Legea care reglementează sistemul de economisire şi creditare (BAUSPAR) a fost adoptată de Parlament şi publicată în Monitorul Oficial. După mai bine de doi ani de la blocarea sistemului în urma unui control al Curţii de Conturi, cele două bănci pentru locuinţe din sistem, respectiv BCR şi Raiffeisen Bank, au mai acordat doar credite, în valoare totală de 100 milioane lei, nefiind permisă deschiderea de noi conturi, cu o valoare medie a creditelor între 20.000 şi 30.000 de lei. De asemenea, nici statul român nu a mai acordat primele anuale aferente componentei de economisire. Prin promulgarea legii de către preşedintele Klaus Iohannis şi publicarea în Monitorul Oficial, sistemul de economisire-creditare poate fi reluat. Noua lege aduce câteva modificări modului în care pot fi utilizaţi banii aferenţi creditelor astfel încât să se încaseze şi prima de la stat.
Actul normativ stabileşte că persoanele care vor intra în sistem se obligă să demonstreze că banii primiţi de la statul român au fost utilizaţi exclusiv pentru domeniul locativ, chiar şi după perioada minimă de economisire de cinci ani. Obligativitatea justificării sumelor nu este necesară şi pentru suma pe care clientul a economisit-o în perioada contractuală. Beneficiarii primei de stat vor fi cei care au economisit cel puţin cinci ani sau cei care contractează un credit imobiliar indiferent de vârstă. Prima anuală de stat reprezintă 25% din suma economisită pe parcursul unui an, dar nu mai mult de echivalentul a 250 de euro.
În noua lege nu se aplică limite legată de vârsta clientului care poate încheia un contract de economisire-creditare. Limita de vârstă a fost una dintre „neregulile“ constatate de Curtea de Conturi, dar s-a demonstrat ulterior că nicio ţară din Uniunea Europeană, unde sistemul bauspar funcţionează de mulţi ani, nu impune o astfel de limită. De asemenea, dacă două persoane căsătorite încheie contracte separate de economisire-creditare, vor beneficia fiecare de prima de la stat, dar dacă o persoană încheie mai multe contracte atunci limita rămâne cea stabilită, de 250 de euro anual.
Clienţilor vechi nu li se aplică noua lege
Legea nu spune însă ce se va întâmpla cu clienţii aflaţi deja în sistem şi care au fost blocaţi în ultimii doi ani şi jumătate, drept pentru care aceştia vor continua contractele în condiţiile stabilite de legea aflată în vigoare la data semnării acestora. De asemenea, aceştia aşteaptă în continuare primele de la stat aferente ultimilor ani şi care nu au mai fost acordate, ei putând utiliza doar sumele deja economisite şi dobânzile aferente. Primele de la stat rămân blocate până la o decizie definitvă a instanţei.
Principiile sistemului de economisire-creditare sunt, în esenţă, foarte simple: clientul economiseşte o perioadă de minimum cinci ani, cu statul susţinând această acţiune prin acordarea unei prime, apoi poate contracta un credit bancar care să completeze suma de care are nevoie pentru un proiect în domeniul locativ. De regulă, este vorba de renovarea sau reabilitarea locuinţei, nu de achiziţionarea unui imobil.
Activitatea de renovare a locuinţei, care înseamnă îmbunătăţirea nivelului de trai al persoanei sau familiei, este foarte importantă pentru România în condiţiile în care un sondaj IRSOP arată că peste 84% dintre români au măcar o problemă cu locuinţa, iar peste 75% menţionează că principala cauză este vechimea imobilului şi nevoia acută de reabilitare, renovare şi modernizare. „Plecând de la această realitate, credem că deblocarea sistemului de economisire-creditare va conduce la o îmbunătăţire a condiţiilor locative ale românilor“, arată reprezentanţii Asociaţiei Băncilor de Locuinţe din România (ABDLR).