Stiri economice
Mult zgomot pentru mai nimic

Iohannis cere demisia premierului Dăncilă pe motiv de incompetenţă. De cealaltă parte, arcul puterii aruncă acuzaţii preşedintelui şi „moştenirii dezastruoase“ lăsate de Dacian Cioloş. Fostul premier este zugrăvit de PSD-ALDE drept vinovat pentru tot ce nu merge: absorbţia de fonduri europene, lipsa autostrăzilor sau lipsa informatizării ANAF. Iar mesajele cheie născocite în cadrul şedinţelor de la partide se văd acum şi din Madagascar sau Costa Rica.
Mediul de afaceri din România nu mai ştie astăzi la cine să plece urechea mai întâi. La simpatizanţii opoziţiei, care prezic o catastrofă economică iminentă, sau la cei ai puterii, care văd ţara noastră prin ochelari cu lentile roz-bombon. Am citit cu mare atenţie toţi indicatorii economici disponibili şi toate opiniile care mi-au fost accesibile. Concluzia pe care am tras-o după acest maraton prin presa economică este că situaţia nu este nici mult mai bună, nici mult mai proastă decât a fost în alţi ani. În continuare, ca fiecare regim de după ‘89, cei aflaţi la butoane se întrec în năzbâtii populiste fără cea mai mică încercare de a calcula cât mai exact consecinţele, pentru ca mai apoi să încerce pompieristic să corecteze ce mai poate fi corectat. Politicienii noştri – fără excepţie, cel puţin cei care au trecut pe la putere – par să fi lucrat aidoma unui croitor cuprins subit de elan creativ, care decupează cu foarfeca bucăţi mari de material pentru ca apoi să încerce să le însăileze, cu maxim de toleranţă, în mâneci, piepţi sau manşete pentru costumaţia populaţiei. Fireşte, rezultatul nu iese niciodată aşa cum ni l-am fi dorit noi, cum ni l-au promis ei sau cum poartă cetăţenii din Europa de Vest. Nici vorbă să se respecte principiul acela demodat, „măsoară de zece ori şi taie o dată“. Pe de altă parte, nici nu putem spune că tremurăm de frig fiindcă, în extremis, cei de la putere reuşesc într-un final, într-un fel sau altul, să ne acopere goliciunea.
Nu am să înşir aici toţi indicatorii; nici creşterea economică, nici inflaţia sau ROBOR-ul. Îi veţi găsi cu uşurinţă. Important este că fiecare cifră este azi privită din unghiuri diametral opuse. La fel ca cifra aceea care pentru unii este 6 iar pentru alţii 9, în funcţie de unde se poziţionează privitorii. Un exemplu este cel al colectării. Puterea se laudă că a depăşit valorile anului trecut, opoziţia se lamentează că aceasta este mult sub previziuni. De parcă nu le era clar de la bun început – şi unora şi celorlalţi – faptul că exact aşa o să se întâmple.
Evenimente
Războiul tarifelor. Trump este optimist și spune că va încheia acorduri „foarte bune” cu China și UE
După ce a lansat torpila pe piețele financiare internaționale, Donald Trump a demarat războiul negocierilor dure cu cei mai importanți parteneri economici ai americanilor, China și Uniunea Europeană.
Președintele american Donald Trump, care a avut joi o întrevedere la Casa Albă cu șefa guvernului italian Giorgia Meloni, s-a declarat „100% sigur” că va ajunge la un acord cu Uniunea Europeană privind taxele vamale, ceea ce a afirmat de altfel și partenera sa de discuții, care a caracterizat SUA drept un „partener fiabil”, relatează AFP.
Cei doi lideri se întâlnesc în contextul în care relațiile dintre SUA și UE sunt tensionate din cauza războiului comercial declanșat de președintele american.
De asemenea, liderul de la Casă a dat asigurări că SUA vor încheia „un acord foarte bun cu China”.
Donald Trump a precizat însă că, deși se așteaptă la progrese în încheierea de acorduri comerciale, nu se grăbește să facă acest lucru, relatează Reuters.
Evenimente
Guvernul scoate 1,5 miliarde de lei din Trezorie pentru a nu pierde banii europeni din PNRR
Înainte de alegeri și în toiul scumpirilor de Paște, Guvernul României scoate 1,5 miliarde de lei din Trezorerie pentru a acoperi creșterea prețurilor din construcții.
