Connect with us

Stiri economice

Bariere majore în calea investițiilor Hidroelectrica. Proiecte de peste 200 mil. euro stau blocate de luni bune

Publicat

pe

Una dintre companiile din sectorul energetic care se confruntă cu astfel de bariere este Hidroelectrica. Producătorul de energie deţinut de statul român a finalizat în decembrie 2017 lucrările la noua hidrocentrală Bretea, o investiţie de peste 58 milioane de euro, care deşi este funcţională de mai bine de şase luni încă nu a intrat în producţie comercială, a anunţat, ieri, în cadrul Conferinţei organizate de revista Capital, Bogdan Badea, directorul general al Hidroelectrica.

Un alt exemplu este investiţia referitoare la amenjarea hidroenergetică a rîului Jiu pe sectorul Bumbeşti-Livezeni, unde, de la finele anului trecut, lucrările au fost sistate după ce Curtea de Apel a anulat autorizaţiile de construcţie.

La centrala Bretea, operatorul de distribuţie nu eliberează certificatul de racordare

Șeful companiei a stat a explicat, în cadrul conferinţei “Piaţa de energie: oportunităţi vs provocări”, că din păcate de anul trecut şi până acum nu a reuşit să găsească formula prin care să poată da centrala în producţie comercială. “E vorba de o interpretare a unui ordin ANRE şi din păcate acolo operatorul de distribuţie (Enel – n.r.) nu eliberează certificatul de racordare. Este o centrală perfect funcţională, care de 6 luni de zile este în producţie, dar nu ne aduce beneficii. Practic, toată energie produsă intră în echilibrare ca dezechilibru pozitiv”, a spus Badea.

 

Lucrările la Hidrocentrala Bretea, aflată pe centrala Bretea (judeţul Hunedoara), de pe râul Strei, au fost finalizate la finele anului trecut, în urma unei investiţii de 58 milioane euro.

 

“Din punct de vedere birocratic încă suntem în faza de a găsi soluţii împreună cu autoritatea de reglementare (ANRE), Translectrica şi operatorul de distribuţie Enel pentru a rezolva situaţia. (…) Până la urmă dacă să spunem ordinul ANRE nu este destul de clar în ceea ce priveşte speţa de care ne izbim noi, probabil, că cea mai simplă variantă este să mai punem o virgule[ în ordinul ANRE şi să clarificăm această situaţie, astfel încât această centrală să intre în producţie comercială”, a menţionat directorul general al Hidroelectrica.

El a adăugat că hidrocentrala produce energie electrică, dar din punct de vedere al beneficiilor Hidroelectrica are mai mult de pierdut decât de câştigat.  “Preţurile sunt de un leu, de doi, de cinci, în condiţiile în care avem costuri cu personalul, costuri cu apa, care nu sunt deloc de neglijat”, a mai spus Badea.

Până la difuzarea acestei ştiri nici Enel, nici ANRE nu ne-a trimis niciun punct de vedere referitoare la certifcatul de racordare a centralei Bretea.

Ping-Pong cu autorizaţia pentru Bumbeşti

O altă situaţie de-a dreptul halucinantă o regăsim la amenjarea hidrotehnică de pe râul Jiu, acolo unde instanţa a respins autorizaţia de construire a companiei, iar lucrările de peste 155 milioane de euro au fost sistate. Decizia instanţei a venit după ani buni în care compania a derulat mare parte din lucrări, în proporţie de aproape 85%.

“Nu putem să nu observăm ce se întâmplă cu investiţia de la Bumbeşti, unde într-o manieră absolut ciudată ne-a fost anulată o autorizaţie de construire”, a spus şeful Hidroelectrica.

“Până la urmă este vorba de un precedent, un precedent legat de faptul că orice investitor de bună credinţă cu toate avizele şi autorizaţiile emise corect se apucă de o investiţie şi la un momendat la mijlocul investiţiei constată că o entitate, oricare ar fi ea, îţi anulează un aviz, o autorizaţie şi trebuie să te opreşti cu investiţia, sunt cheltuieli enorme. Vorbim de o investiţie de 150 de milioane de euro până la această oră”, a mai spus Bogdan Badea.

 

El a atras atenţia şi asupra implementării directivelor europene şi modul în care o parte din autorităţile române se grăbesc să le implementeze în legislaţia românească fără a ţine cont de specificul naţional, dar mai ales de interesul ţării noastre.

