Connect with us

Stiri economice

România are nevoie de un guvern competent, „nu unul marionetă, în slujba unui infractor condamnat”

Publicat

pe

„Oare ce hotărâm noi astăzi? Mai mult decât soarta Guvernului condus de Viorica Dăncilă, un prim-ministru care nu ne face atât de ruşine, cât mai ales de râs în faţa lumii. Astăzi decidem şi ce fel de ţară vom fi. Vrem să fim începând de acum ţara lui Dragnea, condamnat pentru că şi-a însuşit din banii pentru protecţie socială a copiilor din Teleorman şi apoi a cerut iertare nu copiiilor, ci infractorilor din puşcării? Vrem să fim ţara lui Dragnea unde valoarea şi munca sunt înlocuite cu aranjamente şi şpagă, unde şcoala, competenţa şi cinstea sunt înlocuite cu şmecheria, tupeul şi privilegiile prin pensii speciale? Vrem să fim o Românie înrobită în datorii cu o avuţie naţională furată prin Fondul suveran şi un mediu de afaceri exasperat de ce mai aduce luna următoare? Sau vreţi să fim o Românie demnă şi dreaptă, în care oamenii cinstiţi şi muncitori sunt recompensaţi pentru meritele lor şi toţi suntem egali în faţa legii, (…) o Românie în care furtul nu este cinste şi minciuna nu este spirit şi în care papaia nu e ghindă”, a spus Dan Barna, la dezbaterea moţiunii de cenzură intitulate ‘Demiterea Guvernului Dragnea – Dăncilă, o urgenţă naţională!’, iniţiată de Opoziţie. 

El a precizat că acum se decide dacă România o ia „înapoi în timpurile întunecate din trecut sau înainte, asumat, spre o Românie demnă şi europeană”. 

Dan Barna a susţinut că, de câteva zile, după condamnarea şi reluarea protestelor împotriva lui preşedintelui PSD, Liviu Dragnea, Uniunea Salvaţi România a devenit ţinta unor campanii de intimidare şi incitare la ură. „Este o campanie îngrozitor de asemănătoare cu propaganda regimului Iliescu împotriva golanilor din Piaţa Universităţii”, a adăugat Barna. 

Liderul USR a arătat că prin acest discurs al urii este dezbinată România. „Ce urmează? Aduceţi minerii la Bucureşti? Ne veţi scoate cu tab-urile din sediile de partid? Ieri ne-aţi interzis samavolnic accesul invitaţilor la Parlament, transformând Parlamentul în unitatea militară Liviu Dragnea printr-o pedeapsă colectivă demnă de anii 50″, a completat liderul USR. 

Barna a afirmat că, de 18 luni şi trei guverne, PSD nu face altceva decât să modifice legile Justiţiei. „Aceasta este România lui Dragnea, aceasta este România unde prim-ministru este doamna Dăncilă, o ţară în care oamenii sunt asmuţiţi unii împotriva celorlalţi. De 18 luni şi trei guverne, nu faceţi altceva decât să modificaţi legile Justiţiei ca să îl scăpaţi pe Dragnea de puşcărie. Şi acum mii de oameni vă strigă în faţa Parlamentului: nu vrem să fim o naţie de hoţi. Ce aţi făcut pentru oamenii care v-au ales? Nu USR este problema PSD, ci propria neputinţă de a livra ceea ce aţi promis”, a declarat Dan Barna. 

Preşedintele USR i-a spus premierului Dăncilă că a acceptat să facă ţării „porcăriile” pe care ceilalţi doi prim-miniştri au refuzat să le facă. „Doamnă Dăncilă, nu pot să vă acord acest beneficiu al inocenţei, pentru că dincolo de numeroasele gafe diplomatice, dincolo de inventarea unor interjecţii de protocol şi dincolo de deliciul unor variante de limba română pentru care comedianţii chiar primesc drepturi de autor, dvs aţi acceptat să faceţi acestei ţări porcăriile pe care alţi doi prim-miniştri la rând nu le-au putut accepta”, a subliniat Barna. 

Citeste in continuare
Comenteaza si tu

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Evenimente

Românii au luat fața portughezilor și italienilor la capitolul educație financiară, dar tot codași suntem

Publicat

pe

România progresează în ceea ce priveşte nivelul educaţiei financiare a cetăţenilor, fiind în faţa unor state precum Italia sau Portugalia.

Două sondaje externe, unul realizat la nivelul Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD), celălalt la nivelul Uniunii Europene, arată că România progresează în ceea ce priveşte nivelul educaţiei financiare a cetăţenilor, fiind în faţa unor state precum Italia sau Portugalia. Cu toate acestea, România are de recuperat, fiind în urma multor state la acest capitol.

