Hotelul Triumf se transformă în spital oarecum privat

0
119

Hotelul Triumf, de pe Bulevardul Kisellef din Bucureşti, aflat în administrarea Regiei Autonome a Patrimoniului şi Protocolului de Stat, ar putea fi transformat într-o unitate sanitară asociată unui spital privat, potrivit unei Ordonanţe de Urgenţă publicată în Monitorul Oficial.

Textul OUG modifică, la Articolul 1, destinaţia clădirii, situată într-una dintre cele mai scumpe zone din România, din “imobil cu destinaţia de sediu pentru instituţiile publice” în “imobil destinat activităţii economice”.

La Articolul 4, se modifică Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, prin adăugarea unui nou alineat, care precizează că “se asimilează spitalelor private şi unităţile sanitare private înfiinţate în cadrul unor regii autonome, asociaţii şi fundaţii sau al unor societăţi reglementate de Legea 31/1990, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, care acordă servicii medicale spitaliceşti”.

De asemenea, se introduce un nou articol, care stipulează că ‘’regiile autonome pot înfiinţa unităţi sanitare private cu personalitate jurdică, în scopul furnizării de servicii medicale”. Unităţile sanitare se înfiinţează prin hotărâri ale consiliilor de administraţie, cu avizul Ministerului Sănătăţii, iar structura organizatorică a spitalului este decisă tot în consilii.

OUG – ul semnat de premierul Viorica Dăncilă şi contrasemnat de Secretarul General al Guvernului Andreea Lambru justifică introducerea regiilor autonome, cu precădere RA-APPS, în rândul jucătorilor privaţi din sănătate prin situaţia financiară dificilă în care se află Regia, care acumulează pierderi de zeci de milioane de euro anual, dar şi prin necesitatea de a aduce venituri cât mai mari la bugetul statului. Totul, cât mai rapid. “Este necesară în mod IMPERATIV şi cu MAXIMĂ URGENȚĂ abilitarea regiilor autonome de a înfiinţa unităţi sanitareprivate în scopul valorificării în condiţii de eficienţă a bazelor existente în patrimoniul acestora”, arată OUG-ul citat.

RA-APPS nu are experienţă în administrarea de spitale. Prin urmare, este de presupus că hotelul Triumf va fi administrat de un investitor privat.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here