Stiri economice
Casele de marcat electronice nu mai bat pasul pe loc

Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional, a aprobat săptămâna trecută ordonanţa de urgenţă a Guvernului, de anul trecut, prin care introducerea caselor de marcat electronice intră în vigoare de la 1 iunie pentru companiile mari şi mijlocii şi de la 1 august pentru firmele mici. Aceste termene au fost stabilite de Executiv din 2017, iar Parlamentul a decis să nu modifice calendarul. Deputaţii au eliminat însă din textul iniţial obligativitatea prezenţei unui reprezentant al ANAF la operaţiunile efectuate asupra aparatelor de marcat electronice. Miotivul? Resursa umană insuficientă. Autorizarea acestor case de marcat de către o Comisie din ANAF a început de la 1 aprilie, potrivit datelor din documentul aprobat.
„Mă bucur să văd că termenul de implementare al AMEF nu a mai fost amânat. Acesta este un instrument modern de administrare fiscală, dar va ajuta şi contribuabilii corecţi pentru că va face mult mai dificilă neconformarea şi deci concurenţă neloială. Sper că ANAF să îşi poată pune la punct sistemele informatice, fără de care noile case de marcat sunt inutile“, a declarat, pentru Capital, Gabriel Biriş, avocat specializat pe Fiscalitate. Dragoş Doroş, fost şef al Fiscului în guvernarea Dacian Cioloş, a declarat pentru Capital că, în 2016, instituţia pregătea caietul de sarcini pentru achiziţia softului necesar prin care Fiscul să poată monitoriza, stoca şi folosi toate tranzacţiile agenţilor economici. „E vorba de peste zece milioane de tranzacţii pe zi“, a precizat acesta.
Introducerea aparatelor de marcat electronice fiscale reprezintă un pas important pentru reducerea evaziunii fiscale, susţine şi Anca Dragu, fost ministru de Finanţe, cu menţiunea că „la acest proiect se lucrează de câţiva ani, dar în 2016, de exemplu, ANAF nu era pregătită să primească şi să proceseze atâtea informaţii”
„Aşa că am decis să ne „grăbim încet”, astfel încât statul sa se pună la punct cu partea de software înainte de a pune presiune pe mediul privat. Sper că ANAF a continuat munca la acest proiect şi că la momentul actual este pregatită să primească şi să proceseze informaţiile. Și mai sper că trecerea la noile case de marcat cu memorie electronică nu reprezintă o povară disproporţionată pentru mediul de afaceri şi că noul calendar de implementare este suficient de flexibil astfel încât să nu creeze vârfuri de cerere şi de preţ pentru aceste noi case de marcat. Și dacă nu am văzut o analiză de impact ex-ante, măcar analize ex-post sper să vedem”, ne-a declarat Anca Dragu.
Obligativitatea caselor de marcat electronice
Obligaţia introducerii caselor de marcat cu jurnal electronic va reveni tuturor operatorilor economici care încasează, integral sau parţial, cu numerar sau prin utilizarea cardurilor de credit/debit sau a substitutelor de numerar contravaloarea bunurilor livrate cu amănuntul, precum şi a prestărilor de servicii efectuate direct către populaţie.
Sunt şi câteva excepţii. Nu vor fi obligaţi să îşi achiziţioneze o casă de marcat electronică micii fermieri care vând ocazional, din producţia proprie, distribuitorii specializaţi de vânzare de ziare şi reviste, regiile autonome şi companiile de transport public pe bază de bilete (inclusiv metroul şi calea ferată), teatrele şi sălile de spectacol, intermedierile financiare (cu excepţia activităţilor de schimb valutar ale instituţiilor bancare), activităţile economice ale bisericilor, agenţiile de turism, operatorii de electricitate şi gaze, apă canal, telefonie, cablu, internet, chiar şi firmele de jocuri de noroc.
