Stiri economice
Câți bani câștigă comercianții de mașini din România
După ani buni în care afacerile cu maşini noi din România au înregistrat declin după declin cifrele de afaceri şi profiturile au reînceput să crească. Vizibilă încă din 2014, revenirea pieţei auto româneşti nu se mai observă doar în volumul de maşini vândute ci şi în bilanţurile financiare. Există, desigur, şi excepţii.
În timp ce majoritatea importatorilor, reprezentanţelor şi dealerilor preferă să prezinte presei şi publicului larg doar cifrele aferente vânzărilor, bilanţurile financiare rămân, de cele mai multe ori, un subiect tabu. Asta în ciuda faptului că reflectă cel mai bine evoluţia unei companii. O privire atentă asupra valorilor aferente cifrelor de afaceri din 2017 relevă însă că toate companiile din Top 10 au avut o evoluţie pozitivă, în timp ce profiturile au crescut şi ele în majoritatea cazurilor.
Cifre de afaceri tot mai mari
Cifrele aferente anului 2017, raportate de importatorii şi comercianţii de maşini la Ministerul Finanţelor Publice (MFP), arată că anul trecut afacerile au mers mult mai bine decât în cel anterior. Cei mai puternici zece importatori au realizat afaceri cumulate de 13,6 miliarde de lei, în creştere cu aproape 14% faţă de 2016. În Top 10 liderul a rămas Renault Commercial Roumanie, companie care are în subordine mărcile Dacia, Nissan şi Renault. Divizie a grupului Renault România, aceasta a realizat anul trecut afaceri în valoare de 3,06 miliarde de lei, în creştere de la 2,55 miliarde în anul anterior.
Pe locul secund în clasament se află Porsche România, divizie a Porsche Holding GmbH cu sediul în Salzburg, care gestionează la noi soarta mărcilor Audi, Seat, Škoda, Volkswagen, Volkswagen Autovehicule Comerciale, şi Das WeltAuto (maşini de ocazie). Aceasta a înregistrat în 2017 o cifră de afaceri de 2,91 miliarde de lei, în creştere de la 2,46 miliarde în anul anterior. Locul al treilea este ocupat de reprezentanţa Mercedes-Benz, care a anunţat o creştere a afacerilor cu 5,61% până la 2,07 miliarde de lei. De altfel toate celelalte companii din Top 10 au raportat majorări ale cifrelor de afaceri. Din clasamentul alăturat lipsesc, din nefericire, două companii importante. Compania Naţională de Vânzări a Ford îşi include bilanţul în cel al firmei-mamă, Ford România, şi, prin urmare, nu este posibilă o analiză exactă a veniturilor din vânzări, iar Opel Southeast Europe LLC nu este înregistrată în România şi nu este obligată să îşi publice rezultatul financiar.
Profituri importante
În Top 10 al importatorilor şi comercianţilor de autovehicule după profit, majorările sunt la ordinea zilei. Cu trei excepţii importante. Mercedes-Benz România a raportat o scădedre a profitului de la 51,46 milioane de lei la 29,94 milioane, în ciuda majorării vânzărilor şi a cifrei de afaceri. De asemenea, Premium Auto, importatorul mărcilor Jaguar şi Land Rover, a înregistrat un recul al profitului de la 24,87 milioane de lei în 2016 la 16,05 milioane în anul 2017. Tot o scădere a profitului se observă şi în cazul importatorului vehiculelor MAN, compania MHS Truck&Bus. Parte a grupului Automobile Bavaria, aceasta a înregistrat anul trecut un profit net de 10,45 milioane de lei, mult sub rezultatul de 24,73 milioane din 2016.
