Încă un mit s-a prăbuşit. Românii stau cu zeci de mii de euro la ciorap

0
95

Peste 37% dintre românii care vor să cumpere o casă sau un apartament îşi stabilesc bugetul pentru o astfel de achiziţie în funcţie de suma cash de care dispun: din fonduri personale sau bani obţinuţi din vânzarea unei alte proprietăţi. Pe de altă parte, 23,1% dintre românii incluşi în cercetare au arătat că ponderea unei potenţiale rate în venitul disponibil lunar este cel mai important criteriu pe care îl iau în calcul atunci când conturează suma pe care sunt dispuşi să o cheltuiască pentru o locuinţă. 12,1% au spus că bugetul este direct dependent de banii pe care îi pot obţine din surse de finanţare precum creditele ipotecare sau de tip Prima Casă.

Odată ce au stabilit un buget, românii sunt însă greu de convins să se abată de la el: chiar dacă au găsit o locuinţă care să le placă, 42,2% dintre respondenţi preferă să reia prospectarea pieţei rezidenţiale dacă preţul acesteia depăşeşte bugetul stabilit iniţial, în timp ce 35,6% dintre ei spun că sunt dispuşi să mai aloce cel mult 10% în plus dacă totuşi locuinţa îndeplineşte toate celelalte aşteptări pe care le au. Aproape 14% dintre români au indicat că sunt flexibili în ceea ce priveşte bugetul şi că nu şi-au stabilit o sumă concretă pentru achiziţia unei locuinţe.

Cash sau credit?

Când vine vorba despre modalitatea de finanţare a achiziţiei unei locuinţe, 55,1% dintre respondenţi au indicat că vor să facă plata integral cash, în timp ce 25,4% ar opta pentru un împrumut ipotecar, iar 13,6% pentru un credit Prima Casă. 5,7% dintre respondenţi susţin că iau în calcul alte opţiuni de finanţare (schimb de proprietate plus diferenţă, rate la dezvoltator etc.).

De altfel, 47,5% dintre românii incluşi în cercetare care vor să apeleze la un credit ipotecar sau Prima Casă ar fi dispuşi să aloce între 30 şi 50% din venitul lunar propriu pentru plata unei rate, în timp ce aproape 47% sunt confortabili cu o rată de până la 30% din venit. Oricum, mulţi dintre respondenţii care iau în calcul creditarea pentru achiziţia unei locuinţe au în plan să contracteze un împrumut pe termen lung, 39,6% dintre aceştia optând pentru o perioadă cuprinsă între 20 şi 30 de ani, iar 34,3% pentru un interval de 10 până la 20 de ani. Puţin peste 6,5% dintre cei incluşi în cercetare spun că vor contracta un împrumut pe termen mai scurt, de până în cinci ani, pentru achiziţia unei case.

 

„Un procentaj însemnat dintre români intenţionează să achiziţioneze o locuinţă fără să apeleze la un credit ipotecar şi preferă să apeleze mai degrabă la economii sau la vânzarea actualei locuinţe. În plus, aceştia sunt relativ flexibili în privinţa bugetului”, a declarat Dan Puică, Real Estate Business Manager, OLX Group România.

Cât vor să cheltuiască românii pe locuinţe

Întrebaţi care este bugetul estimativ pe care intenţionează să îl aloce pentru achiziţia unei locuinţe, peste două treimi dintre respondenţi au optat pentru sume până în 50.000 de euro, în timp ce 26,6% dintre aceştia se pregătesc să cheltuiască între 50.000 şi 100.000 de euro. Aproximativ 5,5% dintre românii incluşi în cercetare au arătat că sunt dispuşi să aloce peste 100.000 de euro pentru achiziţia unei locuinţe.

Nevoia imediată de locuire este destul de ridicată, având în vedere că peste o treime dintre respondenţi vor să cumpere o locuinţă în următoarele trei luni, în timp ce 22,7% dintre aceştia au în plan o astfel de achiziţie în următoarele trei până la şase luni. Pentru alţi 25,1% dintre respondenţi, cumpărarea unei case sau a unui apartament este o decizie cu bătaie mai lungă, care s-ar putea materializa în următoarele şase până la 12 luni, iar aproape 18% susţin că orizontul de timp este de peste un an.

Cei mai mulţi dintre românii incluşi în studiu, 43,9%, sunt interesaţi să achiziţioneze un apartament – 22% ar opta pentru apartamentele cu două camere, 12,6% caută garsoniere, iar 9,3% sunt interesaţi de apartamentele cu trei sau mai multe camere. 33,7% dintre români au în plan să achiziţioneze o casă – 21,7% fiind interesaţi de o casă cu cel mult trei camere, iar 9,4% de una cu cel puţin patru camere.

În topul zonelor în care respondenţii intenţionează sa-şi cumpere o casă sau un apartament se află Bucureştiul, cu peste 16% dintre opţiuni, urmat de judeţele Cluj (8,02%), Iaşi (5,8%), Braşov (5,7%), Timiş (4,5%) şi Bihor (4,3).

Studiul a fost derulat pe parcursul lunii august pe platformele Storia.ro şi OLX Imobiliare şi a implicat 5.151 de respondenţi. Aproape 52% dintre românii incluşi în cercetare au vârste cuprinse între 25 şi 44 de ani, în timp ce 41,8% au peste 45 de ani, iar 6,4% au între 18 şi 24 de ani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here