Sportivii care marchează și pe terenul de business

0
74

A câştigat din tenis peste 25 de milioane de dolari (ce-i drept, suma este brută, fără impozite şi cheltuieli) şi a primit din contracte de sponsorizare încă multe milioane. La un moment dat, afacerile şi activele în care investise valorau net peste 200 de milioane de dolari. Însă o serie de decizii de business neinspirate şi sumele oferite fostelor soţii şi iubite au făcut ca, în vara anului trecut, Boris Becker să-şi declare falimentul. Iar luna trecută trofeele câştigate de fostul număr unu mondial au fost scoase la licitaţie pentru a se încerca strângerea unei sume care să acopere măcar o parte din datoriile acestuia (între timp, se pare, acţiunea a fost blocată de sportiv, care s-a declarat prea legat de respectivele amintiri pentru a le înstrăina).

Iar Becker nu este tocmai singur – numeroşi alţi foşti mari sportivi, cărora le-au intrat în conturi sume cu şase, şapte sau opt zerouri, au ajuns la sapă de lemn. Printre cei care şi-au declarat de-a lungul timpului falimentul se numără Mike Tyson, Bjorn Borg sau George Best. De cealaltă parte sunt, însă, numeroase cazuri de fotbalişti, tenismeni ori pugilişti care au ştiut să-şi investească inteligent câştigurile şi să le înmulţească. Printre ei, David Beckham, surorile Williams sau Shaquille O’Neal.

Între milioane şi miliarde

Și în România lucrurile stau cam la fel. Unii dintre cei care au câştigat bine în cariera sportivă nu au fost cumpătaţi sau inspiraţi şi au pierdut tot sau o bună parte a banilor. Alţii, însă, au reuşit să se descurce şi în afaceri ce puţin la fel de bine ca pe teren. Cel mai celebru caz este, desigur, cel al lui Ion Țiriac. Fostul tenismen este azi, potrivit celei mai recente ediţii a Top 300 Capital, cel mai bogat român, cu o avere estimată la 1,7-1,8 miliarde de euro. De-a lungul timpului, acesta a investit în bănci, asigurări, comerţ, auto sau sport (fiind, printre altele, proprietarul turneului de tenis de la Madrid).

Regele fotbalului românesc, Gheorghe Hagi, are şi el o carieră de succes în afaceri. Anul trecut, Hagi Sport SRL, firma care deţine şi administrează hotelul Iaki din Mamaia, a avut venituri de peste 18 milioane de lei (cu un milion de lei în plus faţă de anul precedent) şi un profit net de 2,2 milioane (cu circa 20% mai mic decât în 2016). Asta în timp ce Fotbal Club Viitorul SA a ajuns de la venituri de 28 de milioane de lei şi o pierdere de 6,2 milioane de lei în 2016 la încasări de 54 de milioane de lei şi un profit net de 14 milioane de lei anul trecut. 


 

În primăvara lui 2017 s-a zvonit că Hagi ar intenţiona să vândă unitatea de cazare de la malul mării, însă se pare că cererea tot mai crescută din partea clienţilor l-a făcut să se răzgândească. De exemplu, pentru mini-vacanţa de 1 Mai din acest an Iaki a raportat un grad de ocupare de 100%, comparativ cu numai 70% cu un an în urmă.

Fotbal vs antreprenoriat

Nu la fel de bine au mers afacerile fostului coleg şi actualului cumnat al lui Hagi, Gheorghe Popescu. Firmele în care acesta apare ca asociat direct (Global Legal Asistance SRL, specializată în producţia de energie, Nicolas Concept Shipping SRL, axată pe transportul de mărfuri pe apă, şi Versol Recycling SRL, cu obiect principal de activitate creşterea porcinelor) nu au înregistrat anul trecut nici un fel de venituri.

Aceeaşi situaţie se înregistrează şi în cazul celor patru companii de energie regenerabilă în care deţine acţiuni fostul internaţional Adrian Ilie (Renewable Slobozia Sud SRL, Renewable Slobozia Nord SRL, Renewable Slobozia Est SRL şi Renewable Slobozia Vest SRL). Fotbalistul a mai deţinut două companii în acelaşi domeniu, una din ele fiind desfiinţată şi alta în faliment.

Nici foştii jucători ai naţionalei Bogdan Stelea şi Gabi Balint nu par să fie prea implicaţi în afaceri, pe numele lor apărând în baza de date a Registrului Comerţului doar câte o entitate de tipul persoană fizică autorizată. Asta în timp ce fostul lor coleg Dan Petrescu a fost acţionar în A & D Chelsea Imobiliare SRL (radiată în 2010) şi Dream Team Spirit ‚94 SRL (radiată în 2012).

În 2010, presa scria despre Adrian Mutu că deţinea o reţea de magazine de îmbrăcăminte, Ten Life, prezentă în Piteşti, Paris, Monaco, Cannes şi Londra, brandul Souvenir Clubbing şi marca de vin şi ulei de măsline 10 di Mutu (ambele în parteneriat cu Filippo Paoli), dar şi pizzeria Il Forno (împreună cu Ana Maria Prodan).

În acelaşi timp, el deschisese în Piteşti o cafenea, pe care a vândut-o unui alt fotbalist, Rică Neaga, dar şi Pacha Club Bucureşti, în care investise 300.000 de euro doar pentru a-şi pierde licenţa şi a da faliment cu datorii de circa un milion de euro. 

 

În prezent, Mutu apare ca asociat într-o companie înfiinţată în 2017, Delamore Food & Beverage International SRL, cu obiect principal de activitate ”Intermedieri în comerţul cu produse diverse”. În primul an, firma a avut venituri totale de circa 45.000 de euro.

Fostul coechipier al lui Mutu, Cristi Chivu, apare în România ca asociat în două societăţi cu răspundere limitată: firma de consultanţă Interactiv Sports Media SRL, cu venituri de 15.700 de lei anul trecut, şi NA.GI.MA. Investments SRL, specializată în dezvoltare imobiliară, cu încasări de 682.000 de lei şi un profit net de 646.000 de lei în 2017.

Afaceriştii de pe zgură

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here