“Menţionam cu alt prilej că se discută despre implemnetarea directivei cadru apă, stabilirea unor debite care modifică radical gândirea de până acum, practic toate avizele şi autorizaţiile pe care noi le avem acum emise vor trebui revizuite dacă acest act normativ va fi implementat aşa cum a intrat el pe circuitul de avizare. Nu în puţine rânduri am atras atenţia că o implementare cu condiţii excesive de directiva europeană, pentru că din păcate avem şi acest obicei să nu analizăm lucrurile din perspectivă naţională, ci implementăm nişte directive de cele mai multe ori într-o manieră excesivă fără o analiză de impact asupra întregului sector”, a spus directorul general al companiei. 

Potrivit acestuia, compania a realizat calcule referitoare la impactul modificării legislaţiei asupra Hidroelectrica, iar rezultatele au condus spre costuri uriaşe.

“Toate aceste lucruri se traduc în costuri, şi putem să pierdem de la 1 la 2 TWh de energie produsă pe an”, a spus Badea. Aici trebuie menţionat faptul că Hidroelectrica este unul dintre cei mai mari producători de energie electrică din ţara noastră, reuşind anul trecut să producă aproximativ 14 TWh.

“Cred că trebuie să ne aşezăm cu picioarele în apă rece şi să gândim lucrurile foarte serios pentru că aceste directive sunt directive care se aplică tuturor statelor membre. Aceeaşi directivă se aplică şi în Austria, şi în Germania. Am spus hai să vedem cum le-au implementat alţii. Și am constatat că lucrurile în alte părţi se fac mult mai aşezat, urmărind interesul naţional fără a încălcă vreo virgulă din directivă, dar luănd în calcul tot impactul pe care îl poate avea”, a explicat Bogdan Badea.

Citiţi şi: 

Bogdan Badea, Director General Hidroelectrica SA, la conferinţa Capital: „Hidroelectrica nu a intrat în insolvenţă doar din cauza băieţilor deştepţi. Sunt unii care cred că se va reveni la vremurile bune”

Bogdan Badea, Director General Hidroelectrica SA, la conferinţa Capital: „O factură de energie este foarte greu de citit”

Citeste in continuare
Comenteaza si tu

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Evenimente

PROTESTUL SĂRĂCIEI, LA COTROCENI. PRINTRE REVENDICĂRI, REDUCEREA SUBVENȚIILOR ȘI ELIMINAREA PRIVILEGIILOR PENTRU PARTIDE ȘI PARLAMENTARI

Publicat

pe

Sute de oameni ies în stradă, astăzi, să protesteze în fața Palatului Cotroceni. Sunt revoltați din cauza traiului tot mai greu, dar și din cauza faptului că decidenții din coaliție continuă să ignore vocea poporului. Oamenii cer stoparea imediată a măsurilor de austeritate, care lovesc în muncitori și pensionari. 

Confederaţia Naţională Sindicală „Cartel ALFA” anunţă organizarea unui protest la Cotroceni, astăzi, începând cu ora 11:00, reclamând lipsa de transparenţă a decidenţilor politici şi lipsa unei consultări reale a societăţii. Sindicaliştii cer, printre altele, o reformă fiscală echitabilă, stoparea măsurilor de austeritate, care „lovesc în lucrători şi cetăţeni”, redimensionarea „corectă” a administraţiei publice, „nu prin tăieri, ci prin investiţii în resursă umană”, reducerea subvenţiilor şi eliminarea privilegiilor pentru partide şi parlamentari şi o Preşedinţie activă, care să medieze conflictele sociale şi să garanteze justiţia socială. Potrivit Cartel Alfa, problema deficitului este esenţial determinată de incapacitatea de colectare şi de un sistem fiscal retrograd.

„În ciuda promisiunilor post-electorale privind transparenţa, consultarea reală şi orientarea politicilor către nevoile societăţii, decidenţii din coaliţie continuă să ignore vocea lucrătorilor şi a sindicatelor. Puterea lucrătorilor este solidaritatea, iar acum, mai mult ca oricând, trebuie să ne facem auziţi! România se află într-o criză socială şi economică profundă, iar răspunsul autorităţilor constă în măsuri de austeritate, în ciuda dovezilor clare că problema deficitului este in mod esenţial determinată de incapacitatea de colectare şi de un sistem fiscal retrograd care nu asigură suficiente venituri pentru a susţine în mod adecvat infrastructura publică şi cheltuielile necesare funcţionării aparatului de stat”, menţionează CNS Cartel Alfa într-un comunicat de presă.

Potrivit sindicaliştilor, România are servicii publice esenţiale subfinanţate şi un aparat bugetar subdimensionat, nu supradimensionat.

„Tăierile de personal, blocarea angajărilor şi reducerea şi mai acută a finanţării serviciilor publice paralizează instituţiile afectează cetăţenii şi subminează orice şansă de redresare durabilă”, se arată în comunicat.

