Cutremur în Europa! Merkel poate pierde puterea, începând de duminică

0
80

Dacă rezultatele de la urne, vor confirma cifrele din sondaje, CSU, aliaţii regionali istorici ai Uniunii Democrat Creştine (CDU) a cancelarei Merkel ar putea să sufere o înfrângere teribilă.

Obişnuită să domească singură peste Bavaria, Uniunea Creştin Socială, nu ar obţine, potrivit sondajelor, mai mult de 32,9% din voturi, faţă de 47,7%, acum 5 ani.

De aceea, pentru a putea guverna, ea va avea nevoie de un partener de coaliţie sau chiar de doi. Aceştia vor fi aleşi dintre Verzi, care ocupă locul doi în sondaje (18,5%), partidul alegătorilor independenţi bavarezi (Freie Wahler) sau liberalii (FDP).

Deşi landul nu a fost niciodată atât de înfloritor din punct de vedere economic, Markus Söder, ministrul preşedinte al regiunii, vede în cifrele din sondaje un vot-sancţiune la adresa coaliţiei guvernamentale de la Berlin, la care participă şi partidul său:

„O cădere a CSU nu va fi o veste bună pentru Angela Merkel, deoarece nu va face decât să slăbească alianţa Creştin Democrată pe care CDU o formează cu CSU”, apreciază Martin Koopmann, director al Fundaţiei Genshagen, citat de evz.ro.

Fără a mai pune la socoteală faptul că performanţa celui de-al treilea membru al coaliţiei guvernamentale federale, SPD (social-democraţii) se anunţă catastrofală: 11%, faţă de 12,8%, cât înregistrează euroscepticii de la

Și lidera social-democraţilor, Andrea Nahles, se distanţează de Angela Merkel, acuzând-o joi în Die Zeit de „lipsă de leadership”.

Cancelara poate spera la o mini-remaniere pentru a obţine o gură de oxigen. „Dacă CSU realizează sub 35%, ea va avea nevoie de un ţap ispăşitor şi nu prea văd cum Horst Seehofer (liderul CSU) şi-ar putea păstra locul de preşedinte al partidului şi de ministru de Interne în sânul coaliţiei”, spune Ursula Münch, directoarea Academiei de Educaţie Politice de la München.

Prin poziţiile sale radicale privind imigraţia, pentru a contracara influenţa AfD, Seehofer a exasperat SPD şi a făcut ca guvernul să fie la un pas de cădere în iunie şi septembrie. Numele lui Joachim Hemrann, ministrul de Interne bavarez, este printre favoriţii la succesiune.

Alegerile din landul Hesse sunt viitorul epicentru al unui seism care o va zgâlţâi pe Merkel. Aici, CDU, condusă de un foarte apropiat al cancelarei, Volker Bouffier, este cotat în sondaje cu 29%, faţă de 38% acum cinci ani.

Un asemenea recul, dacă se va confirma, va fragiliza şi mai mult poziţia lui Merkel, mai ales că doreşte să obţină un nou mandat de preşedintă a CDU, al cărui congres este programat la Hamburg în decembrie. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here