Connect with us

Stiri economice

România crește numărul muncitorilor vietnamezi și turci, pentru că nu mai are cine lucra

Publicat

pe

Decizia de a accepta încă 4.000 de muncitori permanenţi şi 4.000 de muncitori detaşaţi vine după ce, anul trecut, Guvernul hotărâse ca pentru 2018 să permită accesul a 7.000 de străini pe piaţa muncii din România.

Din posturile stabilite iniţial, 4.000 erau rezervate lucrătorilor permanenţi, 1.200 lucrătorilor detaşaţi, 700 persoanelor transferate în cadrul aceleiaşi companii, 500 lucrătorilor înalt calificaţi, 400 lucrătorilor sezonieri, 100 lucrătorilor stagiari şi 100 lucrătorilor transfrontalieri.

Decizia de suplimentare a venit după ce, anul acesta, s-a observat o creştere cu peste 50% a numărului de avize de muncă eliberate. Numărul avizelor de angajare pentru lucrători permanenţi eliberate în 2018 s-a dublat faţă de aceeaşi perioadă a anului 2017, arată datele Ministerului Muncii. Raportat la numărul cererilor de eliberare a avizelor de muncă depuse în primele cinci luni ale anului, s-a constatat că acestea au crescut cu 55%.

CITIȚI ȘI Patronat: Criza de muncitori este agravată de ajutoarele sociale. Producătorii cer Guvernului să intervină

Din datele centralizate de Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă, a rezultat că din totalul locurilor de muncă vacante înregistrate în primul trimestru al anului 2018, care au fost puse la dispoziţia persoanelor aflate în căutare de loc de muncă aflate în evidenţele acestei instituţii, 31.464  au fost declarate în mod repetat de către angajatori ca fiind neocupate.

Inspectoratul General pentru Imigrări a transmis Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale că la începutul lunii iulie erau deja eliberate aproximativ 3.000 de avize de angajare pentru lucrători permanenţi, iar contingentul de avize de detaşare era epuizat. În contextul în care, la acea vreme, erau încă 204 cereri de eliberare în curs de soluţionare şi Inspectoratul General pentru Imigrări a semnalat faptul că a primit o serie de solicitări din partea mai multor companii care derulează, în principal, proiecte de dezvoltare imobiliară, Guvernul a decis majorarea numărului de lucrători permanenţi de la 4.000 la 8.000 şi a celor detaşaţi de la 1.200 la 5.200.

 

Potrivit datelor înregistrate de către Inspectoratul General pentru Imigrări, până în luna iulie au fost eliberate 4.395 de avize de angajare/detaşare, cele mai multe pentru cetăţeni din Vietnam (1.520), Turcia (568), Nepal (358), Serbia (275), Sri Lanka (261), China (253) şi Moldova (181).

Din datele Inspecţiei Muncii rezultă că sunt activi 17.089 de salariaţi cetăţeni străini din afara spaţiului european, cei mai mulţi din Turcia (3.627), China (2.120), Moldova (1.787) şi Vietnam (1.554). Principalele domenii de activitate în care lucrează aceştia în România sunt: restaurante, construcţia de nave şi structuri plutitoare, comerţ cu ridicata îmbrăcăminte şi încălţăminte şi lucrări de construcţii a clădirilor rezidenţiale şi nerezidenţiale.

Adevărata criză în 3-5 ani

Cristian Erbaşu, preşedintele Federaţiei Patronatelor Societăţilor din Construcţii (FPSC), estimează că peste doi ani va fi un deficit de sute de mii de muncitori doar în sectorul construcţiilor.

„Criza acum e mică, avem o criză de 50.000 – 60.000 de oameni, însă peste doi ani vom avea o criză de sute de mii de oameni”, a declarat recent preşedintele FPSC.

Potrivit acestuia, România se va confrunta cu un dezastru din cauza lipsei forţei de muncă în construcţii în următorii trei-cinci ani, când majoritatea licitaţiilor publice vor trebui reluate.

Deficitul de muncitori calificaţi în construcţii, estimat de patronate la circa 200.000 de angajaţi, a condus la o creştere a costurilor de construcţie cu 10-15% în ultimii doi ani, iar situaţia se agravează. Dezvoltatorii imobiliari încep să îşi pună problema de scădere a calităţii.

„În acest moment calitatea construcţiilor este o preocupare pentru noi şi mai puţin întârzierea proiectelor cauzate de lipsa muncitorilor calificaţi. E mult mai greu să lucrezi acum decât acum 3-4 ani“, spunea în toamna anului trecut Geo Mărgescu, directorul general al dezvoltatorului Forte Partners.

