Canada înăspreşte legea electorală pentru a stopa „ingerinţele străine”

0
126

Dacă va fi adoptată de deputaţii federali, această reformă urmează să interzică „entităţilor străine să cheltuiască bani pentru a influenţa alegerile”, în timp ce până în prezent nimic nu le interzicea acest lucru, potrivit unui comunicat al guvernului Justin Trudeau. 

Această nouă lege electorală va fi în vigoare pentru viitoarele alegeri legislative care sunt prevăzute în octombrie 2019. 

Canada a denunţat în repetate rânduri încercările Rusiei de a destabiliza alegerile din ţările occidentale. 

„Odată cu adoptarea acestei legi, entităţile străine nu vor mai fi capabile să cheltuiască bani pentru a influenţa alegerile federale”, a declarat ministrul instituţiilor democratice, Scott Brison, prezentând iniţiativa legislativă. 

Conform Agerpres, reforma electorală urmăreşte, de asemenea, să impună partidelor politice obligaţia de a dezvălui natura datelor personale pe care le deţin despre alegători, pentru a face mai transparentă exploatarea informaţiilor colectate pe internet. 

În plus, această reformă electorală va permite din nou canadienilor expatriaţi de peste cinci ani să voteze la alegerile naţionale. Guvernul precedent, condus între 2006 şi 2015 de conservatori, a privat de vot peste un milion de canadieni care trăiesc în străinătate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here