Connect with us

Stiri economice

La Start-up Nation 2018, plățile vor fi realizate în trei luni

Publicat

pe

În prezent, programul Start-up Nation, lansat anul trecut, se află în parametrii prognozaţi, fiind realizate plăţi către 1.300 din cei 8.444 de beneficiari, spune noul ministru de resort, Radu Ștefan Oprea. În viziunea acestuia, proiectele vitale pentru echilibrarea raportului dintre export si import poate fi influenţat de redeschiderea unor pieţe, odată tradiţionale pentru România, precum China, Asia sau nordul Africii.

Capital: De când aţi preluat acest portofoliu, ce realizări aţi avut şi care sunt priorităţile pentru perioada imediat următoare?

Radu Ștefan Oprea: În primul rând, am evaluat foarte atent Start-up Nation 2017 astfel încât să reuşim să îi dăm o anumită fluiditate. În perioada în care am ajuns în minister, la Fondul de Garantare şi Fondul de Contragarantare era o problemă: existau proiecte în aşteptare şi de câteva luni. Am reuşit să-i conving să aloce resurse suplimentare, astfel încât, astăzi, programul Start-up Nation 2017 funcţionează în parametrii prognozaţi. Asta înseamnă că din 8.444 de proiecte semnate, până pe 23 aprilie, au fost virate plăţi către 1.270 de beneficiari. Mai mult, au fost contactaţi toţi cei care nu au depus cererile de plată, astfel încât să le asigurăm consiliere şi să le explicăm că trebuie să depună cât mai repede cererile pentru că banii sunt pregătiţi, îi aşteaptă.

 

Capital: De câte luni este nevoie pentru a ajunge banii către beneficiari?

Radu Ștefan Oprea: Noi suntem pregătiţi să facem plata imediat ce primim cererile, după inspecţia în teren. Depinde doar de cât de repede se organizează antreprenorii. Programul Start-Up Nation 2017 se derulează în parametri normali, ultima cerere de plată urmând a fi transmisă până la data de 29 septembrie 2018.

Acum, pregătim ediţia Start-Up Nation 2018. Vrem să învăţăm din lecţiile Start-up Nation 2017. Ne dorim să unifornizăm, să transparetizăm şi să simplificăm acest proces. Am ajuns la o clarificare a tuturor lucrurilor, nu foarte bine lămurite în 2017. Avem deja un ghid, care urmează să fie publicat. Acest document curpinde procedurile operaţionale, ce trebuie să aibe anteprenorul atunci când intră într-un contact cu un reprezentant al băncii sau agenţia.

 

Capital: Au fost cazuri de vânzare a acestor proiecte din programul Start-up Nation, pe diverse site-uri, ce se întâmplă în cazul acestor persoane?

Radu Ștefan Oprea: Am văzut cifrele exacte, vânzările efective nu s-au întâmplat. Cesiunea părţilor sociale este un drept, acest lucru nu poate fi interzis în România. Au fost mai multe discuţii privind limitarea valorii numărului de părţi sociale care se pot cesiona. Este nevoie de finanţare şi în următorii ani, poate veni un alt antrepernopr de succes si să aibe infuzie de capital, astfel se poate cesiona un numar de părţi sociale. Acest lucru nu se poate interzice, practic am lua din posibilitatea de finanţare a unui Start-up care poate fi un succes financiar.

Capital: Cum putem cataloga acest program, întrucât rezultate nu s-au ridicat la nivelul promisiunilor?

Radu Ștefan Oprea: Start-up Nation a fost lansat ca fiind unul dintre proiecele principale ale actualului guvern. Programul este prioritar pentru noi, datorită beneficiilor pe care le aduce în plan economic şi social, prin crearea a 21.000 de noi locuri de muncă în România, din care peste 16.000 în rândul şomerilor, absolvenţilor sau persoanelor defavorizate. Ultima plată către beneficiarii programului va fi efectuată până la sfârşitul lunii decembrie 2018. 

