România nu are alternativă la Revoluția Digitală

0
95

La începutul lunii martie se anunţa primul Unicorn românesc, respectiv prima companie cu o capitalizare de peste un miliard de dolari  pe bursa de la New York. Ce face însă această companie şi de ce are atât succes la nivel mondial? UI Path construieşte roboţi/softuri care să înlocuiască personalul multinaţionalelor.

Mulţi ştiu că Bucureştiul a devenit un fel de capitală mondială a centrelor de „shared service”, companii precum Oracle, HP, Genpact, etc. au mii de angajaţi care realizează din România toate achiziţiile, contractările, facturările, etc. la nivel global. În momentul când centralizezi toate operaţiunile într-un singur loc, poţi identifica relativ uşor procese repetitive care pot fi digitalizate. Acest lucru îl face astăzi UI Path, identifică procese simple care pot fi înlocuite de softuri. Ca ordine de mărime, astăzi, softurile pot înlocui între 20% şi 50% dintre angajaţi. Imaginaţi-vă ce va fi peste 10 ani dacă tehnologia va avansa în acealasi ritm? Cât la sută dintre job-uri vor fi digitalizabile?

Ce face România în această privinţă? Aparent mai nimic… Provocarea cea mai mare pentru tinerele generaţii, adică mai toţi cei sub 40 de ani, este să dobândească o serie de competenţe ce nu pot fi digitalizabile, de la competenţe sociale şi lingvistice, la leadership şi capacitate analitică ridicată. Este primordial pentru tinerele generaţii să poată face lucruri complexe, care să aducă valoare adăugată ridicată şi care să îi poată menţine pe piaţă muncii cât mai mult timp.

Dacă acum 20 de ani începeam cu toţii să învăţam Office, acesta devenind o parte integrantă a vieţii noastre, astăzi trebuie să învăţam coduri de programare. Lumea digitală este şi va rămâne prezentă pentru mult timp în viaţă noastră. Trebuie să o înţelegem şi trebuie să dobândim competenţele pentru a o stăpâni. În România începe să se creeze o masă critică de IT-işti care pot transforma ţara noastră într-unul dintre marile hub-uri informatice la nivel mondial iar acest trend trebuie stimulat.

Pentru asta însă guvernul trebuie să înţeleagă că informatica nu este doar un moft ci o necesitate stringentă. Această materie trebuie să intre în trunchiul comun la toate nivelurile educaţionale şi trebuie să devină materie obligatorie indiferent de studiile urmate. Fie că studiezi limbi străine şi ai nevoie  de softuri pentru a preda sau a traduce, fie că studiezi agricultura şi trebuie să înţelegi softurile de pe tractoare. În toate domeniile e nevoie de cunoştinţe IT.

 

Astăzi, diferenţele dintre ţări pot fi recuperate rapid printr-o guvernanţă inteligenţă, axată pe atuurile fiecărui neam. Noi, românii, avem un mare noroc cu puterea creativă şi disponibilitatea de a învăţa informatică. Dacă vrem să ne ridicăm astăzi mult mai repede decât au făcut-o alte popoare în istorie singura soluţie este accelerarea digitalizării şi pregătirea rapidă a populaţiei în domeniul IT&C.

Conf. Univ. Dr. Tănase Stamule este Prodecan al Facultăţii de Administrarea Afacerilor cu Predare în Limbi Străine din cadrul Academiei de Studii Economice

(Articol publicat în ediţia revistei Capital de luni, 27 august 2018. Publicaţia este disponibilă la centrele de difuzare a presei din întraga ţară.)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here