Manual de utilizare
Fiecare aparat de marcat trebuie să conţină un modul fiscal propriu, prin intermediul căruia controlează operaţiunile specifice activităţii fiscalizate, precum şi un modul de comunicaţie, care poate asigura conectarea la un sistem informatic de monitorizare şi supraveghere al ANAF. În acest timp, prin implementarea Registrului Naţional de Evidenţă a Aparatelor de Marcat electronice fiscale se crează premisele debirocratizării procedurilor efectuate în legătură cu aparatele de marcat (fiscalizare, sigilare, schimbarea memoriei fiscale sau a jurnalului electronic, reparaţii etc.), înregistrarea acestora urmând să se realizeze electronic.
Totodată, va fi posibilă, la opţiunea contribuabilului, achiziţionarea şi utilizarea unui alt dispozitiv, de tip PC, telefon inteligent, tabletă sau POS, conectat la o imprimantă fiscală. Astfel, este eliminată obligaţia contribuabilului de a solicita şi obţine de la organul fiscal certificatul de atestare fiscalã, în vederea obţinerii autorizaţiei de distribuţie a aparatelor de marcat electronice fiscale. Rezumatul bonului fiscal care se transmite la ANAF va cuprinde: valoarea totală a bonului fiscal; numărul de ordine al bonului; data, ora şi minutul emiterii bonului; seria fiscală a aparatului de marcat electronic fiscal; valoarea totală a TVA, pe cote ale acesteia.
Termenul de valabilitate a autorizaţiei de distribuţie a aparatelor de marcat electronice fiscale a fost majorat de la 3 ani la 5 ani. Totodată, a fost introdusă noţiunea de reautorizare, aceasta putând fi solicitată cu cel puţin 60 de zile înainte de expirarea termenului de valabilitate a autorizaţiei. Principalul avantaj al sistemului de monitorizare este obţinerea mai rapidă de către ANAF a datelor din bonurile fiscale, cu costuri mai mici atât pentru autoritatea fiscalã, cât şi pentru contribuabili. Mai mult, se crează premisele reducerii semnificative a evaziunii fiscale din domeniul comerţului cu amănuntul şi serviciilor, care ar putea avea efecte imediate în creşterea veniturilor bugetare.
Acest articol a fost publicat în numărul 16 al revistei Capital, disponibil la chioşcuri în săptămâna 23-29 aprilie 2018
Evenimente
Românii au luat fața portughezilor și italienilor la capitolul educație financiară, dar tot codași suntem
România progresează în ceea ce priveşte nivelul educaţiei financiare a cetăţenilor, fiind în faţa unor state precum Italia sau Portugalia.
Două sondaje externe, unul realizat la nivelul Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD), celălalt la nivelul Uniunii Europene, arată că România progresează în ceea ce priveşte nivelul educaţiei financiare a cetăţenilor, fiind în faţa unor state precum Italia sau Portugalia. Cu toate acestea, România are de recuperat, fiind în urma multor state la acest capitol.
„Ne dorim foarte mult să impulsionăm şi digitalizarea şi tocmai de aceea noi suntem foarte determinaţi să creştem atât educaţia financiară, cât şi educaţia digitală. S-au văzut şi primele rezultate ale parteneriatelor desfăşurate în regim public-privat. Avem şi sondajul OECD, dar şi sondajul Eurobarometru al Comisiei Europene care relevă faptul că România a progresat. În sondajul OECD România a depăşit Italia cu un scor de alfabetizare financiară de 54 versus 53 în Italia. Este adevărat că este sub media celor 40 de state analizate, care este de 60. Important este că noi progresăm la comportamentul financiar pentru că acest scor de alfabetizare”, a declarat Gabriela Folcuţ, de la Asociaţia Română a Băncilor.
Aceasta a explicat că, în ceea ce priveşte nivelul de cunoştinţe, România ”nu stă tocmai bine” , mulţi dintre români neştiind să răspundă exact la întrebări precum „Ce este dobânda compusă?”, ”Cum se calculează dobânda simplă?”, ”Ce este inflaţia?” sau la întrebări legate de riscurile financiare.
În schimb, românii stau mult mau bine la capitolul legat de comportamentul financiar, mulţi dintre ştiu să economisească proactiv, să plătească facturile la timp, să compare ofertele de credit.
