Stiri economice
Cum putem păstra în România gazele naturale din Marea Neagră
Gazul din Marea Neagră va fi, până la urmă, scos la suprafaţă. Este aproape o certitudine că exploatarea va începe, în ciuda lentorii cu care se mişcă decidenţii români în legiferarea activităţilor offshore reunite în Legea offshore. Acesta este ultimul pas înainte ca firmele care au concesionat perimetre să ia decizia de investiţie comercială, fapt recunoscut chiar de către ele. ExxonMobil, Petrom, Black Sea Oil&Gas (Carlyle Group) şi-au exprimat, pe rând, intenţia fermă de a începe extracţia, odată ce tot ce ţine de legislaţia conexă este gata. Mai mult decât intenţie, paşi concreţi au fost făcuţi. În primul rând, Exxon şi Petrom au rezervat capacitate de intrare pentru 120 de miliarde de metri cubi, în 15 ani (2021-2035), în Sistemul Naţional de Transport, în punctul Tuzla, de pe ţărmul Mării Negre. 100% din capacitatea alocată, pentru fiecare an, a fost rezervată, dovadă că cele două companii au intenţia fermă de a începe lucru. Ba mai mult, capacitatea rezervată depăşeşte cu mult estimările anterioare, de 80 de miliarde de metri cubi.
Pe de altă parte, Transgaz, monopolul transportului gazier din România, tocmai a anunţat că a pornit lucrările la gazoductul BRUA, care are ca scop inclusiv să aducă energia din Marea Negră către marii clienţi din Vest. Tot recent, acelaşi Transgaz a anunţat că va începe, în acest an, lucrările la realizarea fluxului invers pe conducta de tranzit dobrogeană Isaccea-Negru Vodă, pe unde gazul poate să ajungă în Ucraina şi Bulgaria. Nu în ultimul rând, toate proiectele de gazoducte care fac mai uşor exportul gazului din România au susţinerea totală, inclusiv financiară, a Uniunii Europene, direct interesată de diversificarea sursei de aprovizionare cu gaz.
La 8 miliarde de metri cubi extraşi anual, la orizontul 2021, Marea Neagră aproape va dubla producţia de gaze a României. În momentul de faţă, ţara noastră nu poate „înghiţi“ această cantitate, consumul local fiind de doar 11-12 miliarde de metri cubi. Prin urmare, mare parte din gaze vor fi exportate. Miza cea mare este însă de a păstra cât mai mult din ele în ţară, pentru a aduce plusvaloare din exploatarea acestei resurse.
40 de mld. de dolari, beneficiu pentru România. Teoretic
Un studiu realizat recent de compania Deloitte arată că beneficiul pentru România a proiectului Marea Neagră ar putea ajunge la 40 de miliarde de dolari, din care 26 de miliarde înseamnă contribuţie la bugetul de stat.
Defalcat, câştigul statului vine din: taxa pe produse (3,7 miliarde de dolari), contribuţii la asigurările sociale (6,5 miliarde de dolari), impozit pe profit (9,5 miliarde de dolari), redevenţe (5,5 miliarde de dolari), impozit pe venit (0,8 miliarde de dolari). Mai interesantă este însă o altă concluzie a raportului, care indică că 65% din gaz ar putea fi consumat intern. Am încercat să aflăm, atât de la Deloitte, cât şi din economie, pe ce se bazează această concluzie.
Experţii Deloitte ne-au precizat că au ajuns la acest procent având în vedere declinului producţiei onshore, creşterea consumului intern şi barierele tehnice şi comerciale în privinţa cantităţilor care pot fi exportate.
În ceea ce priveşte creşterea consumului intern, consultanţii au luat în calcul: racordarea la sistemele de distribuţie a circa un million de gospodării, construcţia de noi capacităţi de producţie a energiei electrice şi termice pe bază de gaz natural şi nu în ultimul rând reabilitarea sau construcţia de noi capacităţi în industria chimică şi petrochimică. „Pentru clienţii noi s-au utilizat statisticile actuale de racordări la sistemele de distribuţie. Estimarea numărului de clienţi noi s-a raportat la numărul de gospodării care îşi asigură încălzirea pe bază de biomasă; Noile capacităţi de producţie pe gaz, respectiv potenţialul de creştere a consumului în sectorul non-casnic a fost dimensionat pe baza proiectelor private existente pe piaţă; informaţiile fiind colectate pe baza datelor publice disponibile, datele Deloitte şi a interviurilor cu experţi din industriile respective“, au adus lămuriri suplimentare consultanţii.
