Cum puteți beneficia de PENSIE SUPLIMENTARĂ

0
89

Ministerul Muncii a pus în dezbatere publică un proiect de lege privind cerinţele minime de creştere a mobilităţii salariaţilor între statele membre prin îmbunătăţirea dobândirii şi păstrării drepturilor la pensie suplimentară, document ce conţine noţiuni precum beneficiar latent şi drepturi la pensie latente.

Iniţiativa legislativă transpune astfel prevederile Directivei 2014/50/UE şi se va aplica numai perioadelor de angajare ulterioare datei de 23 mai 2018.

„Proiectul de lege nu aduce atingere prevederilor Legii nr. 204/2006 privind pensiile facultative”, se arată în notă de fundamentare a actului normativ, ci stabileşte cerinţele minime privind condiţiile de dobândire a drepturilor în cadrul schemelor de pensie suplimentară, păstrarea drepturilor latente la pensie suplimentară şi informarea participanţilor, potrivit stirilekanald.ro.

Proiectul prevede că angajaţii care au inclus, ca beneficiu în pachetul salarial, şi o pensie suplimentară (plătită la retragerea din activitate, după îndeplinirea vârstei de pensionare) îşi vor putea păstra drepturile la această sumă de bani, chiar dacă, înainte de a putea beneficia de ea, aleg să îşi schimbe locul de muncă şi să se mute într-o altă ţară membră a Uniunii Europene.

Iniţiativa legislativă nu se aplică dobândirii şi păstrării drepturilor la pensie suplimentară ale lucrătorilor care se deplasează pe teritoriul României în scop de muncă. 

Astfel, cadrul general de principii reglementat prin proiectul de lege se aplică numai în cazul regimurilor de pensie suplimentară, ocupaţională, în cadrul cărora dreptul la pensie există în virtutea unui raport de muncă şi este legat de atingerea vârstei de pensionare sau de îndeplinirea altor cerinţe, în conformitate cu prevederile regimului respectiv sau ale legislaţiei naţionale, conform B1.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here