Connect with us

Stiri economice

Țara care se „plânge” că are prea mulți bani și prea puține datorii

Publicat

pe

Contul guvernului danez deschis la Banca Centrală a ajuns, luna trecută, la 207 miliarde de coroane, echivalentul a aproximativ 34 de miliarde de dolari, cel mai mare din ultimii trei ani şi de două ori mai mare decât ţinta pe care şi-o propusese guvernul. Banii Danemarcei costă însă milioane în plăţi ale dobânzilor, având în vedere ratele negative ale băncii.

Între acelaşi timp, raportul dintre datorie şi produsul intern brut este jumătate faţă de media europeană, exercitând presiuni asupra lichidităţii pieţei obligaţiunilor.

Această situaţie îi forţează pe oficialii danezi să vină cu soluţii pentru a scădea suma din cont şi a creşte lichidităţile din piaţă. Săptămâna trecută, statul a decis să cumpere titluri emise de KommuneKredit, companie deţinută de administraţiile locale, în valoare de 3,6 miliarde de coroane daneze. Această soluţie nu fusese cuprinsă în planul de îndatorare al guvernului pentru anul în curs, însă analiştii economici se aşteaptă ca ea să ajute la creşterea nevoilor de finanţare.

Există, de asemenea, cele 180 de miliarde de coroane în obligaţiuni garantate restante care au fost emise de băncile ipotecare pentru finanţarea locuinţelor publice. Autoritatea naţională de locuinţe intenţionează să înlocuiască o mare parte din această sumă cu noi obligaţiuni garantate de stat, pe care biroul de credite îl va cumpăra la rândul său prin emiterea de titluri de stat. Danemarca anticipează că acest proces va avea nevoie de 10 ani pentru a fi finalizat.

„Probabil va dura doar o fracţiune din acest termen, având în vedere bătăile de cap ale guvernului danez cu contul de la Banca Centrală şi cu nevoile reduse de îndatorare”, spune analistul financiar al Băncii Danske Jan Ostergaard, citat de Bloomberg.

În luna noiembrie a anului trecut, Danemarca înregistra cele mai scăzute rate ale dobânzilor pe piaţa creditelor ipotecare. „Dezvoltarea economică puternică a Danemarcei şi Europei au dus la scăderea ratelor dobânzilor până la un nivel extrem de mic. Și pare că acest fenomen va continua”, observa economisul Sonia Khan, citată de Reuters.

Citeste in continuare
Comenteaza si tu

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Evenimente

VIDEO TANCZOS BARNA: ATÂT TIMP CÂT SUNT EU LA MINISTERUL FINAȚELOR NU CRESC TAXELE

Publicat

pe

Ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, a afirmat miercuri că atât timp cât va ocupa această funcție nu vor fi majorate taxele, menționând că nu îl caracterizează abordări în care răspunde cu funcția pentru această promisiune sau își face tatuaje.

‘Aș vrea să evit această abordare, sincer, pentru că mie nu îmi place nici întrebarea dacă răspund cu funcția, nu vă supărați domnule prim-ministru, nici cu tatuajul. Nu sunt abordări care să mă caracterizeze. Când spun că atât timp cât sunt eu ministru al Finanțelor nu cresc taxele, acest lucru înseamnă exact ceea ce spun. Atât timp cât sunt eu, nu cresc taxele’, a răspuns Tanczos, întrebat dacă își va da demisia în cazul în care vor crește taxele în 2025.

 

Premierul Marcel Ciolacu a completat răspunsul ministrului de Finanțe precizând că promisiunea are loc ‘pe fondul actual’.

‘Acum cu tatuajul, să știți că m-au păcălit cu tatuajul, că mi s-a șters’, a transmis Marcel Ciolacu.

De asemenea, Tanczos Barna a adăugat că în 2025 dacă va duce mandatul până la sfârșit se va merge ‘pe taxele și impozitele actuale’. El a adăugat că bugetul pentru 2025 este construit pe o inflație de 3,5% și deflator PIB de 5%.

