Connect with us

Stiri economice

Statul, cel mai generos angajator. Salariile s-au dublat în ultimii cinci ani

Publicat

pe

Salariul mediu net pe economie a crescut în aprilie cu 14,7% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit Institutului Naţional de Statistică, ajungâng la un record de 2.713 lei. Media salarială în privat este sub media pe ţară, respectiv de 2.555 de lei. La stat, în schimb, salariile au crescut în aprilie cu mult mai mult, la un nou record de 3.376 de lei. Aproximativ 1,2 milioane de angajaţi sunt în sistemul public, dintr-un total de 5 milioane de angajaţi, potrivit datelor oficiale. Comparativ cu ianuarie 2017, la începutul guvernării PSD-ALDE, lefurile din sistemul public au crescut cu aproximativ 28%, în timp ce salariile privaţilor au avut un avans doar de 15 procente. 

Scenariul este similar cu ce s-a întâmplat în 2008-2009, când majorările salariale şi venirea crizei au obligat statul să facă tăieri extrem de dure, după ce ţara noastră a semnat un acord financiar în valoare de 20 de miliarde de euro cu Fondul Monetar Internaţional, Comisia Europeană şi Banca Mondială. În 2009, salariul mediu net pe economie era 1.335 de lei, în timp ce la stat era aproape 1.700 de lei. Media salarială la privat era 1.271 de lei, sub cea pe economie. 

Cine-mparte, parte-şi face

Conform datelor INS, analizate de Capital, cele mai mari creşteri pe domenii de activitate în ultimele 12 luni s-au înregistrat în extracţia petrolului brut şi a gazelor. Aici câştigul salarial mediu net a cunoscut o creştere de peste 35% în ultimele 12 luni, salariul mediu net ajungând la 6262 de lei. Pe locul secund se află sănătatea şi asistenţa socială. Personalul bugetar a înregistrat o creştere medie a câştigului salarial de circa 30% în ultimele 12 luni. Dacă în aprilie 2017,câştigul salarial mediu net era de 2.688 de lei, în aprilie anul curent, acesta este mai mare cu 800 de lei. Și proseforii au avut parte de o creştere substanţială a salariilor. Conform INS, câştigul salarial mediu net în învătământ a fost de 2.793 de lei în aprilie 2018, cu 21% mai mare faţă de aceeaşi lună a anului trecut. Și salariaţii din administraţia publică şi apărare au câştigat mai bine în ultimul an. Creşterea este de 17,5%, de la un câştig salarial mediu net de 3.549 de lei în aprilie 2017, la 4.171 de lei în aprilie anul curent.

„Faptul că salariile la stat sunt cu mult mai mari decât în mediul privat arată că «cine-mparte, parte-şi face». Salariile sunt mici, în general, dar statul trebuie să se preocupe să creeze condiţiile pentru salarii mai bune. Aceste preocupări lipsesc cu desăvârşire, aşa că statul recurge la creşterea salariului prin lege, ceea ce nu se poate aplica decât angajaţilor proprii şi creează dezechilibre macroeconomice ce se răsfrâng asupra tuturor. Nu poţi merge la magazinul alimentar şi să refuzi să plăteşti mai mult pentru aceleaşi produse pe care le cumpărai anul trecut motivând că ţie nu ţi-a crescut salariul  sau nu suficient“ a declarat pentru Capital, Anca Dragu, fost ministru al Finanţelor.

 

Ce e de făcut? Potrivit Ancăi Dragu, statul ar trebui să investească în educatie, în infrastructură, să creeze condiţii pentru asimilarea de către firme de tehnologii avansate de producţie şi, în general, un mediu propice investiţiilor şi dezvoltării profesionale. În lipsa acestor măsuri aceste creşteri se transformă rapid în inflaţie, rate de dobânzi mari şi deprecierea monedei, iar cei afectaţi vor fi cei mai vulnerabili. „Să ne amintim anii ‘90 şi începutul anilor 2000 când se crease o periculoasă spirală inflaţionistă în care salariile erau indexate semestrial pentru a preveni erodarea masivă a puterii de cumpărare. Ratele dobânzilor erau atât de mari încât nu prea îşi permitea lumea să ia un credit, chiar dacă nevoia există“, menţionează fostul ministru al Finanţelor.