Citeste in continuare
Comenteaza si tu

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Evenimente

CREȘTEREA TVA, TOT MAI PROBABILĂ DIN VARĂ. ROMÂNIA SE CONFRUNTĂ CU UN DEFICIT BUGETAR URIAȘ

Publicat

pe

În ciuda reformelor bugetare anunțate de Guvern, România s-ar putea confrunta în această vară cu o creștere a cotei TVA, o măsură care ar putea declanșa un val de scumpiri în lanț. Situația bugetară este tot mai dificilă, iar cheltuielile cu salariile, pensiile și ajutoarele sociale consumă aproximativ 90% din veniturile statului, lăsând spațiu redus pentru investiții și dezvoltare.

Țara noastră înregistrează unul dintre cele mai mari deficite bugetare din Uniunea Europeană, iar analiștii avertizează că, fără măsuri fiscale suplimentare, România riscă să-și piardă atractivitatea pentru investitori. După Ungaria, suntem statul care plătește cele mai mari dobânzi la împrumuturi, iar în 2025, estimările arată că vom cheltui nu mai puțin de 9 miliarde de euro doar pentru plata dobânzilor.

În acest context, creșterea TVA devine, în opinia experților, o măsură aproape inevitabilă pentru a asigura sustenabilitatea bugetului și pentru a evita dezechilibre economice și mai mari. Deși nepopulară, o astfel de decizie ar putea fi crucială pentru a stopa deteriorarea situației fiscale și pentru a menține România pe linia de plutire în fața creditorilor și partenerilor europeni.

Sursa: Realitatea Financiara

Citeste in continuare

Evenimente

VICEPREȘEDINTELE SUA JD VANCE, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ ÎN INDIA PENTRU DISCUȚII COMERCIALE

Publicat

pe

Vicepreședintele american JD Vance a început luni o vizită de patru zile în India, într-un moment tensionat pe plan comercial, marcat de amenințarea impunerii unor taxe vamale de până la 26% pentru exporturile indiene către Statele Unite. Măsura, anunțată de președintele Donald Trump, a fost suspendată temporar pentru 90 de zile, oferind o fereastră de oportunitate pentru negocieri.

Vizita lui Vance are ca obiectiv consolidarea relațiilor comerciale și diplomatice dintre Washington și New Delhi. Potrivit Ministerului de Externe indian, vicepreședintele american și premierul Narendra Modi vor discuta despre evoluția relațiilor bilaterale și vor face schimb de opinii privind chestiuni regionale și globale de interes comun.

În timp ce tensiunile comerciale dintre SUA și China se intensifică, India adoptă o atitudine prudentă, analizând impactul eventualelor suprataxe și posibilele oportunități economice. Washington și New Delhi sunt deja angajate în discuții pentru prima etapă a unui acord comercial reciproc avantajos, în contextul unei cooperări tot mai strânse în domeniile IT, servicii și apărare.

Optimismul este prezent de ambele părți, iar oficialii indieni speră că această vizită va duce la un progres semnificativ în relațiile economice dintre cele două democrații majore.

Sursa: Realitatea Financiara

Citeste in continuare

Evenimente

România a înregistrat în prima zi de Paște un minim ISTORIC al consumului energetic, dar a evitat penele în sistem – CIFRE OFICIALE

Publicat

pe

România a înregistrat în prima zi de Paște cel mai scăzut consum energetic din ultima perioadă, cu un minim istoric de doar 2.500 MW, arată Asociația Prosumatorilor și Comunităților de Energie din România, care citează datele furnizate de Transelectrica. Producția de energie a fost redusă deliberat, pentru a evita dereglarea sistemului, din cauza consumului foarte mic.

Producția hidro a coborât și ea la un nivel extrem de redus, de 260 MW.

În acest context, țara noastră a fost alimentată preponderent din surse nucleare, hidro și fotovoltaice, un scenariu ideal din perspectiva tranziției verzi, dar care a venit cu provocări tehnice semnificative, susține președintele APCE, Dan Pîrșan, într-un comunicat transmis Agerpres.

Acesta a subliniat că 20 aprilie 2025 a reprezentat un moment relevant pentru Sistemul Energetic Național, confirmând previziunile specialiștilor și testând în mod concret capacitatea rețelelor de distribuție, precum și gradul de responsabilitate civică al prosumatorilor din România.

”Răspunsul a fost prompt și solidar: sute de prosumatori au informat Asociația că au aplicat aceste măsuri, contribuind direct la evitarea unor situații critice precum căderi de tensiune sau blackout-uri locale”, spune Dan Pîrșan.

În același timp, fenomenul de segregare a prosumatorilor este un semnal de alarmă. Din păcate, unii au fost influențați de mesaje false și manipulatoare din social media, care promovează neîncrederea și sabotajul sub masca ”revoltei civice”, a transmis reprezentantul asociației.

Chiar și așa, inițiativa APCE s-a dovedit necesară și eficientă, reușind să prevină disfuncționalități majore în rețelele de joasă tensiune, a mai transmis Pîrșan.

Citeste in continuare

TOP ARTICOLE