Gabriela Folcuţ a arătat de asemenea că studiul Eurobarometru al Comisiei Europene plasează România pe poziţia a treia de la finalul clasamentului în ceea ce priveşte educaţia financiară, depăşind Letonia şi Portugalia.
Evenimente
Ministrul Finanțelor vrea reducerea drastică a cheltuielilor cu aparatul bugetar
Ministrul Finanțelor spune că Guvernul nu a abandonat ideea unui aparat bugetar mult mai suplu și mai eficient. Și chiar dacă nu vor avea loc concedieri masive, statul va trebui să-și reducă drastic cheltuielile.
Tánczos Barna spune că reducerea cheltuielilor cu angajații de la stat rămâne o prioritate pentru guvern, iar șefii instituțiilor publice trebuie să ia măsurile necesare pentru a asigura servicii de calitate cu un număr mai mic de persoane.
Ministrul finanțelor a arătat că, la majoritatea ministerelor, bugetul anual a fost redus, ca primă măsură a reorganizării instituționale.
„Am redus cu 5% cheltuielile de personal, adică în paralel cu reducerea cu 5% și a bugetului de funcționare a cheltuielilor administrative, astfel încât, până la sfârșitul anului, să ne încadrăm în acest deficit de 7%. În interiorul instituțiilor, managerii trebuie să ia măsurile necesare încadrării în aceste limite lunare”, a declarat Tanczos Barna.
„Și în 2026, și în 2027, instituțiile trebuie să meargă mai departe pe drumul digitalizării, eficientizării și reducerii cheltuielilor de funcționare. Nu vorbesc, încă o dată, de reducerea salariilor, ci vorbim de reducerea anvelopei de personal”, a mai spus ministrul de Finanțe.
Ministrul finanțelor este prezent la Forumul Economic al Transilvaniei, organizat la Târgu Mureș de Fundația Pro Economica. Participă 120 de antreprenori din 16 județe, dar și viceministrul în Ministerul Afacerilor Externe și Comerțului Exterior al Ungariei, Magyar Levente.
Evenimente
Județul în care seniorii au cele mai mici PENSII: oamenii se descurcă cu greu de la o lună la alta
Botoșani a ajuns județul celor mai săraci pensionari din țară. O indică atât statisticile naționale cât și realitatea de zi cu zi trăită de localnici. Mulți dintre ei abia se descurcă de la o lună la alta cu pensii foarte mici care nu le ajung pentru a duce un trai decent.
Majoritatea pensionarilor din Botoșani nu reușesc să facă față cheltuielilor lunare cu banii din pensie și asta pentru că în județ sunt cele mai mici pensii înregistrate la nivel de țară. Oamenii nu reușesc să facă față scumpirilor, cheltuielilor la utilități sau costurilor cu medicamentele.
Cea mai grea situație este a pensionarilor rămași singuri, fără ajutor bolnavi și cu pensii foarte mici. Cei din mediul rural își pun sănătatea în pericol sau mor cu zile pentru că nu au bani să urmeze un tratament.
-
Evenimenteacum 2 zile
Rezerva Federală a SUA menține nemodificată dobânda de referință
-
Evenimenteacum 2 zile
ANAF a pus tunurile pe cei care-și închiriază locuințele în scop turistic pe platforme online. Val de notificări și pe venituri din urmă cu 5 ani
-
Evenimenteacum 2 zile
Acneea la adulți: De ce continuă să apară și cum poți scăpa de ea?
-
Evenimenteacum o zi
Se adâncește gaura din buget. Ciolacu pregătește un nou împrumut de la BERD
-
Evenimenteacum 2 zile
COTAȚIA AURULUI ATINGE UN NOU MAXIM ISTORIC
-
Evenimenteacum 2 zile
SIVICULTORII ORGANIZEAZĂ UN MITING MIERCURI, ÎN PIAȚA VICTORIEI
-
Companiiacum 2 zile
Scapă de team building-urile plictisitoare! Încearcă un escape room
-
Companiiacum 20 de ore
Ce tip de deschidere a ferestrelor PVC este potrivit pentru casa ta?