Viata unui IMM trebuie susţinută, avem diverse programe de dezvoltare, vorbesc aici de microindustrializare, care înseamnă o alocaţie financiară nerambursabilă de 450.000 lei, cu cofinanţare de 10% din partea antreprenorului, programul pentru dezvoltarea activităţilor comerciale, aici avem până la 250.000 lei, alocaţie financiară nerambursabilă, 10% cofinanţare. Internaţionalizarea este un alt proiect important, care însemnă 50.000 lei pentru oricare companie care doreşte să participe în nume individual la orice târg sau expoziţie internaţională.

Capital: Câţi bani există pentru programul Start-up Nation 2018?

Radu Ștefan Oprea: Banii pentru acest an sunt cei care asigură cele 10.000 de proiecte pe care le avem în program cu valoarea de 200.000 lei alocatie financiară nerambursabilă pentru fiecare proiect. Eu mă aştept ca numărul de proiecte depuse să fie mult mai mare, probabil peste 30.000 de proiecte la nivelul ţării.

 

Capital: Când estimaţi ca va fi lansat Start-up Nation 2018?

Radu Ștefan Oprea: Implementarea Programului Start-Up Nation 2018 se va derula în acord cu 3 principii procedurale menite să înlesnească accesul beneficiarilor la finanţare, şi anume: simplificare, transparentizare, uniformizare. În acest sens va fi publicat un ghid privind procedurile de implementare a programului, astfel încât la toate ghişeele băncilor partenere şi cele ale agenţiilor locale să existe un tratament egal şi să fie utilizate aceleaşi documentaţii. În condiţiile simplificării şi uniformizării proceselor de acordare a sumelor plătite prin intermediul programului Start-Up Nation 2018, termenul estimat pentru efectuarea plăţilor este de 3 luni de la lansarea acestuia. Termenul de lansare a programului Start-Up Nation 2018 va fi influenţat în principal de rapiditatea efectuării plăţilor aferente etapei din anul 2017, toate resursele financiare fiind disponibile în acest sens.

O suprapunere în efectuarea plăţilor, inspecţiilor în teren, ar face să avem o întâziere faţă de ceea noi ne dorim. Eu nu aş lansa o dată exactă.

Priorităţi în comerţ

Capital: Anul trecut am avut deficit comercial record, în acest an, importurile cresc mult mai rapid decât exporturile, iar circa 75% sunt către ţările UE. Ce poate face România să nu mai fie atât de dependentă de comerţul intra-UE?

Radu Ștefan Oprea: Am stabilit anumite priorităţi, trebuie să fim o prezenţă activă pe pieţe care odată erau tradiţionale, ne dorim să fim activi atât în zona Asia, cât şi în Golf. Suntem într-un dialog continuu pe aceste pieţe, am avut întâlniri cu ambasadorii ţărilor respective, pentru a putea dezvolta partea de cadru instituţional. Am fost în Turkmenistan, unde am discutat posibilitatea de a creşte relatiile economice în această zonă.

 

Capital: Anul trecut, fostul ministru al Mediului de Afaceri avea un plan referitor la consilierii economici, sunt ţări în care nu avem deloc exporturi. Aveţi în plan o reorganizare în acest sens?

Radu Ștefan Oprea: Eu provin din mediul de afaceri, am avut experienţe plăcute şi mai puţin plăcute. Eu am fost unul dintre cei care îi căutam atunci când încercam să intru pe o piaţă externă. Sunt foarte multe lucruri de îmbunătăţit, am fost la o întâlnire bcu oamenii de afaceri unde am întrebat câţi îi cunosc sau câţi au încercat să intre în contact cu consilierii economici. Am constatat că nu îi cunosc, că nu iau legătura cu ei. Trebuie să devenim mult mai transparenţi astfel încât cei care îşi doresc să ajungă pe pieţe externe să pună mâna pe telefon, să transmită un email către consilierul economic din acea ţară.