Cea mai profitabilă afacere cu maşini din România rămâne cea a importatorului Porsche România. Compania a raportat pentru 2017 un profit net de 107,49 milioane de lei, în creştere cu 2,23% faţă de anul anterior. Locul secund în clasamentul profiturilor este ocupat de Renault Commercial Roumanie cu 48,38 milioane de lei, mai puţin de jumătate din rezultatul liderului clasamentului profiturilor. O creştere impresionantă a profitului se observă în cazul BMW Vertriebs GmbH, reprezentanţa BMW şi Mini în România. Profitul acestei companii a crescut de la 4,49 milioane de lei în 2016 până la nu maimpuţin de 23,71 milioane de lei anul trecut. Și Țiriac Auto, companie aflată pe poziţia a 8-a în clasamentul profiturilor, a înregistrat o majorare importantă, de la 2,84 milioane în 2016 până la 10,34 milioane în 2017.
Având în vedere că în 2018 piaţa maşinilor noi din România creşte într-un ritm accelerat – 33,5% în primle şase luni – este de aşteptat ca şi bilanţurile aferente anului în curs să fie pozitive, însă acest lucru îl vom afla abia în vara anului viitor când companiile au obligaţia de a îşi trimite datele financiare către Ministerul Finanţelor Publice.
(Acest articol a fost publicat în numărul 30 al revistei Capital, disponibil la centrele de difuzare a presei în săptămâna 30 iulie – 5 august 2018)
Evenimente
CĂLIN GEORGESCU, PREȘEDINTELE ALES, O NOUĂ EDIȚIE EXPLOZIVĂ CULISELE STATULUI PARALEL – ASTĂZI, LA ORA 21:00
Președintele ales, Călin Georgescu, vine, în această seară, la Realitatea PLUS, într-o nouă ediție incendiară Culisele Statului Paralel, alături de Anca Alexandrescu, și va răspunde la întrebările românilor.
Călin Georgescu, candidatul care a ieșit pe locul întâi în preferințele românilor, vine la Realitatea PLUS. Într-o ediție explozivă Culisele Statului Paralel, Georgescu va răspunde întrebărilor cetățenilor români de pretutindeni.
Nu ratați, începând cu ora 21:00, o nouă ediție de colecție a emisiunii Culisele Statului Paralel.
Evenimente
Bomba anului pentru seniori: NU se vor indexa pensiile în 2025. Cum justifică ministrul de Finanțe această decizie
Ministrul de Finanțe a anunțat că, în 2025, pensiile nu vor fi indexate, o decizie care va afecta profund puterea de cumpărare a celor care depind de aceste venituri fixe. În contextul inflației crescute și al costurilor de trai în continuă expansiune, această măsură ridică semne de întrebare asupra sustenabilității economice a celor mai vulnerabile categorii sociale.
În cadrul ședinței de coaliție de azi, Ministrul de Finanțe, Tanczos Barna, a făcut o declarație menităsă stârnească îngrijorare în rândul seniorilor din România. În ciuda speculațiilor anterioare privind o posibilă indexare a pensiilor, Barna a precizat că, în anul 2025, nu va exista nicio indexare a acestora.
Decizia vine într-un moment în care, înainte de ședința coaliției, existau informații conform cărora liderii coaliției analizau posibilitatea indexării pensiilor începând din luna septembrie, în funcție de rata inflației. Aceasta ar fi reprezentat o majorare estimată de 12%, foarte necesară având în vedere inflația galopantă cu care se confruntă România. Cu toate acestea, răspunsul Ministrului de Finanțe a fost categoric: Nu există bani la buget pentru a susține această majorare.
Indexarea pensiilor a fost un subiect fierbinte pe agenda publică, având în vedere creșterile continue ale costului vieții și impactul economic asupra seniorilor, care depind de aceste venituri pentru a-și acoperi cheltuielile zilnice.
Noul ministru de Finanțe, Barna Tanczos, anunță reformă fiscală după aprobarea bugetului pentru 2025, care ar putea include și impozitarea progresivă a marilor averi. Cu toate acestea, ministrul susține că momentan este doar o idee, într-o fază incipientă și nu o promisiune reală.