Consumul şi economia

Creşterile continue din sistemul public sunt cele care au stimulat consumul în ultimii doi ani, principalul motor al creşterii economice. Reversul medaliei sunt cheltuielile explodate care ameninţă deficitul bugetar. 

Deficitul bugetar este unul foarte mare pentru primele cinci luni ale anului şi este rezultatul în primul rând al creşterii de cheltuieli, iar dacă nu se ia nicio măsură şi bugetul va fi executat aşa cum am văzut în prima parte a anului ar putea ajunge la 3,5 – 3,6% la finalul anului, a avertizat preşedintele Consiliului Fiscal, Ionuţ Dumitru. „Deficitul bugetar este unul foarte mare pentru primele cinci luni ale anului şi este rezultatul în primul rând al creşterii de cheltuieli.

Cheltuielile cresc foarte repede. Veniturile sunt sub aşteptări, dar nu foarte departe ceea ce s-a bugetat, în timp ce pe partea de cheltuieli avem o dinamică mult prea alertă. Avem creşteri de cheltuieli de salarii şi de asistenţă socială care depăşesc cu mult bugetul aprobat şi în contextul acesta e nevoie de realocări de resurse la rectificările bugetare pentru a putea acoperi necesarul de cheltuieli pentru salarii şi pensii, în primul rând. Dacă nu se ia nicio măsură şi bugetul va fi executat aşa cum am văzut în prima parte a anului, probabil că depăşim cu mult 3%. Aş spune undeva la 3,5%-3,6% la finalul anului“, explică Ionuţ Dumitru. 

Acesta a afirmat că este nevoie de măsuri care să menţină deficitul sub 3%. Potrivit preşedintelui Consiliului Fiscal, la prima rectificare bugetară de anul trecut s-au tăiat zece miliarde de lei de la investiţii pentru a aloca cea mai mare parte a acestor bani către salarii şi pensii. Anul acesta investiţiile sunt la un minim istoric şi nu mai există spaţiu de manevră, în sensul de a reduce şi mai mult investiţiile pentru a aloca banii la cheltuieli curente sau pentru salarii şi pensii.

 

Citeste in continuare
Comenteaza si tu

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Evenimente

CARREFOUR ÎNCHIDE DEFINITIV HIPERMARKETUL DIN CENTRUL COMERCIAL SUN PLAZA BUCUREȘTI

Publicat

pe

Carrefour va închide definitiv hipermarketul din centrul comercial Sun Plaza din București, începând cu data de 19 mai. Este una dintre rarele situații în care un hipermarket de mari dimensiuni, amplasat într-un mall bucureștean, își închide definitiv porțile.

Decizia vine în contextul în care Carrefour, cel mai mare retailer alimentar din Europa, a anunțat că analizează o revizuire amplă a portofoliului său de active. Potrivit unor surse internaționale, conducerea companiei franceze ia în calcul mai multe opțiuni strategice, inclusiv vânzarea parțială sau totală a operațiunilor.

”În contextul planului realizat de centrul comercial Sun Plaza de a iniția un proces amplu de remodelare, magazinul nostru din această locație își va încheia activitatea definitiv începând cu data de 19 mai 2025.

Procesul de renovare propus necesită eliberarea spațiului, în care ne-am desfășurat activitatea până în prezent, pentru o perioadă extinsă. Astfel, nu vom putea asigura continuitatea experienței de cumpărare, în acest spațiu, pentru clienții noștri.

Mai mult, ca lider pe zona alimentară de e-commerce din România, prin intermediul partenerilor Bringo, Glovo, Tazz și Bolt Food, dar și prin carrefour.ro și aplicația Carrefour, le vom aduce clienților noștri toate soluțiile omnicanal și multiformat pentru ca ei să se poată bucura de produsele și serviciile Carrefour în continuare.