Capital: Puteţi enumera cinci ţări unde România are nevoie de o prezenţă mai vizibilă şi ce fel de afaceri româneşti ar putea avea succes?

Radu Ștefan Oprea: Tocmai am avut o întâlnire cu ambasadorul Republici Populare Chineze, unde am discutat despre organizarea primului târg internaţional de import chinez la Shanghai. Este un eveniment unic, fiind primul târg în care se deschide pentru noi piaţa chineză. Prezenţa României trebuie să fie masivă, trebuie să ştim să profităm de aceasta oportunitate. Am discutat despre ideea în care au început să intre anumite produse pe piaţa chineză, inclusiv apa minerala Borsec sau vinurile, produse dorite de o anumită zonă unde se cere calitate.

Totodată, sunt importante ţările din Golf, zona Africii de Nord pentru ca sunt pieţe traditionale pentru noi, unde produsele sunt cunoscute şi unde încă se vorbeşte foarte bine despre România.

Capital: Care este stadiul programului Invest Romania?

Radu Ștefan Oprea: Este un departament foarte activ, avem un portofoliu însemnat de clienţi, noi suntem poarta de intrare pentru acel potenţial investitor în Romania, punem la dispoziţie toate informaţiile care pot însemna o decizie favorabilă de a investi în România în domenii precum agricultura, automotive sau centre de resure.

Capital: În programul de guvernare s-a pus problema aducerii românilor din străinătate. Există programe de finantare pentru românii care vor să se întoarcă în România să deschidă o afacere?

Radu Ștefan Oprea: Există Start-up Diaspora, un program gestionat de colegii din Ministerul Românilor de Pretutindeni. Astfel de programe se pot adresa celor care au spirit antreprenorial şi care au învăţat că un motor economic important înseamnă IMM-urile.

 

Radu Ştefan Oprea – ministru pentru Mediul de Afaceri şi senator 

  • Are 47 de ani, este căsătorit şi are doi copii. A condus Comisia pentru Dezvoltare şi Strategie Economică din Senat şi a fost prefect al judeţului Prahova timp de nouă luni. 
  • A absolvit Universitatea de Petrol-Gaze din Ploieşti, timp de mai mulţi ani a fost administratorul unor firme în domenul construcţiilor, hotelier, servicii publice şi instalaţii electrice.

Acest articol a fost publicat în numărul 17 al revistei Capital, disponibil la chioşcuri în săptămâna 30 aprilie – 6 mai 2018

Citeste in continuare
Comenteaza si tu

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Evenimente

CĂLIN GEORGESCU, PREȘEDINTELE ALES, O NOUĂ EDIȚIE EXPLOZIVĂ CULISELE STATULUI PARALEL – ASTĂZI, LA ORA 21:00

Publicat

pe

Președintele ales, Călin Georgescu, vine, în această seară, la Realitatea PLUS, într-o nouă ediție incendiară Culisele Statului Paralel, alături de Anca Alexandrescu, și va răspunde la întrebările românilor. 

Călin Georgescu, candidatul care a ieșit pe locul întâi în preferințele românilor, vine la Realitatea PLUS. Într-o ediție explozivă Culisele Statului Paralel, Georgescu va răspunde întrebărilor cetățenilor români de pretutindeni.

Nu ratați, începând cu ora 21:00, o nouă ediție de colecție a emisiunii Culisele Statului Paralel. 

Citeste in continuare

Evenimente

Bomba anului pentru seniori: NU se vor indexa pensiile în 2025. Cum justifică ministrul de Finanțe această decizie

Publicat

pe

Ministrul de Finanțe a anunțat că, în 2025, pensiile nu vor fi indexate, o decizie care va afecta profund puterea de cumpărare a celor care depind de aceste venituri fixe. În contextul inflației crescute și al costurilor de trai în continuă expansiune, această măsură ridică semne de întrebare asupra sustenabilității economice a celor mai vulnerabile categorii sociale.

