Pe piaţă există zeci de producători şi mii de modele, astfel încât alegerea unui router nu este una uşoară. Primul lucru care trebuie ştiut despre routere este acela că funcţionează după anumite standarde precum A, B, G, N sau AC. Acesta din urmă este cel mai nou standard, iar la achiziţionarea routerului trebuie să te asiguri că este compatibil. Principalul avantaj al standardului AC este viteza mare de transfer a datelor. Viteza maximă teoretică este de 7 Gbps. În ceea ce priveşte acoperirea, în specificaţiile tehnice, anumiţi producători specifică distanţa maximă la care se poate realiza conexiunea, dar aceasta poate fi influenţată de mai mulţi factori. Astfel, este foarte importantă amplasarea routerului wireless. Este recomandat ca acesta să fie montat într-o poziţie centrală în locuinţă, la distanţă de pereţi astfel încât semnalul să nu fie afectat, iar conexiunea să nu se întrerupă. Dacă acest lucru nu este posibil, spre exemplu într-un duplex, se poate apela la un range extender.
Deoarece tot internetul supravieţuieşte pe baza routerelor, acestea sunt deseori ţinta atacatorilor cibernetici. Atacurile împotriva routerelor au reprezentat principala metodă prin care adversarii Statelor Unite au penetrat reţelele americane, conform unui raport FBI. Din fericire, unul dintre cele mai sigure routere din lume este fabricat, în România, de Bitdefender. Denumit Bitdefender Box, acesta a ajuns la cea de-a doua generaţie, iar producţia acestuia se face în fabrica de la Satu Mare a grupului german Zollner. Este primul produs hardware al Bitdefender şi protejează de ameninţări informatice atât dispozitivele tradiţionale (telefoane, laptopuri, tablete, PC-uri), cât şi televizoare smart, termostate, camere web, sisteme de acces în locuinţă, console de jocuri, frigidere, maşini de spălat şi aparate de aer condiţionat conectate la internet, întrerupătoare şi instalaţii de iluminat, prize sau senzori de mişcare.
Bitdefender Box blochează toate adresele URL nesigure sau periculoase pentru a proteja utilizatorii împotriva tentativelor de „phishing“ şi fraudă online. Modulul de evaluare a vulnerabilităţilor scanează, identifică şi evidenţiază în mod continuu punctele slabe ale reţelei în materie de securitate. Dispozitivul identifică şi blochează tentativele de exploatare a vulnerabilităţilor dispozitivelor din reţea. Când un dispozitiv nou se conectează la reţea, Bitdefender Box îl detectează rapid şi trimite o notificare imediată către aplicaţia Bitdefender Central astfel încât utilizatorii să poată controla acţiunile permise pentru dispozitivul respectiv. Routerul este comercializat la preţul de 999 lei. După primul an de utilizare, abonamentul anual costă 299 lei.
Comenzi vocale
Liderul pieţei locale de routere este TP-Link. Compania a lansat recent Deco M5, pe care îl promovează ca fiind cel mai sigur sistem Wi-Fi. Cunoscut şi ca soluţie de reţea de tip mesh, TP-Link Deco M5 poate funcţiona ca router independent oferind acoperire pe o suprafaţă de aproximativ 140 mp, dar şi ca sistem cu trei unităţi asigurând o acoperire de aproximativ 480 mp, în funcţie de dimensiunile locuinţei. Totodată, sistemul poate fi extins cu până la 10 unităţi Deco, ce se configurează singure şi care funcţionează toate într-o singură reţea. Avantajul folosirii acestei soluţii faţă de un router este aria mult mai mare de acoperire şi, în plus, nivelul de securitate şi aplicaţiile de control parental disponibile. Orice dispozitiv care se conectează la Deco este protejat împotriva atacurilor cibernetice, inclusiv consolele de gaming, camerele de supraveghere sau dispozitivele persoanelor aflate în vizită. Instalarea sistemului se face uşor, urmărind instrucţiunile din aplicaţia Deco App disponibilă atât pentru Android, cât şi pentru iOS. Nu în ultimul rând, este compatibil cu aplicaţia de control vocal Amazon Alexa.
Un alt important producător de routere este Asus. Taiwanezii au în portofoliu un model cu un design inedit. Denumit Blue Cave, routerul asigură viteze de 800 + 1.734 Mbps. Blue Cave încorporează Asus AiProtection, primul sistem de securitate de nivel comercial, disponibil pentru reţelele de acasă. Aceasta este o soluţie de securitate gratuită pe viaţă, furnizată de Trend Micro Smart Home Network, ce protejează fiecare dispozitiv conectat la reţea, incluzând aici şi dispozitivele IoT. Routerul mai oferă câteva funcţii ce sunt accesibile de pe dispozitivul mobil, inclusiv Family Overview pentru monitorizarea şi controlul modului de utilizare a aplicaţiilor şi a conexiunii la Internet.
TP-Link Deco M5
Wireless: 802.11 ac
Frecvenţa: 2.4 – 5 GHz
Rata de transfer Wi-Fi: 400 + 867 Mbps
Securitate: WPA2
Preţ: 1.450 lei
Asus Blue Cave
Wireless: 802.11a/b/g/n/ac
Frecvenţa: 2.4 – 5 GHz
Rata de transfer Wi-Fi: 800 + 1.734 Mbps
Securitate: WPA2-PSK
Preţ: 1.300 lei
Bitdefender Box 2
Wireless: 802.11a/b/g/n/ac Wave-2 @AC1900
Procesor: Dual Core Cortex A9 @1.2 GHz
Memorie: 1 GB DDR3
Securitate: WPA2
Preţ: 999 lei
(Articol publicat în ediţia revistei Capital de luni, 27 august 2018. Publicaţia este disponibilă la centrele de difuzare a presei din întreaga ţară.)