Stiri economice
Liberalizarea din energie, captivă tot vechilor furnizori

Românii au început să „prindă gustul“ pieţei libere de electricitate. Atraşi de ofertele mai bune din piaţa concurenţială, la modul accelerat, consumatorii casnici au început să se mute din segmentul reglementat, care are preţul din factură fixat de către stat, către o piaţă unde preţul fluctuează şi este negociat cu unul dintre cei peste 100 de furnzori. Astfel, până la sfârşitul lunii ianuarie anul curent, un număr de 1,075 de milioane de consumatori casnici de energie au optat pentru piaţa concurenţială, potrivit ultimelor datelor centralizate ale Autorităţii Naţionale pentru Reglementare în Energie (ANRE) furnizate Capital. În total, sunt circa 9 milioane de consumatori casnici de energie electrică în România, ceea ce înseamnă că aproximativ 12% dintre aceştia au trecut în piaţa liberă.
Este, cu siguranţă, puţin, însă dinamica mutărilor arată că fenomenul are toate şansele să ia amploare. În ianuarie 2017, erau 272.000 de casnici în piaţa liberă. În iunie, numărul lor deja se dublase, până la 598.000. În decembrie, deja pragul de un milion era depăşit – 1,015 milioane.
Trebuie precizat că majoritatea covârşitoare a casnicilor care au părăsit piaţa reglementată pentru cea concurenţială au preferat să rămână la acelaşi furnizor-firmă. Astfel, cei patru mari Furnizori de Ultimă Instanţă, Enel, Electrica, CEZ şi E.ON, care acoperă peste 90% din piaţa reglementată, au şi ponderea covârşitoare a clienţilor casnici de pe piaţa liberă. Astfel, în ianuarie 2018, din 1,075 milioane de abonaţi „la liber“, 957.269 au rămas la aceleaşi patru companii. Restul de 100 de furnizori îşi acontează doar 120.000 de clienţi – 11% din piaţă. Dinamica ponderii FUI/alţi furnizori arată chiar că „cei patru mari“ sunt câştigători în ultimul an. Astfel, în ianuarie 2017, la 272.000 de clienţi în piaţa liberă, 217.500 erau la FUI, ceilalţi furnizori asigurând servicii pentru 20% din piaţă. Practic, Enel, CEZ, E.ON şi Electrica au mai câştigat (sau recâştigat) 10% din piaţa liberă în doar 12 luni, pentru că se bazează pe o latenţă a românilor în ceea ce priveşte schimbarea unui furnizor de utilităţi, pe principiul „rămânem tot cu ce ştim“, dar, la fel de adevărat, pentru că au venit cu oferte competitive de preţ alternative, mult sub segmentul reglementat.
Preţuri cu 20% mai mici
Anul trecut, ofertele din piaţa liberă erau şi cu 25% mai mici decât preţurile din sectorul reglementat. Între timp, furnizorii din piaţa liberă au mai ajustat oferta. Potrivit nomenclatorului de preţuri comparate postat pe site-ul ANRE, în prezent, preţurile sunt cu până la 19,4% mai mici decât cele din sectorul reglementat. Pentru a face o situaţie la zi a celor mai bune oferte, trebuie, mai întâi, să uniformizaţi criteriile de căutare. Noi am ales cea mai mare piaţă, Bucureşti, un consum anual mediu între 1.000 şi 2.500 de kWh, joasă tensiune, tarif nediferenţiat pe ore. În acest caz aria de distribuţie este Muntenia Sud, astfel că referinţa de preţ reglementat este FUI Enel Energie Muntenia. Odată alese aceste opţiuni, platforma ANRE ne prezintă cele mai bune oferte la care putem opta. Pe primul loc, în top 10 cele mai atractive, cu un preţ final, de 0,4965 lei/kWh, mai mic cu 19,4% decât referinţa, este Tinmar Energy. Compania controlată de omul de afaceri Augustin Oancea este cel mai mare furnizor independent de pe piaţa liberă a casnicilor. Este, de asemenea, şi cel mai mare independent de pe piaţa non-casnicilor, potrivit raportului ANRE pe 2017. A doua cea mai bună ofertă vine de la Restart Energy One, un furnizor din Timişoara, 0,5012 lei/kWh, mai mic cu 18,6% decât referinţa.