Ordonanța de urgență menită să evite pierderea banilor europeni din 2014–2020 și compromiterea proiectelor din PNRR a fost adoptată astăzi.
Peste 17 miliarde lei reprezintă necesarul de finanțare suplimentară pentru proiectele derulate de primării, consilii județene și alte instituții locale.
Multe dintre aceste proiecte, cum ar fi reabilitări de drumuri, spitale, școli sau sisteme de canalizare, riscă să nu fie finalizate până la sfârșitul anului 2025. Este termenul-limită pentru implementarea acestora, fără ajutorul financiar de la Guvern.
Evenimente
Austeritate pentru angajați, belșug pentru șefii CFR Călători. Scad salariile obișnuite, dar cresc indemnizațiile de conducere
Revoltă în compania CFR Călători, după ce în proiectul de buget al companiei câștigurile salariale ale angajaților de rând ar urma să scadă, în vreme ce indemnizațiile directorului general, directorului financiar și ale membrilor Consiliului de Administrație sunt în creștere, potrivit Club Feorviar.
Potrivit proiectului prezentat de Club Feroviar, cheltuielile de natură salarială ar urma să scadă cu 4,66% față de 2024. Bonusurile vor fi și ele in scădere, la fel și numărul de angajați, care ar ajunge la 10.597, în scădere cu 279 față de cel aprobat în bugetul de venituri și cheltuieli pe anul 2024.
Dacă pentru majoritatea angajaților veniturile scad, nu același lucru se întâmplă și în cazul șefilor, ba dimpotrivă.
Astfel, cheltuielile aferente contractului de mandat şi a altor organe de conducere şi control, comisii şi comitete ar urma să se majoreze cu 24,36%.
De exempplu, indemnizațiile directorului general, precum și cele ale directorului financiar sunt stabilite la valoarea de 1.044 mii lei, cu 17,43% față de nivelul anului trecut, potrivit calculelor făcute de Club Feroviar.
Și indemnizația membrilor Consiliului de Administrație este în creștere față de anul trecut, cu 37,33%, o majorare pusă pe seama faptului că în perioada mai-decembrie 2024 CA a funcționat cu patru membri în loc de cinci. În ceea ce privește cheltuielile aferente AGA și cenzori, programate la 70,80 mii lei, acestea rămân aproape constante.
În proiectul de buget, compania aflată în subordonare Ministerului Transporturilor, este previzionat un profit de trei milioane de euro.
-
Evenimenteacum 2 zile
BURDUJA ASIGURĂ CĂ ROMÂNIA NU SE VA CONFRUNTA CU PENE DE CURENT DE PAȘTE: ”PRINCIPALII FURNIZORI AI SERVICIILOR DE STOCARE DE ENERGIE SUNT PREGĂTIȚI. NU AVEM MOTIVE DE ÎNGRIJORARE”
-
Evenimenteacum 2 zile
GUVERNUL APROBĂ UN PACHET AMPLU DE MĂSURI: COMPETENȚE DIGITALE, SPRIJIN FINANCIAR PENTRU UAT-URI ȘI NOI ACORDURI INTERNAȚIONALE
-
Evenimenteacum 2 zile
Deficitul bugetar atinge cote record, există riscul majorării taxelor – SURSE. Pensiile și salariile ar putea fi înghețate
-
Evenimenteacum o zi
România, „campioana” UE. Am avut cea mai mare inflație din întreaga Uniune Europeană, în martie
-
Evenimenteacum o zi
ROMÂNIA A REDEVENIT ȚARA CU CEA MAI MARE INFLAȚIE DIN UE, ÎN MARTIE
-
Evenimenteacum o zi
PROTEST AL SINDICATELOR DIN ASISTENȚA SOCIALĂ FAȚĂ DE SUBFINANȚAREA SISTEMULUI
-
Uncategorizedacum 22 de ore
Gama de furaje pentru pui de la Agroland – Nutriție echilibrată pentru o creștere sănătoasă
-
Evenimenteacum 12 ore
Austeritate pentru angajați, belșug pentru șefii CFR Călători. Scad salariile obișnuite, dar cresc indemnizațiile de conducere