Cartel Alfa cere o reformă fiscală echitabilă, în care sarcina să fie distribuită corect între capital şi muncă, orice măsuri de reducere a cheltuielilor publice să înceapă „în primul şi în primul rând” cu decidenţii politici (partide si parlamentari) prin reducerea subvenţiilor şi eliminarea privilegiilor, stoparea imediată a măsurilor de austeritate, care lovesc în lucrători şi cetăţeni, redimensionarea corectă a administraţiei publice, nu prin tăieri, ci prin investiţii în resursă umană, dialog social real şi incluziv, cu participarea tuturor actorilor – sindicate, patronate şi societate civilă, şi o Preşedinţie activă, care să medieze conflictele sociale şi să garanteze justiţia socială.

„Este inacceptabil ca politica fiscală a ţării să fie dictată doar de mediul de afaceri şi de grupuri de lobby interesate exclusiv de păstrarea profitului existent. România are nevoie de un Preşedinte mediator, nu de un spectator care validează tacit politici nedrepte. În locul unei reforme fiscale construite împreună cu partenerii sociali, guvernanţii susţin măsuri care vor sărăci şi mai mult lucrătorii, fără a atinge cauzele reale ale dezechilibrelor bugetare”, precizează Cartel Alfa.

Sursa citată reaminteşte decidenţilor că România are printre cele mai mici taxe pe business din UE, contribuţia lucrătorilor la bugetul social (pensii şi sănătate) depăşeşte cu mult 50%, ceea ce contravine standardelor internaţionale, pe care România le-a ratificat, număr restrâns de funcţionari raportat la populaţie.

„Fără realizarea unei reforme energetice care să creeze competitivitatea companiilor din România inflaţia va eroda orice politică de echilibrare. Păstrând aceleaşi persoane din actualul guvern în viitorul guvern – miniştri care nu au realizat obligaţiile din PNRR la termen şi în sensul reformei reale –, noua echipă guvernamentală nu va fi mai eficientă”, subliniază confederaţia sindicală.

CNS Cartel Alfa cere Preşedintelui României să îşi asume rolul constituţional de mediator între stat şi societate, să apere interesele tuturor cetăţenilori, nu doar ale privilegiaţilor, să iniţieze un pact social pentru reconstrucţia României, bazat pe justiţie socială, solidaritate şi responsabilitate.

„Protestul din 12 iunie nu este doar despre salarii şi condiţii de muncă – este despre viitorul nostru comun. Este despre ce fel de societate vrem să construim: una a echităţii şi demnităţii, sau una a sacrificiului unora pentru privilegiile altora? Împreună suntem mai puternici. Ne vedem în stradă!”, încheie sindicaliştii Cartel Alfa.

 

Citeste in continuare

Evenimente

Prețurile carburanților ar putea crește semnificativ. Scenariu de coșmar pentru români, toate prețurile ar sări în aer

Publicat

pe

Gaura din bugetul de stat ar putea fi plătită inclusiv de șoferi. La negocierile pentru stabilirea pachetului fiscal care are ca scop reducerea deficitului din România se discută, potrivit unor surse, și creșterea accizelor la carburanți cu 20%.

Această creștere a accizelor la benzină și motorină ar însemna că, la pompă, carburanții vor fi mai scumpi cu circa 40 de bani pe litru, potrivit Realitatea Plus.

Concret, șoferii vor plăti cu aproximativ 20 de lei mai mult la plinul de benzină și cu 18 lei mai mult cel de motorină. 

 

Citeste in continuare

Evenimente

Statul a trecut pragul de 1.000 de miliarde de lei datorie! Avertismentul directorului Trezoreriei

Publicat

pe

Directorul general al Trezoreriei, Ștefan Nanu, a anunțat că statul s-ar putea să fi trecut cu datoria publică peste pragul de 1.000 de miliarde de lei în aprilie, în contextul în care, în februarie, nivelul datoriei raportate s-a situat la 990,8 miliarde de lei, iar statul se împrumută în ritm alert din cauza deficitelor bugetare mari.

Ieșirea publică a directorului general al Trezoreriei, Ștefan Nanu, privind depășirea pragului de 1.000 miliarde lei datorie publică este un act excepțional cu valoare de avertisment tehnocrat de rang înalt.

Într-un context obișnuit, astfel de informații sunt comunicate prin canale instituționale și fără declarații anticipative. Faptul că directorul Trezoreriei a vorbit public înainte de publicarea oficială a datelor indică o tensiune gravă între responsabilitatea tehnică și deriva politică actuală.

Citeste in continuare

TOP ARTICOLE