În continuare, clienții din comunitatea Sun Plaza se pot bucura de beneficii specifice în aplicația Carrefour, în baza contului lor de loialitate Act for Good. Totodată, pentru clienții magazinului, am pregătit reduceri suplimentare de peste 75% pentru până la 700 de produse, valabile pentru perioada următoare.

Toți angajații noștri din locația Sun Plaza vor fi redistribuiți în rețea, fără a fi afectați de această schimbare.”, arată un anunț al celor de la Carrefour.

Reamintim că, în urmă cu puțină vreme, hipermarketul a fost închis temporar în urma unui control al ANPC. Pe data de 20 februarie, ANPC a verificat Carrefour Sun Plaza din București și l-a amendat cu 25.000 de lei. Comisarii au descoperit că supermarketul vindea produse cu canități mai mici decât cele declarate. 

Sursa: Realitatea Financiara

Citeste in continuare

Evenimente

ȘEFUL CASEI DE PENSII TRANȘEAZĂ PROBLEMA VÂRSTEI DE PENSIONARE. ”NE OPRIM AICI. SPERANȚA DE VIAȚĂ NU E AȘA DE MARE”

Publicat

pe

Vârsta de pensionare va rămâne 65 de ani! Este anunțul făcut în exclusivitate de șeful Casei Naționale de Pensii la Realitatea PLUS. Daniel Baciu susține că vorbim de o eșalonare pentru femei, iar în anul 2030 se vor pensiona la aceeași vârstă ca bărbații, iar speranța de viață de la noi nu permite o majorare a vârstei pentru pensionare. 

Realitatea Plus: Pentru cine crește vârsta de pensionare și la ce ne așteptăm în următorii ani?

Daniel Baciu: Nu se pune problema creșterii vârstei de pensionare nici în noua lege a pensiilor. Vorbim de vârsta standard de pensionare, de 65 de ani la bărbați, femeile încă nu au atins această vârstă. Există un grafic de esalonare prevăzut în anexa 5 din legea 360 astfel încât și femeile în anul 2030 vor ajunge la aceeași vârstă ca a bărbaților și ne oprim aici.

În prezent nu avem o speranță mai mare decât țările din Uniunea Europeană unde vârsta de pensionare este mult mai mare decât în România drept pentru care consider că ar trebui să ne oprim aici, la 65 de ani.

Realitatea Plus: Garantati că așa rămâne?

Daniel Baciu: În momentul de față speranța de viață nu e așa de mare și este corelată cu vârsta de pensionare, iar cel puțin până în anul 2030 nu avem această premisă de creștere a vârstei de pensionare, sub nicio formă.

Legea care taie pensiile speciale ale magistraților a primit UNDĂ VERDE în Camera Deputaților. Coaliția a făcut în ultima clipă o modificare ce poate pica la CCR

Sursa: Realitatea Financiara

Citeste in continuare

Evenimente

REPORTURI URIAȘE LA LOTO. PESTE 3,41 MILIOANE DE EURO LA JOKER ȘI 2,78 MILIOANE LA NOROC

Publicat

pe

Loteria Română anunță reporturi impresionante la principalele jocuri loto, cu ocazia tragerilor care vor avea loc duminică, 27 aprilie. Cel mai mare report se înregistrează la Joker, categoria I, unde este în joc o sumă de peste 17 milioane de lei (peste 3,41 milioane de euro).

La Noroc, reportul cumulat a depășit 13,88 milioane de lei (aproximativ 2,78 milioane de euro), iar la Loto 6/49, la categoria I, se află în joc peste 5,99 milioane de lei (peste 1,2 milioane de euro).

Și celelalte jocuri oferă șanse importante: Noroc Plus are un report de peste 501.800 de lei, în timp ce Loto 5/40 vine cu un premiu de peste 1,07 milioane de lei la categoria I.

La tragerile de joi, 24 aprilie, Loteria a acordat 24.032 de câștiguri în valoare totală de peste 1,44 milioane de lei. Printre acestea, se numără și un premiu de categoria a II-a la Joker, în valoare de 138.099 lei, câștigat în Oltenița, județul Călărași.

Sursa: Realitatea Financiara

Citeste in continuare

TOP ARTICOLE