LUNI EXCLUSIV Tun imobiliar cu terenuri gratuite de la stat: Judeţul Arad

0
93

Revista Capital şi-a propus să prezinte săptămânal situaţia detaliată a judeţelor cu cei mai mulţi beneficiari ai legii 15/2003. Astăzi reflectorul este pe judeţul Arad. Analiza naţională o puteţi consulta AICI.

CITIŢI AICI şi situaţia judeţului Călăraşi

CITIŢI AICI şi situaţia judeţului Timiş

CITIŢI AICI şi situaţia judeţului Vaslui

Peste 2,3% dintre tinerii cu vârsta cuprinsă între 18 şi 35 de ani care locuiesc în judeţul Arad au beneficiat de teren gratuit de la stat pentru construirea unei locuinţe. Circa 2.500 de tineri s-au bucurat de acest privilegiu până la finalul anului trecut, număr care plasează Aradul pe locul patru în topul judeţelor cu cei mai mulţi beneficiari ai legii, după Călăraşi, Timiş şi Vaslui, potrivit analizei realizate în exclusivitate de revista Capital.

Primăriile din acest judeţ au împărţit tinerilor aproape 25 de hectare de teren gratuit. Este bine de ştiut că beneficiarii nu sunt cazuri sociale, iar terenurile primite sunt scutite de plata impozitului. Multe primării condiţionează acordarea terenurilor de dovada unui depozit bancar de minim 5.000 de euro, bani necesari începerii construcţiei.

Dacă folosinţa gratuită a terenului nu era suficientă, după construcţia locuinţei, beneficiarii au posibilitatea să cumpere terenul la un preţ stabilit de un evaluator autorizat. În Arad au fost cumpărate 371 dintre terenurile primite iniţial cu titlul de folosinţă gratuită, ceea ce plasează judeţul pe primul loc în ţară la acest capitol. Cei 371 de tineri, care au devenit proprietarii terenurilor primite gratuit, au plătit pentru acestea circa 8,2 mil. lei, adică un preţ de 215 lei/mp sau echivalentul a 46 euro/mp. Acesta este unul dintre cele mai mari preţuri la care s-au vândut terenurile oferite de primării. Intrigant este că sunt judeţe, precum Iaşi sau Buzău, în care s-au vândut zeci de terenuri cu preţuri de sub un euro pe metru pătrat. Intraţi în posesia unor asemenea comori, tinerii ajutaţi de stat reuşesc, de multe ori, să facă bani frumoşi din vânzarea proprietăţilor acestuia.

 

Solicitanţii acestor gratuităţi au dat şi dovadă de neseriozitate. Până la finalul anului trecut, peste 12,8% dintre loturile împărţite de primăriile din Arad tinerilor au fost returnate, deoarece beneficiarii nu au fost în stare să înceapă construcţia în decurs de un an, după cum specifică legea 15/2003.

Conform datelor transmise revistei Capital de Prefectura judeţului Arad, termenul mediu de soluţionare a cererilor depuse la primării este cuprins între una şi trei luni. De altfel, doar în ultimii doi ani, autorităţile locale din acest judeţ au înregistrat un număr de cereri de 37 de ori mai mare faţă de numărul terenurilor acordate. În perioada 2016-2017, au beneficiat de teren gratuit doar 122 de tineri, în timp ce numărul cererilor a fost de 4.566. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here