Milionarii români care au reuşit să scape de justiţie. Şi-au transferat averile în străinătate

0
84

În urmă cu câteva zile, Curtea de Apel de la Belgrad a respins, într-o decizie definitivă, cererea de extrădare a lui Sebastian Ghiţă, arestat în capitala Serbiei în aprilie 2017 în baza unui mandat de arestare emis de România, a declarat un purtător de cuvânt al instanţei pentru agenţia Tanjug. 

Curtea de Apel a menţinut decizia Înaltei Curţi de la Belgrad, care a respins cererea de extrădare în urma faptului că, printr-o hotărâre a Oficiului pentru Azil al Ministerului de Interne sârb, lui Ghiţă îi fusese acordat azil în Serbia în iunie 2018, dată fiind ameninţarea de persecuţie în ţara de origine din cauza opiniilor lui politice, scrie Agerpres. Sebastian Ghiţă a fost arestat fiind suspectat de comiterea a opt infracţiuni. 

Judecat în patru dosare de corupţie, Radu Mazăre nu avea interdicţia să plece din ţară, însă era obligat să anunţe poliţia când pleacă şi când se întoarce. A plecat pe 20 decembrie 2017 cu o cursă aeriana spre Roma şi de acolo în Madagascar, unde a cerut azil politic. Pe 10 ianuarie 2018, instanţa supremă a emis pe numele lui un mandat de arestare în lipsă.

Elan Schwartzenberg este un alt urmărit internaţional cu afaceri în Constanţa şi cu legături strânse de prietenie cu fostul primar al oraşului. A fost trimis în judecată după ce ar fi intermediat o mită pentru Radu Mazăre şi a fost dat în urmărire internaţională în urmă cu doi ani. S-a refugiat de şase ani în Israel după ce, susţine el, a fost avertizat că urma să fie arestat.

Fotografia lui Puiu Popoviciu apare în categoria „Most Wanted” a Poliţiei Române. Multimilionarul a plecat din ţară cu câteva zile înainte de a fi condamnat la 7 ani închisoare în dosarul „Ferma Băneasa”. După ce a fost dat în urmărire internaţională, în august 2017, el s-a predat poliţiei din Londra şi a fost eliberat după o săptămână contra unei cauţiuni de 200.000 de euro. O instanţă engleză urmează să judece cererea de extradare a acestuia făcută de autoritităţile din România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here