Marota extinderii reţelei de distribuţie
Despre cei un milion de consumatori care ar putea să intre suplimentar în reţeaua de distribuţie, trebui precizat că această este o cifră iluzorie, pentru că, pur şi simplu, nu există o opţiune reală pentru ei de a renunţa la lemne pentru gaz. Multe sate, ba chiar şi orăşele, nu sunt racordate pentru că nu există un interes al marilor distribuitori să extindă reţeaua. Costurile sunt mult prea mari faţă de beneficii. Statul ar putea prelua sarcina extinderii reţelei în zonele rurale, mai ales că, acum, există şi cadrul legislativ. Racordarea la gaze a fost trecută, prin lege, la utilităţi publice, iar primăriile şi consiliile locale o pot face ele, evident prin delegare către un privat. Până acum, acest lucru se făcea doar prin concesiune, un procedeu greoi şi costisitor. Dar, chiar şi aşa, este greu de crezut că municiplităţile vor aduce, într-un termen rezonabil de timp, un milion de noi racorduri de gaze. Și chiar dacă o vor face, aceste noi locuri de consum nu ar însemna decât circa un miliard de metri cubi de gaze, anual. Adică nu cine ştie ce.
Miza cea mare – chimia
Pentru că tot nu apăruseră exemplele concrete de proiecte care ar putea aduce o creştere substanţială a consumului de gaze local, în următorii ani, i-am întrebat şi pe actorii din Marea Neagră dacă au de gând să dezvolte şi industria conexă chimică şi petrochimică, pe modelul patentat în SUA, Golful Mexic, unde boom-ul din exploatarea gazelort de şist a dus la o revitalizare spectaculoasă a chimiei. ExxonMobil spune că nu are planuri de investiţii într-o industrie petrochimică locală şi este mai interesată de dezvoltarea reţelei de transport, semn că îi interesează cu precădere exportul.
BSOG se declară fără experienţă în industriile conexe exploatării gazului. Cu toate acestea, americanii văd ca o posibilitate reală ca alte firme să investească în chimie ori generarea de energie de la Marea Neagră, odată ce gazul va începe să iasă. „Resursele însemnate de gaze naturale din Marea Neagră care vor deveni disponibile, inclusiv cele provenite de la BSOG, ar trebui să atragă atenţia investitorilor industriali asupra reabilitării sau dezvoltării în România a unor unităţi industriale precum centralele de producere a energiei electrice şi combinatele petrochimice“, arată Mark Beacom, şeful firmei.
Evenimente
MINISTRUL ENERGIEI, SEBASTIAN BURDUJA: „ROMÂNII PLĂTESC AL CINCILEA CEL MAI MIC PREŢ LA ENERGIE ELECTRICĂ ŞI AL PATRULEA CEL MAI MIC PREŢ LA GAZ”
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, afirmă că afirmaţiile potrivit cărora România este „un mare producător de energie” reprezintă un mit. Burduja aminteşte că, în perioada 2009-2022, în România s-au închis capacităţi de producţie care însumau peste 7.000 de megawaţi, echivalentul producţiei a 10 reactoare ale centralei nucleare de la Cernavodă, conform News.ro.
Ministrul Energiei a explicat, joi seară, de ce România plăteşte mult pentru energia pe care o importă pe piaţa SPOT.
„Românii plătesc al cincilea cel mai mic preţ la energie electrică şi al patrulea cel mai mic preţ la gaz, pentru că avem o schemă de plafonare-compensare. Pe piaţa SPOT, pe piaţa zilei următoare, cum se spune, e adevărat că sunt zile în care România are preţuri ridicate în raport cu celelalte state europene, de multe ori sunt preţuri similare cu Bulgaria, Grecia, Polonia, Ungaria. Şi sunt două cauze principale aici.
Prima este lipsa capacităţilor de producţie; acest mit că România este un mare producător de energie a fost valabil acum 30 de ani, poate şi 20 de ani, dar cert este că, din 2009 până în 2022, în România s-au închis capacităţi de peste 7.000 de megawaţi, deci cât 10 reactoare de la Cernavodă şi toate erau producţie în bandă, cărbune sau gaz. E adevărat, grupuri mai vechi, costuri mai mari, dar le aveam.
