Stiri economice
Blue Air renunță la aeronave vechi în așteptarea noilor Boeing 737 MAX
Din 2019, Blue Air, cea mai mare companie aeriana romaneasca, va fi si primul operator de Boeing 737 MAX din Romania. Chiar in acest moment, la fabrica Boeing, situata in apropiere de orasul american Seattle, se produc cele 12 avioane Boeing 737 MAX 8 comandate de Blue Air. Pasageri Blue Air vor putea calatori la bordul acestor aeronave incepand cu vara anului 2019.
„Modelul Boeing 737 MAX 8 va permite o dezvoltare puternica a companiei Blue Air la nivel european. Vom putea zbura spre destinatii noi, pe distante mai mari, dar în acelasi timp vom putea mentine tarifele scazute pentru pasagerii nostri, datorita eficientei avionului”, a anunţat Gheorghe Racaru, directorul general al Blue Air.
Noile avioane Boeing 737 MAX reduc consumul de combustibil şi emisiile de dioxid de carbon cu pana la 20% fata de modelul Next Generation 737, lansat în 1998. De exemplu, la o flota de 100 de aeronave dintre cele mai eficiente din punct de vedere al consumului de combustibil, se estimeaza ca noile Boeing 737 MAX vor emite cu 35.000 tone de dioxid de carbon mai putin.
Aeronavele Boeing 737 MAX sunt dotate cu modelul de motoare CFM International LEAP-1B. In ceea ce priveste capacitatea, Boeing 737 MAX 8 poate transporta pana la 200 de pasageri, iar distanta maxima pe care o poate parcurge fara alimentare este de 6.510 km.
„În viitorul apropiat nu vom mai avea nevoie de noi angajări pentru că, pe lângă aeronavele care vin, vom renunţa la unele mai vechi. Anul trecut am dat înapoi trei avioane. Anul acesta, în toamnă, vor mai pleca trei. Peste iarnă vom rămâne deci cu o flotă ceva mai mică şi, din primăvara lui 2019, vor începe să vină cele noi, MAX-urile. Estimările noastre arată că, prin 2020, nu vom mai avea în flotă Boeing-uri Classic 737 – 300 şi 737 – 400. Vom ramâne doar cu 737 – 500. Tot din această cauză nu vom avea o creştere a numărului de avioane în flotă. Vom înlocui o parte din ce aveam cu cele noi”, a declarat pentru Capital Gheorghe Răcaru.
Oficialul a menţionat totodată că anul acesta şi în 2019 compania va trece printr-o etapă de consolidare, excluzând şi eventuala intrare într-una dintre alianţele existente la nivel mondial. „Nu văd rostul. Prefer să facem cooperări directe cu alte companii, aşa cum am început cu Alitalia. De altfel, noi nu mai suntem chiar o companie low-cost. Am urcat şi de aceea putem face astfel de colaborări. Îmi doresc o întărire a cooperării cu Tarom. Fără să încălcăm regulile concurenţei, desigur. Acum nu prea avem relaţii de colaborare, dar dacă acestea ar exista ar fi un mare plus. Sunt sinergii clare într-o astfel de idee. Apoi, văzând şi făcând putem ajunge departe. Oricum, cooperarea dintre Tarom şi Blue Air ar fi benefică pentru ambele companii. Am putea acoperi mai bine zona orientului mijlociu, a Rusiei şi chiar a Africii”, a explicat şeful Blue Air.
Mai multe detalii despre povestea lui Gheorghe Răcaru şi a Blue Air puteţi citi în ediţia de luni, 11 iunie, a revistei Capital.
Evenimente
Războiul tarifelor. Trump este optimist și spune că va încheia acorduri „foarte bune” cu China și UE
După ce a lansat torpila pe piețele financiare internaționale, Donald Trump a demarat războiul negocierilor dure cu cei mai importanți parteneri economici ai americanilor, China și Uniunea Europeană.
Președintele american Donald Trump, care a avut joi o întrevedere la Casa Albă cu șefa guvernului italian Giorgia Meloni, s-a declarat „100% sigur” că va ajunge la un acord cu Uniunea Europeană privind taxele vamale, ceea ce a afirmat de altfel și partenera sa de discuții, care a caracterizat SUA drept un „partener fiabil”, relatează AFP.
Cei doi lideri se întâlnesc în contextul în care relațiile dintre SUA și UE sunt tensionate din cauza războiului comercial declanșat de președintele american.
De asemenea, liderul de la Casă a dat asigurări că SUA vor încheia „un acord foarte bun cu China”.
