Pornind de la eliminarea progresivă a spoturilor cu halogen implementată în 2016, următoarea fază constă în interzicerea surselor de iluminat non-direcţionale cu halogen, inclusiv a becurilor standard cu formă de pară sau lumânare.
Aşadar, de ce sunt interzise becurile cu halogen? Pentru că sunt extrem de ineficiente în ceea ce priveşte utilizarea curentului electric. De fapt, becurile cu halogen utilizează de aproximativ 5 ori mai multă energie comparativ cu cele LED. Interzicerea lor în spaţiul european face parte din angajamentul UE de a stopa emisiile de CO2 şi de a reduce amprenta de carbon.
Becurile LED de la Philips, de exemplu, au durată de viaţă de până la 7 ori mai mare şi utilizează cu până la 80% mai puţină energie decât omoloagele lor cu halogen. Aşadar, cât de mult putem economisi efectiv? De exemplu, dacă înlocuim un bec cu halogen de 42W cu un bec LED echivalent de 9W, putem economisi peste 8 euro pe an la factura de energie electrică.
“Interzicerea treptată a becurilor cu halogen este dovada unui angajament asumat la nivel european pentru economisirea energiei şi reducerea amprentei de carbon. Acest lucru nu este doar o oportunitate de a beneficia de facturi reduse la curent electric, ci oferă consumatorilor posibilitatea de a alege o anumită temperatură de culoare, calitate şi design, atunci când se face trecerea la becuri cu LED”, a declarat Bogdan Balaci, director general Philips Lighting/Signify pentru Sud-Estul Europei
Becurile LED au o durată de viaţă medie de 15 ani, ceea ce le face potrivite atât pentru protejarea mediului, cât şi pentru bugetul nostru. Dezvoltarea tehnologică permite acum o varietate mare de opţiuni când vine vorba de becurile LED, oferind o gamă variată de temperaturi de culoare şi modele pentru personalizarea oricărei locuinţe.