Urmează, în ordine descrescătoare, ofertele Enel Energie şi Enel Energie Muntenia (care activează şi pe piaţa liberă), mai puţin cu 18,21% faţă de referinţă, RCS&RDS, mai puţin cu 17,23%, Fidelis Energy, mai puţin cu 17,23%, Neptun, 15,49% şi Electric Planners, 15,3%. Sunt 60 de oferte, în total, pentru bucureşteni, în piaţa liberă. Unele sunt, ca preţ, mai mari decât reglementatul, cu 3%, 5%, 10%, chiar şi 71% – Energy Network. Pe toate, le puteţi găsi pe site-ul ANRE, secţiunea comparator tarife. De precizat, ofertele pe care le înscriu furnizorii în nomenclatorul ANRE diferă între ele nu numai ca preţ, dar şi la condiţiile de livrare. Ele pot include sau nu un abonament zilnic sau orar, au preţul garantat 6 luni, un an sau doi ani, au termene de graţie diferite la plata facturii. O decizie avizată privind mutarea la un furnizor sau altul trebuie făcută doar după citirea şi compararea pe îndelete a condiţiilor contractuale.
Avantaje, dezavantaje…
Evenimente
ANAF a pus tunurile pe cei care-și închiriază locuințele în scop turistic pe platforme online. Val de notificări și pe venituri din urmă cu 5 ani

ANAF va începe o verificare de mare amploare care-i vizează pe cei care își închiriază locuințele personale în scop turistic pe platforme online precum Booking și Airbnb. Inspectorii au trimis deja notificări către persoane care au realizat astfel de venituri, pentru a le anunța că figurează cu datorii din perioada 2019-2024.
Direcția Generală Antifraudă Fiscala transmite, atât prin SPV cât și prin poștă, persoanelor fizice, care obțin venituri din închirierea în scop turistic a camerelor situate în locuințe proprietate personală, o „Scrisoare de informare/notificare – închiriere spatii cazare regim hotelier”.
„Online-ul este în vizorul ANAF și Antifraudă. Directiva care obligă la completarea declarațiilor cu privire la vânzări ne ajută și pe noi și ANAF a început deja, cu echipe specializate, să identifice nu doar vânzările de pe platformele clasice, ci și platforme de anunțuri simple online, iar acolo sunt din ce în ce mai multe companii și persoane fizice identificate.
A început analiza vânzărilor de servicii turistice prin Booking și prin Airbnb, acolo fiind identificate între 22.000 și 23.000 de persoane fizice care au realizat venituri mai mici sau mai mari, printre care și câteva sute de persoane care au realizat venituri de peste 100.000 de lei”, a declarat ministrul Finanțelor, Tanczos Barna.
Evenimente
Rezerva Federală a SUA menține nemodificată dobânda de referință
Rezerva Federală a SUA (Fed) a menţinut dobânda de referinţă la un interval cuprins între 4,25% şi 4,50%, în linie cu estimările.
Luând în considerare taxele vamale introduse de administraţia Trump, oficialii Fed şi-au revizuit în creştere previziunile privind inflaţia, care ar urma să se situeze la finalul anului la 2,7%, faţă de un nivel de 2,5% anticipat în decembrie. Până la finalul lui 2027, inflaţia în SUA ar urma să revină la 2%, obiectivul Fed, iar dobânda la 3,10%.
În plus, prognoza privind evoluţia economiei SUA a fost revizuită în scădere. Fed se aşteaptă acum la un avans al PIB-ului SUA de 1,7% în 2025, de la un nivel de 2,1% estimat anterior. În 2026 şi 2027, creşterea economiei SUA ar urma să se situeze la 1,8%.
Rata şomajului în SUA ar urma să se situeze la 4,4% în 2025 şi 4,3% în 2026 şi 2027. În februarie, rata şomajului a fost de 4,1%.