Donald Trump a precizat însă că, deși se așteaptă la progrese în încheierea de acorduri comerciale, nu se grăbește să facă acest lucru, relatează Reuters.
Evenimente
Guvernul scoate 1,5 miliarde de lei din Trezorie pentru a nu pierde banii europeni din PNRR
Înainte de alegeri și în toiul scumpirilor de Paște, Guvernul României scoate 1,5 miliarde de lei din Trezorerie pentru a acoperi creșterea prețurilor din construcții.
Ordonanța de urgență menită să evite pierderea banilor europeni din 2014–2020 și compromiterea proiectelor din PNRR a fost adoptată astăzi.
Peste 17 miliarde lei reprezintă necesarul de finanțare suplimentară pentru proiectele derulate de primării, consilii județene și alte instituții locale.
Multe dintre aceste proiecte, cum ar fi reabilitări de drumuri, spitale, școli sau sisteme de canalizare, riscă să nu fie finalizate până la sfârșitul anului 2025. Este termenul-limită pentru implementarea acestora, fără ajutorul financiar de la Guvern.
Evenimente
Austeritate pentru angajați, belșug pentru șefii CFR Călători. Scad salariile obișnuite, dar cresc indemnizațiile de conducere
Revoltă în compania CFR Călători, după ce în proiectul de buget al companiei câștigurile salariale ale angajaților de rând ar urma să scadă, în vreme ce indemnizațiile directorului general, directorului financiar și ale membrilor Consiliului de Administrație sunt în creștere, potrivit Club Feorviar.
Potrivit proiectului prezentat de Club Feroviar, cheltuielile de natură salarială ar urma să scadă cu 4,66% față de 2024. Bonusurile vor fi și ele in scădere, la fel și numărul de angajați, care ar ajunge la 10.597, în scădere cu 279 față de cel aprobat în bugetul de venituri și cheltuieli pe anul 2024.
Dacă pentru majoritatea angajaților veniturile scad, nu același lucru se întâmplă și în cazul șefilor, ba dimpotrivă.
Astfel, cheltuielile aferente contractului de mandat şi a altor organe de conducere şi control, comisii şi comitete ar urma să se majoreze cu 24,36%.
De exempplu, indemnizațiile directorului general, precum și cele ale directorului financiar sunt stabilite la valoarea de 1.044 mii lei, cu 17,43% față de nivelul anului trecut, potrivit calculelor făcute de Club Feroviar.
Și indemnizația membrilor Consiliului de Administrație este în creștere față de anul trecut, cu 37,33%, o majorare pusă pe seama faptului că în perioada mai-decembrie 2024 CA a funcționat cu patru membri în loc de cinci. În ceea ce privește cheltuielile aferente AGA și cenzori, programate la 70,80 mii lei, acestea rămân aproape constante.
În proiectul de buget, compania aflată în subordonare Ministerului Transporturilor, este previzionat un profit de trei milioane de euro.
-
Evenimenteacum 2 zile
BURDUJA ASIGURĂ CĂ ROMÂNIA NU SE VA CONFRUNTA CU PENE DE CURENT DE PAȘTE: ”PRINCIPALII FURNIZORI AI SERVICIILOR DE STOCARE DE ENERGIE SUNT PREGĂTIȚI. NU AVEM MOTIVE DE ÎNGRIJORARE”
-
Evenimenteacum 2 zile
GUVERNUL APROBĂ UN PACHET AMPLU DE MĂSURI: COMPETENȚE DIGITALE, SPRIJIN FINANCIAR PENTRU UAT-URI ȘI NOI ACORDURI INTERNAȚIONALE
-
Evenimenteacum 2 zile
Deficitul bugetar atinge cote record, există riscul majorării taxelor – SURSE. Pensiile și salariile ar putea fi înghețate
-
Evenimenteacum o zi
România, „campioana” UE. Am avut cea mai mare inflație din întreaga Uniune Europeană, în martie
-
Evenimenteacum o zi
ROMÂNIA A REDEVENIT ȚARA CU CEA MAI MARE INFLAȚIE DIN UE, ÎN MARTIE
-
Evenimenteacum o zi
PROTEST AL SINDICATELOR DIN ASISTENȚA SOCIALĂ FAȚĂ DE SUBFINANȚAREA SISTEMULUI
-
Uncategorizedacum 22 de ore
Gama de furaje pentru pui de la Agroland – Nutriție echilibrată pentru o creștere sănătoasă
-
Evenimenteacum 12 ore
Austeritate pentru angajați, belșug pentru șefii CFR Călători. Scad salariile obișnuite, dar cresc indemnizațiile de conducere