„Ne dorim foarte mult să impulsionăm şi digitalizarea şi tocmai de aceea noi suntem foarte determinaţi să creştem atât educaţia financiară, cât şi educaţia digitală. S-au văzut şi primele rezultate ale parteneriatelor desfăşurate în regim public-privat. Avem şi sondajul OECD, dar şi sondajul Eurobarometru al Comisiei Europene care relevă faptul că România a progresat. În sondajul OECD România a depăşit Italia cu un scor de alfabetizare financiară de 54 versus 53 în Italia. Este adevărat că este sub media celor 40 de state analizate, care este de 60. Important este că noi progresăm la comportamentul financiar pentru că acest scor de alfabetizare”, a declarat Gabriela Folcuţ, de la Asociaţia Română a Băncilor. 

Aceasta a explicat că, în ceea ce priveşte nivelul de cunoştinţe, România ”nu stă tocmai bine” , mulţi dintre români neştiind să răspundă exact la întrebări precum „Ce este dobânda compusă?”,  ”Cum se calculează dobânda simplă?”, ”Ce este inflaţia?” sau la întrebări legate de riscurile financiare.  

În schimb, românii stau mult mau bine la capitolul legat de comportamentul financiar, mulţi dintre ştiu să economisească proactiv, să plătească facturile la timp, să compare ofertele de credit. 

Gabriela Folcuţ a arătat de asemenea că studiul Eurobarometru al Comisiei Europene plasează România pe poziţia a treia de la finalul clasamentului în ceea ce priveşte educaţia financiară, depăşind Letonia şi Portugalia.

Citeste in continuare

Evenimente

Ministrul Finanțelor vrea reducerea drastică a cheltuielilor cu aparatul bugetar

Publicat

pe

Ministrul Finanțelor spune că Guvernul nu a abandonat ideea unui aparat bugetar mult mai suplu și mai eficient. Și chiar dacă nu vor avea loc concedieri masive, statul va trebui să-și reducă drastic cheltuielile.

Tánczos Barna spune că reducerea cheltuielilor cu angajații de la stat rămâne o prioritate pentru guvern, iar șefii instituțiilor publice trebuie să ia măsurile necesare pentru a asigura servicii de calitate cu un număr mai mic de persoane.

Ministrul finanțelor a arătat că, la majoritatea ministerelor, bugetul anual a fost redus, ca primă măsură a reorganizării instituționale.

„Am redus cu 5% cheltuielile de personal, adică în paralel cu reducerea cu 5% și a bugetului de funcționare a cheltuielilor administrative, astfel încât, până la sfârșitul anului, să ne încadrăm în acest deficit de 7%. În interiorul instituțiilor, managerii trebuie să ia măsurile necesare încadrării în aceste limite lunare”, a declarat Tanczos Barna.

„Și în 2026, și în 2027, instituțiile trebuie să meargă mai departe pe drumul digitalizării, eficientizării și reducerii cheltuielilor de funcționare. Nu vorbesc, încă o dată, de reducerea salariilor, ci vorbim de reducerea anvelopei de personal”, a mai spus ministrul de Finanțe.

 Ministrul finanțelor este prezent la Forumul Economic al Transilvaniei, organizat la Târgu Mureș de Fundația Pro Economica. Participă 120 de antreprenori din 16 județe, dar și viceministrul în Ministerul Afacerilor Externe și Comerțului Exterior al Ungariei, Magyar Levente.

Citeste in continuare

Evenimente

Județul în care seniorii au cele mai mici PENSII: oamenii se descurcă cu greu de la o lună la alta

Publicat

pe

Botoșani a ajuns județul celor mai săraci pensionari din țară. O indică atât statisticile naționale cât și realitatea de zi cu zi trăită de localnici. Mulți dintre ei abia se descurcă de la o lună la alta cu pensii foarte mici care nu le ajung pentru a duce un trai decent. 

Majoritatea pensionarilor din Botoșani nu reușesc să facă față cheltuielilor lunare cu banii din pensie și asta pentru că în județ sunt cele mai mici pensii înregistrate la nivel de țară. Oamenii nu reușesc să facă față scumpirilor, cheltuielilor la utilități sau costurilor cu medicamentele.

Cea mai grea situație este a pensionarilor rămași singuri, fără ajutor bolnavi și cu pensii foarte mici. Cei din mediul rural își pun sănătatea în pericol sau mor cu zile pentru că nu au bani să urmeze un tratament. 

Citeste in continuare

TOP ARTICOLE