În cadrul ședinței de coaliție de azi, Ministrul de Finanțe, Tanczos Barna, a făcut o declarație menităsă stârnească îngrijorare în rândul seniorilor din România. În ciuda speculațiilor anterioare privind o posibilă indexare a pensiilor, Barna a precizat că, în anul 2025, nu va exista nicio indexare a acestora.

Decizia vine într-un moment în care, înainte de ședința coaliției, existau informații conform cărora liderii coaliției analizau posibilitatea indexării pensiilor începând din luna septembrie, în funcție de rata inflației. Aceasta ar fi reprezentat o majorare estimată de 12%, foarte necesară având în vedere inflația galopantă cu care se confruntă România. Cu toate acestea, răspunsul Ministrului de Finanțe a fost categoric: Nu există bani la buget pentru a susține această majorare.

Indexarea pensiilor a fost un subiect fierbinte pe agenda publică, având în vedere creșterile continue ale costului vieții și impactul economic asupra seniorilor, care depind de aceste venituri pentru a-și acoperi cheltuielile zilnice.  

Ilie Bolojan, despre indexarea pensiilor: „În prima jumătate a anului cred că acest lucru nu e posibil”

Noul ministru de Finanțe, Barna Tanczos, anunță reformă fiscală după aprobarea bugetului pentru 2025, care ar putea include și impozitarea progresivă a marilor averi. Cu toate acestea, ministrul susține că momentan este doar o idee, într-o fază incipientă și nu o promisiune reală. 

Astfel, având în vedere lipsa de asumare a guvernului față de această măsură, este posibil ca aceste discuții să aibă ca scop mulțumirea și liniștirea oamenilor într-un moment tensionat, fără a avea intenția reală de a implementa măsura. Ministerul Finanțelor a stabilit o țintă de deficit de 7% din PIB, în conformitate cu angajamentele față de Comisia Europeană. Barna Tanczos mizează pe venituri suplimentare de aproximativ 26 miliarde lei din colectări mai ambițioase din partea ANAF și pe noi reduceri de cheltuieli. 

Ședință crucială pentru banii românilor: Coaliția decide cum se împart fondurile până la finalul anului

Citeste in continuare

Evenimente

MINISTRUL FINANȚELOR: ÎN CONSTRUCŢIA BUGETULUI PENTRU 2025 NU PUNEM NICIO MODIFICARE, NICI DE TVA, NICI A IMPOZITULUI PE MUNCĂ

Publicat

pe

Ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, a precizat, luni, că în construcția bugetului pe acest an nu se ia în calcul modificarea TVA, nici a impozitării muncii.

„În construcţia pentru 2025 nu punem nicio modificare, nici pe TVA, nici pe impozitul pe muncă„, a spus ministrul la Digi 24.

El a subliniat că anul trecut Banca Mondială a prezentat mai multe scenarii pentru România, a pus mai multe variante pe masă, însă Guvernul nu va majora TVA.

„Nu se majorează TVA. Nu s-a discutat majorarea TVA. Nu se calculează bugetul în funcţie de majorarea TVA. Nu discutăm în momentul de faţă altceva decât de aprobarea bugetului, care se face fără majorarea TVA”, a punctat Tanczos Barna.

Acesta a mai precizat că nu se ia în calcul nici modificarea impozității muncii, iar în construcția bugetului nu este uată în calcul nicio modificare a structurii actuale.

Ministrul a mai semnalat că „obiectivul pentru 2025, primordial” este să poată fi plătite pensiile şi salariile la nivelul anului 2024.

„Acesta a fost obiectivul şi în momentul în care s-a luat decizia neindexării acestor pensii şi salarii în 2025, pentru a pune în siguranţă plata la nivelul actual”, a precizat Tanczos Barna.

Sursa: Newsinn

Citeste in continuare

TOP ARTICOLE