UE şi Teheranul îşi reafirmă sprijinul pentru acordul internaţional privind programul nuclear iranian

0
39

Reprezentanţi ai Serviciului European de Acţiune Externă (SEAE) şi ai E3 (Franţa, Germania şi Marea Britanie, ţări semnatare ale acordului cu Teheranul), s-au întâlnit cu delegaţia iraniană cu câteva ore înainte ca preşedintele american Donald Trump să anunţe dacă SUA rămân sau nu parte a acordului menit să prevină dezvoltarea armelor nucleare de către Iran. 

”UE şi E3 au folosit această ocazie pentru a reafirma sprijinul lor pentru continuarea implementării efective şi depline a acordului cu Iranul, de către toate părţile”, a declarat Maja Kocijancic, purtătoare de cuvânt a executivului comunitar. 

Uniunea Europeană este pregătită să pună în aplicare acordul ”atât timp cât Iranul îşi respectă obligaţiile”, a afirmat, sub rezerva anonimatului, un reprezentant al Ministerului de Externe german la finalul întâlnirii de la Bruxelles. 

”De asemenea, în următoarele câteva zile, este important să ţinem legătura cu toate părţile pentru a preveni o escaladare necontrolată”, a adăugat sursa citată. 

Preşedintele american Donald Trump a dat termen până la 12 mai principalelor puteri europene semnatare ale acordului din 2015 cu Teheranul să ‘remedieze deficienţele groaznice’ ale acestui tratat, în caz contrar ameninţând că va refuza să extindă suspendarea sancţiunilor împotriva Iranului, prevăzută de acord. 

JCPOA (Joint Comprehensive Plan of Action) a fost semnat la 14 iulie 2015 de Iran şi şase mari puteri ale lumii: SUA, Rusia, Marea Britanie, Franţa, China şi Germania. 

Liderul de la Casa Albă a criticat constant acordul, în care se promite ridicarea sancţiunilor impuse Teheranului în schimbul încetării de către Iran a eforturilor sale de dezvoltare a armelor nucleare. Trump solicită eliminarea din acord a clauzelor de caducitate pentru unele restricţii pe care SUA le impune Iranului, reguli mai dure privind inspecţiile şi limitarea dezvoltării rachetelor cu rază lungă de acţiune de către iranieni.

Agerpres

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here