Declarație de ultimă oră a lui Tăriceanu despre legea care va schimba România. Am putea fi ca Norvegia

0
92

„În următoarele două săptămâni, până când legea [offshore n.red.] va fi repusă în discuţie, este timp să găsim cele mai bune soluţii şi să acţionăm conform unui principiu sănătos: ‘măsoară de două ori şi taie o dată’. Deci să nu ne grăbim, ci să trecem prin Parlament cea mai bună formă a legii. Mi-aş dori ca această lege extrem de utilă pentru viitorul economiei (şi implicit al sectorului energiei) româneşti să întrunească consensul tuturor partidelor politice reprezentate în Parlament pentru a asigura stabilitatea legislativă pe care un astfel de proiect o presupune”, a scris Tăriceanu sâmbătă, pe Facebook.

El a explicat că în Parlament a avut loc o dezbatere „consistentă şi utilă, chiar dacă pe alocuri tensionată” pe tema legii offshore şi a subliniat principiile ALDE referitoare la acest proiect.

„Primul principiu este ca legea offshore să maximizeze veniturile bugetului României pentru viitorul apropiat, dar şi pe termen lung. România are resurse naturale care pot aduce venituri însemnate ce pot fi folosite pentru proiecte de investiţii pe termen lung. Rolul dezbaterii în Parlament este şi de a asigura că forma finală a legii va aduce aceste venituri, ceea ce poate fi realizat doar printr-o analiză serioasă a tuturor informaţiilor relevante şi proiecţiilor fiscale şi bugetare. Din păcate, modificările succesive care s-au făcut la proiectul legii offshore au indus reprezentanţilor ALDE un sentiment de incertitudine legat de soliditatea propunerilor; mai ales în lipsa multor informaţii relevante. Al doilea principiu este ca România să îşi asigure securitatea energetică şi să reducă complet dependenţa de gazul rusesc, concomitent cu atingerea unui obiectiv ambiţios, acela de a deveni un jucător important pe piaţa energetică regională şi chiar europeană”, a adăugat Tăriceanu.

Potrivit acestuia, asigurarea securităţii energetice este o componentă importantă a parteneriatului României cu SUA.

„Resursele de la Marea Neagră pot oferi posibilitatea României să devină un actor important în regiune, care să asigure securitatea energetică a acestei zone a Europei. Împreună cu SUA, acesta este un obiectiv major pe care îl urmărim în această parte a Europei. În al treilea rând, cred că în privinţa nivelului veniturilor ar trebui să urmărim modelul promovat de alte ţări europene precum Olanda, Marea Britanie sau Norvegia şi să avem ca obiectiv o împărţire a profiturilor 50%-50%. Este varianta corectă, care are în vedere susţinerea interesului României cât şi încurajarea investitorilor să dezvolte activitatea de explorare şi ulterior, de exploatare”, a mai scris Tăriceanu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here