Statul român a reuşit să colecteze din accize doar 87,6% din ce şi-a propus pentru primul trimestrul al acestui an, în ciuda faptului că vânzările produselor purtătoare de accize (combustibili, alcool, ţigări…) au continuat să crească.
Este, însă, doar o mică parte din ceea ce, ne spun cifrele execuţiei bugetare, a fost unul dintre cele mai proaste trimestre din ultimii ani pentru ANAF.
Veniturile din TVA, cele mai importante ca pondere în total, au fost de 13,3 miliarde de lei, cu aproape 9 puncte procentuale mai mici decât estimase MFP că va realiza. Și această situaţie este anormală în condiţiile în care consumul a rămas ăpe creştere în primele trei luni ale acestui an. Și din impozitul pe profit s-au colectat mai puţini bani decât era aşteptat, aidcă 95% din obiectiv.
Singurele categorii unde s-au înregistrat creşteri sunt impozitele pe salarii şi contribuţiile din asigurări (pensii, şomaj, asigurări de sănătate), însă aceste depăşiri ale ţintei au fost generate direct de creşterile salariale decise prin lege şi de schimbările în ceea ce priveşte mutarea contribuţiilor de la anagajator la angajat.
Din asigurări, statul a luat cu 2 miliarde de lei mai mult decât se aştepta şi a depăşit ţinta cu aproape 6 puncte procentuale.
Impozitul pe salarii a adus 6,5 miliarde de lei statului, adică 115% din ce era estimat.
De partea cealaltă, MFP pare că a mers pe o execuţie bugetară prudentă şi a reuşit să comenseze scăderile din zona veniturilor ficsale prin reducerea chletuielilor, pe toate categoriile. Totalul cheltuielşilor din primele trei luni au fost de 78 de miliarde de lei, la doar 90% din estimări.
Per ansamablu, deficitul bugetului a fost de doar 0,48%, la jumătate faţă de ţintă.
Pe de altă parte, majoritatea guvernelor României au avut obiceiul de a amâna plăţi în prima parte a anului, pentru a obţine deficite decente. Către finalul anului, însă, mai ales după luna octombrie se realizează majoritatea cheltuielilor, inclusiv decontările către administraţiile locale, motiv pentru care au existat situaţii când deficitul a urcat şi cu 2-3 puncte procentuale doar în utimele trei luni ale anului.