Guvernul nu mai face față! Care este suma uriașă de care s-a împrumutat

0
91

Este vorba de 1,75 de miliarde de euro, din care 1,15 miliarde euro cu maturitatea de 10 ani lung şi cu o dobândă 2,875% şi 600 milioane euro cu maturitatea de 20 ani lung şi cu o dobândă de 4,125%.

Dobânzile sunt însă mai mari decât cele de anul trecut, semn că credibilitatea României pe pieţele financiare este în scădere, iar bancherii speculează foamea Guvernului de bani. Cu exact un an în urmă Guvernul se împrumuta de un miliarde de euro, sumă pentru care plătea pe zece ani un cupon de 2,375%, adică cu 0,5 puncte procentuale sub ce plăteşte acum.

Ministerul de Finanţe lăudă însă faptul că s-a îndatorat. „Emisiunea reflectă foarte clar percepţia pozitivă a mediilor investiţionale şi a pieţelor financiare referitor la perspectiva evoluţiei României pe termen mediu şi lung. Cererea puternică, precum şi calitatea investitorilor, confirmă punctele forte ale României: fundamentele macroeconomice solide, coerenţa disciplinei fiscale şi stabilitatea economico-financiară. Vreau să subliniez faptul că emisiunea nu are ca scop finanţarea unor nevoi curente, aşa cum se vehiculează în spaţiul public, ci de a consolida rezerva în valută a Trezoreriei Statului şi de a minimiza costurile împrumuturilor pe termen lung”, precizează dl Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor Publice.

Tranzacţia face parte din planul de finanţare externă aferent anului 2018. Prin această emisiune România continuă să asigure necesarul de finanţare de pe pieţele externe şi consolidează rezerva financiară în valută la dispoziţia Trezoreriei Statului, scrie Digi24.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here