Apple și Tesla ar da orice pentru aceste resurse pe care România le are

0
83

Multe ţări importante au început să efectueze teste pentru extragerea resurselor de pe fundul oceanic în contextul creşterii cererii pieţei pentru metale. Din cauza acestei cereri în continuă creştere, atenţia a început să se îndrepte spre minereurile marine.

Metalele rare se utilizează în industria electronică, tehnica de calcul: surse de alimentare şi baterii. Asemenea corporaţii gigantice ca Tesla, Apple, Google, Toyota, BMW, General Motors, Nissan, Ford etc. se sufocă din cauza deficitului acestei materii prime strategice, ale cărei zăcăminte sunt tot mai puţine.

Roboţi subacvatici explorează fundul mării dintre Norvegia şi Groelanda, la mare adâncime, în căutare de minerale valoroase pentru smartphone-uri. Cercetători de la Universitatea din Bergen, Norvegia, trimit roboţi la o adâncime de 2.500 de metri, pentru a studia zone care ar putea fi bogate în minerale.O parte din aceste zone marine sunt bogate în aur, cupru, zinc şi pământuri rare. Iar altele nu au deloc. Alte zone unde se caută metale rare sunt Mexic şi Hawaii.

În România există 90 de milioane de tone de minereuri polimetalice. Într-o tonă de minereu polimetalic se găsesc 10 grame de molibden, câte 30 de grame de nichel şi de cobalt, 50 de grame de crom, 300 de grame de galiu, 1.000 de grame de titan, 2.500 de grame de vanadiu şi 5.000 de grame de arseniu.

 

În ultimul timp au avut loc majorări ale preţurilor la aceste metale strategice. Spre exemplu, zincul s-a scumpit cu 403%, uraniul – cu 778%, molibdenul – cu 809%, argintul – cu 443%. Și mai mult au săltat preţurile la pămînturile rare. Începând cu 2008, acestea s-au scumpit de 20 de ori. 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here