România crește numărul muncitorilor vietnamezi și turci, pentru că nu mai are cine lucra

0
147

Decizia de a accepta încă 4.000 de muncitori permanenţi şi 4.000 de muncitori detaşaţi vine după ce, anul trecut, Guvernul hotărâse ca pentru 2018 să permită accesul a 7.000 de străini pe piaţa muncii din România.

Din posturile stabilite iniţial, 4.000 erau rezervate lucrătorilor permanenţi, 1.200 lucrătorilor detaşaţi, 700 persoanelor transferate în cadrul aceleiaşi companii, 500 lucrătorilor înalt calificaţi, 400 lucrătorilor sezonieri, 100 lucrătorilor stagiari şi 100 lucrătorilor transfrontalieri.

Decizia de suplimentare a venit după ce, anul acesta, s-a observat o creştere cu peste 50% a numărului de avize de muncă eliberate. Numărul avizelor de angajare pentru lucrători permanenţi eliberate în 2018 s-a dublat faţă de aceeaşi perioadă a anului 2017, arată datele Ministerului Muncii. Raportat la numărul cererilor de eliberare a avizelor de muncă depuse în primele cinci luni ale anului, s-a constatat că acestea au crescut cu 55%.

CITIȚI ȘI Patronat: Criza de muncitori este agravată de ajutoarele sociale. Producătorii cer Guvernului să intervină

Din datele centralizate de Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă, a rezultat că din totalul locurilor de muncă vacante înregistrate în primul trimestru al anului 2018, care au fost puse la dispoziţia persoanelor aflate în căutare de loc de muncă aflate în evidenţele acestei instituţii, 31.464  au fost declarate în mod repetat de către angajatori ca fiind neocupate.

Inspectoratul General pentru Imigrări a transmis Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale că la începutul lunii iulie erau deja eliberate aproximativ 3.000 de avize de angajare pentru lucrători permanenţi, iar contingentul de avize de detaşare era epuizat. În contextul în care, la acea vreme, erau încă 204 cereri de eliberare în curs de soluţionare şi Inspectoratul General pentru Imigrări a semnalat faptul că a primit o serie de solicitări din partea mai multor companii care derulează, în principal, proiecte de dezvoltare imobiliară, Guvernul a decis majorarea numărului de lucrători permanenţi de la 4.000 la 8.000 şi a celor detaşaţi de la 1.200 la 5.200.

 

Potrivit datelor înregistrate de către Inspectoratul General pentru Imigrări, până în luna iulie au fost eliberate 4.395 de avize de angajare/detaşare, cele mai multe pentru cetăţeni din Vietnam (1.520), Turcia (568), Nepal (358), Serbia (275), Sri Lanka (261), China (253) şi Moldova (181).

Din datele Inspecţiei Muncii rezultă că sunt activi 17.089 de salariaţi cetăţeni străini din afara spaţiului european, cei mai mulţi din Turcia (3.627), China (2.120), Moldova (1.787) şi Vietnam (1.554). Principalele domenii de activitate în care lucrează aceştia în România sunt: restaurante, construcţia de nave şi structuri plutitoare, comerţ cu ridicata îmbrăcăminte şi încălţăminte şi lucrări de construcţii a clădirilor rezidenţiale şi nerezidenţiale.

Adevărata criză în 3-5 ani

Cristian Erbaşu, preşedintele Federaţiei Patronatelor Societăţilor din Construcţii (FPSC), estimează că peste doi ani va fi un deficit de sute de mii de muncitori doar în sectorul construcţiilor.

„Criza acum e mică, avem o criză de 50.000 – 60.000 de oameni, însă peste doi ani vom avea o criză de sute de mii de oameni”, a declarat recent preşedintele FPSC.

Potrivit acestuia, România se va confrunta cu un dezastru din cauza lipsei forţei de muncă în construcţii în următorii trei-cinci ani, când majoritatea licitaţiilor publice vor trebui reluate.

Deficitul de muncitori calificaţi în construcţii, estimat de patronate la circa 200.000 de angajaţi, a condus la o creştere a costurilor de construcţie cu 10-15% în ultimii doi ani, iar situaţia se agravează. Dezvoltatorii imobiliari încep să îşi pună problema de scădere a calităţii.

„În acest moment calitatea construcţiilor este o preocupare pentru noi şi mai puţin întârzierea proiectelor cauzate de lipsa muncitorilor calificaţi. E mult mai greu să lucrezi acum decât acum 3-4 ani“, spunea în toamna anului trecut Geo Mărgescu, directorul general al dezvoltatorului Forte Partners.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here