Şi acum, sigur că neinvestind atâţia ani de zile, a venit şi nota de plată, pentru că noi nu ne mai acoperim consumul. Şi atunci, ce facem? Importăm la intervale orare la care toate celelalte state din jur, în general, importă. Şi atunci, pe o cerere mare, pe un consum mare şi o ofertă mică, sigur că preţul este sus”, a afirmat ministrul Energiei.
El a adăugat că autorităţile au început să ”trateze cauza” acestei situaţii, iar România a atras 14 miliarde de euro pentru sistemul energetic şi, datorită investiţiilor, producţia de energie electrică se va dubla.
”La gaz, nu mai vorbesc, se va întâmpla asta, şi chiar mai repede, din 2027, dar la energie electrică, peste 5-6 ani, România va fi într-o cu totul altă situaţie, în care nu noi vom depinde de alţii şi alţii vor depinde de noi”, a adăugat Sebastian Burduja.
Sursa: Realitatea Din PNL
Evenimente
REALITATEA PLUS DESCHIDE LINIA SPECIALĂ DE COMUNICARE CU ROMÂNII – TELEFONUL POPORULUI
Evenimente
SE SCUMPESC DIN NOU TIGĂRILE. CÂT VA COSTA UN PACHET
Ţigările se scumpesc din nou, de lunea viitoare, când cel mai mare jucător de pe piaţă va adăuga un leu în plus la pachetul de țigări. Astfel, românii vor plăti pentru un pachet de țigări și 30 de lei.
De pe 27 ianuarie, al doilea producător de pe piaţă va majora preţurile cu 50 de bani și chiar 1 leu, în funcție de prețul actual.
Vorbim astfel despre a şaptea scumpire a țigărilor din ultimii doi ani. Cel mai câştigat în urma acestei decizii este statul, care adună mai mulţi bani din accize.
România este una dintre țările din Uniunea Europeană cu cei mai mulți fumători, în jur de 4,2 milioane, potrivit statisticilor europene.
România: aceștia adoptă fumatul din ce în ce mai devreme, transformând țara noastră într-un lider european la consumul de tutun în rândul adolescenților. Aproximativ 34% din populația adultă fumează, iar procentul tinerilor fumători crește într-un ritm îngrijorător, atingând un nivel record de 48,3% la grupa de vârstă 15-24 de ani.
Mai mult, un studiu recent arată că un licean din șapte fumează în mod regulat, debutul acestui obicei nociv având loc, în medie, la vârsta de 15 ani. Spre deosebire de alte țări europene, unde legislația și programele de prevenire au dus la o scădere masivă a numărului de fumători, România continuă să se confrunte cu o tendință ascendentă.
Comparativ cu alte țări din Uniunea Europeană, România se confruntă cu cea mai mare rată de creștere a numărului de tineri fumători. În state precum Finlanda, Norvegia sau Suedia, politicile restrictive și educația intensivă au redus semnificativ numărul de fumători tineri.
Sursa: Tabu.RO
-
Evenimenteacum 2 zile
PREMIERUL CIOLACU: PLAFONAREA CĂTRE CONSUMATORI ȘI ECONOMIE VA FI MENȚINUTĂ
-
Companiiacum 2 zile
Reconversia spațiilor industriale în cafenele: O tendință urbană inovatoare
-
Evenimenteacum 2 zile
SECTORUL IT RESIMTE EFECTELE DECIZIILOR FISCALE ŞI ANTICIPEAZĂ UN 2025 DIFICIL
-
Evenimenteacum 2 zile
PREMIERUL MARCEL CIOLACU: BUGETUL, APROBAT ÎN GUVERN PÂNĂ LA FINALUL LUNII IANUARIE
-
Evenimenteacum 2 zile
PREVIZIUNI PESIMISTE PENTRU ECONOMIA ROMÂNIEI ÎN URMĂTORII ANI
-
Evenimenteacum o zi
RECURSUL LUI CĂLIN GEORGESCU A FOST RESPINS DE JUDECĂTORI
-
Evenimenteacum o zi
Justiția americană a dat undă verde legii care permite închiderea rețelei TikTok. Poate bloca Donald Trump punerea în aplicare?
-
Evenimenteacum o zi
CĂLIN GEORGESCU, MESAJ ÎN EXCLUSIVITATE LA REALITATEA PLUS LA ORA 20 DUPĂ LOVITURA DE LA INSTANȚA SUPREMĂ