Ministerul Sănătăţii pregăteşte un proiect pentru unităţi Stroke în spitale

0
102

Întrebată despre posibilitatea înfiinţării unor centre Stroke pentru urgenţele neurovasculare, ministrul Sorina Pintea a menţionat că ideea înfiinţării unor asemenea unităţi i-a aparţinut senatorului Renică Diaconescu, medic neurolog la spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina. Ministrul a adăugat că doreşte ca fiecare unitate de primiri urgenţe să poată efectua trombolize (procedură pentru cazurile de accident vascular cerebral care scade mortalitatea şi reduce complicaţiile), pentru că pacienţii s-ar putea recupera mai rapid. 

„Este, de fapt, un proiect la care noi ne gândim şi n-a fost neapărat ideea mea, este ideea doctorului Renică Diaconescu, cu care am discutat încă de pe vremea când eram senator. Idee extraordinară şi foarte, foarte utilă. Până când vom înfiinţa acele unităţi de Stroke, pentru că există nişte normative care trebuie respectate, doresc ca aceste trombolize ale accidentului vascular să se poată face în fiecare unitate de primiri urgenţe. Deja se fac în multe unităţi de primi urgenţe în ţară, gândiţi-vă, dacă un pacient cu acest tip de patologie ajunge în unitatea de primiri urgenţe în intervalul a trei ore, el, în aceeaşi zi, este recuperat societăţii. Să nu vorbim de calitatea vieţii, de suferinţa pacientului, hai să vorbim şi de costuri. Vă imaginaţi câte costuri să-l pui pe picioare, să-l îngrijeşti, dacă stăm să ne gândim şi pragamatic. Dar este un proiect de suflet şi, vineri, voi avea o întâlnire cu domnul profesor Dafin Mureşanu, (…) care a venit şi el cu câteva propuneri din acel proiect, ne vom întâlni şi cu domnul doctor Diaconescu, astfel încât să prezentăm luna viitoare cel târziu (proiectul n.r.), pentru că proiectul nostru e aproape gata, dar mai trebuie, normal, şi acordul Societăţii Române de Neurologie”, a arătat Sorina Pintea, potrivit Agerpres.

 Totodată, ministrul sănătăţii a anunţat începerea procedurii de achiziţie a 1.000 de incubatoare pentru copii, astfel încât să fie acoperit necesarul din maternităţi. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here