Oficialii Fed avertizează că au sporit riscurile şi perspectivele în acest an sunt confuze.
„Incertitudinile privind perspectivele au crescut”, se arată în comunicatul Fed. Fără a menţiona în comunicat numele lui Donald Trump sau taxele vamale, proiecţiile privind o inflaţie mai ridicată în acest an arată efectul politicilor comerciale ale Washingtonului.
Evenimente
Rabla 2025. De ce scoate Ministerul Mediului mașinile diesel din programul de reînnoire a parcului auto național
Programul Rabla pentru autoturisme va veni cu mai multe modificări în 2025. În primul rând, Ministerul Mediului a decis ca, de anul acesta, să fie eliminate din program mașinile cu motoare diesel.
Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a declarat că printre schimbări se numără eliminarea din program a mașinilor diesel, dar și cuantumul voucherelor. Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a declarat că principala modificare este legată de modul de înscriere. “Înscrierea nu se va mai face așa cum se întâmpla până acum, printr-un dealer.
Românii vor putea pur și simplu să intre în aplicația informatică și să-și genereze singuri voucherul, indiferent dacă discutăm despre motoare convenționale, mașini plug-in hybrid sau electrice”, a mai explicat ministrul. De asemenea, din program s-ar putea elimina mașinile diesel.
O altă propunere pe care am să o fac, și săptămâna aceasta vom demara procesul de aprobare a ghidului, este legată de finanțarea autoturismelor diesel. Consider că va trebui să finanțăm autoturisme din ce în ce mai prietenoase cu mediul, lucru pe care l-am făcut constant în ultimii ani.
Din acest motiv propunerea mea va fi în sensul eliminării acestei categorii de motor termic, de altfel nici nu prea mai există multe modele noi care să folosească o astfel de tehnologie”, a mai afirmat Fechet. Potrivit ministrului, programul ar putea începe înainte de luna mai.
O altă schimbare este legată de finanțarea unei sesiuni continue. “O altă chestiune pe care am discutat-o cu producătorii și importatorii de autoturisme din România este legată de finanțarea unei sesiuni continue. Nu o să mai avem sesiune de primăvară și toamnă. Practic, odată deschis programul, el va funcționa continuu până la epuizarea sumelor alocate, ceea ce generează o anumită predictibilitate de care au nevoie atât românii, cât și producătorii și dealerii de autoturisme”, a conchis Mircea Fechet.
-
Evenimenteacum o zi
Productivitatea în România a crescut de la 26% în 2008 la 44% în 2024
-
Evenimenteacum 2 zile
INS: PRODUCȚIA DE GAZE NATURALE ÎN SCĂDERE ÎN IANUARIE 2025. IMPORTURILE CRESC SEMNIFICATIV CU 46,5%
-
Evenimenteacum 2 zile
Ce salariu trebuie să ai ca să te poți înscrie în programul „Noua Casă” 2025?
-
Evenimenteacum 2 zile
AVERTISMENT DUR DIN PARTEA CELEI MAI MARI AGENȚII AMERICANE DE RATING FINANCIAR
-
Evenimenteacum 2 zile
ORA 13:00 – ANAMARIA GAVRILĂ, DEZVĂLUIRI INCENDIARE DESPRE CANDIDATURĂ, ÎN EXCLUSIVITATE LA TELEVIZIUNEA POPORULUI – REALITATEA PLUS
-
Evenimenteacum o zi
BOLOJAN A DESECRETIZAT CHELTUIELILE ”FARAONULUI”. ÎNTR-O SINGURĂ ZI, IOHANNIS A ”SPART” 600.000 DE EURO LA O DEPLASARE – DOCUMENT
-
Evenimenteacum o zi
VLADIMIR PUTIN ACCEPTĂ ARMISTIȚIUL DE 30 DE ZILE PROPUS DE DONALD TRUMP. RUSIA ȘI UCRAINA SUSPENDĂ ATACURILE ASUPRA INFRASTRUCTURII ENERGETICE
-
Evenimenteacum 21 de ore
Rabla pentru tractoare. 126 de dealeri de tractoare şi maşini agricole autopropulsate au fost validaţi în program