Astfel, având în vedere lipsa de asumare a guvernului față de această măsură, este posibil ca aceste discuții să aibă ca scop mulțumirea și liniștirea oamenilor într-un moment tensionat, fără a avea intenția reală de a implementa măsura. Ministerul Finanțelor a stabilit o țintă de deficit de 7% din PIB, în conformitate cu angajamentele față de Comisia Europeană. Barna Tanczos mizează pe venituri suplimentare de aproximativ 26 miliarde lei din colectări mai ambițioase din partea ANAF și pe noi reduceri de cheltuieli.
Evenimente
MINISTRUL FINANȚELOR: ÎN CONSTRUCŢIA BUGETULUI PENTRU 2025 NU PUNEM NICIO MODIFICARE, NICI DE TVA, NICI A IMPOZITULUI PE MUNCĂ
Ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, a precizat, luni, că în construcția bugetului pe acest an nu se ia în calcul modificarea TVA, nici a impozitării muncii.
„În construcţia pentru 2025 nu punem nicio modificare, nici pe TVA, nici pe impozitul pe muncă„, a spus ministrul la Digi 24.
El a subliniat că anul trecut Banca Mondială a prezentat mai multe scenarii pentru România, a pus mai multe variante pe masă, însă Guvernul nu va majora TVA.
„Nu se majorează TVA. Nu s-a discutat majorarea TVA. Nu se calculează bugetul în funcţie de majorarea TVA. Nu discutăm în momentul de faţă altceva decât de aprobarea bugetului, care se face fără majorarea TVA”, a punctat Tanczos Barna.
Acesta a mai precizat că nu se ia în calcul nici modificarea impozității muncii, iar în construcția bugetului nu este uată în calcul nicio modificare a structurii actuale.
Ministrul a mai semnalat că „obiectivul pentru 2025, primordial” este să poată fi plătite pensiile şi salariile la nivelul anului 2024.
„Acesta a fost obiectivul şi în momentul în care s-a luat decizia neindexării acestor pensii şi salarii în 2025, pentru a pune în siguranţă plata la nivelul actual”, a precizat Tanczos Barna.
Sursa: Newsinn
-
Evenimenteacum 2 zile
ÎNCEPE MIȘCAREA ROMÂNILOR UMILIȚI. REALITATEA PLUS, SINGURA TELEVIZIUNE ALĂTURI DE ROMÂNI. SIMION CERE DEMISIA LUI IOHANNIS. ANCA ALEXANDRESCU, TRANSMISIUNI DIN MIJLOCUL OAMENILOR
-
Evenimenteacum 2 zile
Vești BUNE. Românii care, de la 1 ianuarie, rămân cu mai mulți bani în buzunar
-
Evenimenteacum 2 zile
Motorina și benzina s-au scumpit de 4 ori de la începutul anului și până acum. Cât a ajuns să coste un plin de carburant
-
Evenimenteacum 2 zile
Ministrul Finanțelor: „Nu va fi majorată cota TVA în 2025”
-
Evenimenteacum o zi
REALITATEA PLUS, LIDER ABSOLUT DE AUDIENȚĂ, DIN NOU! MINUTUL DE AUR: 9,2 ÎN PRIME-TIME. TELEVIZIUNEA POPORULUI, ALĂTURI DE ROMÂNI ÎN ZIUA PROTESTULUI
-
Uncategorizedacum o zi
SGS își extinde expertiza în domeniul sustenabilității prin achiziționarea Aster Global
-
Evenimenteacum 18 ore
VEȘTI BUNE PENTRU ROMÂNI! STATUL A APROBAT UN NOU AJUTOR FINANCIAR. BANII VOR INTRA DIRECT PE CARD
-
Evenimenteacum 12 ore
Planul lui Călin Georgescu pentru FACTURILE de energie ale românilor: Prețul să fie redus drastic, aproape de prețul de producție