AGERPRES

Sursa: Realitatea Din UDMR

Citeste in continuare

Evenimente

Cine nu plătește impozit pe clădiri și terenuri în 2025 – LISTA completă

Publicat

pe

Mai multe categorii de contribuabil care fac parte din categorii defavorizate sau beneficiază de anumite reglementări speciale sunt scutite și în 2025 de plata impozitelor și taxelor locale. 

Astfel de scutiri se referă la impozite precum cele pe clădiri, terenuri, mijloace de transport, dar și taxe pentru eliberarea de documente administrative, de exemplu.

Impozitele și taxele locale includ:

– Impozitul pe clădiri și taxa pe clădiri;

– Impozitul pe teren și taxa pe teren;

– Impozitul pe mijloacele de transport;

– impozitul pe spectacole;

– taxe pentru eliberarea certificatelor, avizelor și autorizațiilor;

– taxe pentru utilizarea mijloacelor de reclamă și publicitate;

– alte taxe speciale.

Cine poate beneficia de scutiri?

– Persoane cu handicap grav sau accentuat sau încadrate în gradul I de invaliditate;

– Militari participanți la acțiuni speciale în străinătate, conform Legii nr. 168/2020;

– Veteranii de război și văduvele acestora, pentru toate clădirile și terenurile aflate în proprietate sau coproprietate;

– Persoanele persecutate politic sau etnic ori deportații, care beneficiază de scutire 100% pentru clădirea și terenul aferent folosite ca domiciliu;

 – Persoane cu venituri lunare mai mici decât salariul minim brut pe economie, sau care au venituri exclusiv din șomaj sau ajutor social.

Scutirile pentru mijloacele de transport sunt acordate pentru un singur vehicul aflat în proprietatea persoanelor cu handicap grav sau accentuat, veterani de război ori deportați.

De asemenea, nu se plătește impozit pe clădiri utilizate în scopuri publice sau care aparțin cultelor religioase, instituțiilor de învățământ ori sănătate, precum și clădiri considerate monumente istorice, lăcașurile de cult și construcțiile din parcurile industriale.

Citeste in continuare

Evenimente

Sebastian Burduja anunță Marea Reorganizare în Ministerul Energiei. Câți angajați vor pleca acasă?

Publicat

pe

Reorganizarea la nivelul Ministerului Energiei a început săptămâna trecută, marcând o etapă importantă în eficientizarea activității instituției. Ministrul Sebastian Burduja a anunțat că din cele 280 de posturi ocupate, între 10% și 20% dintre angajați vor fi afectați, urmând să plece acasă în urma concursurilor pe care le vor susține.

‘Durează cam două luni, inclusiv adoptarea în Guvern, avizarea interministerială. Cu siguranță vizăm reducerea aparatului, deci eliminarea posturilor vacante, care sunt în număr de 80 aproximativ. Din 280 posturi ocupate, între 10% și 20% dintre colegi vor pleca acasă, în urma concursurilor pe care le vor susține’, a precizat ministrul, la finalul ședinței Comandamentului energetic de iarnă.

El a mai spus că se va face o analiză pe fiecare direcție în parte. ‘Dacă mă refer la Direcția de investiții, unde colegii au atras 14 miliarde de euro, nu pot spune care dintre ei ar putea munci mai mult, dar nu o fac’, a arătat Burduja.

Potrivit acestuia, Ministerul Energiei este printre cele mai mici ministere din Guvern ca număr de posturi și cu certitudine are cele mai mici salarii alături de Ministerul Economiei, unde ‘se mai reglează lucrurile ca urmare a lipirii părții de Digitalizare’.

Ce se întâmplă după expirarea plafonării prețurilor la energie și gaze. Anunțul lui Sebastian Burduja pentru consumatorii vulnerabili

Citeste in continuare

TOP ARTICOLE