Femeia care i-a pus capac lui Tudorel Toader! Acuzații grave care i se aduc ministrului Justiției! Este la un pas de demitere

0
56

El a mai fost acuzat şi în trecut că ar pleca în toate delegaţiile externe împreună cu aceasta, deşi în mod normal ar trebui să meargă sau ministrul sau un secretar de stat. Luni urmează să se discute ordonanţa, iar în PSD a început să se insiste din ce în ce mai mult pe demiterea lui Tudorel Toader.

Avocata Cosmina Cerva a postat pe luju.ro un text în care susţine că ministrul a efectuat anumite modificări pentru a o proteja pe Marieta Safta. Iată ce susţinea aceasta:

„Și când tot sistemul judiciar aştepta cu nerăbdare să se implementeze aceste modificări, apare ministrul Justiţiei cu ordonanţă surpriză. Dacă nici până în acest moment nu am aflat cu cine s-a sfătuit Tudorel atunci când a redactat această ordonanţă, am încercat să aflăm care sunt motivele pentru care a considerat că ordonanţă este necesară.

Primul motiv care apare în ordonanţă este unul halucinant. Se amână toate detasarile magistraţilor până la dată de 30 iunie 2019, dată finalizării preşedinţiei rotative a Consiliului Uniunii Europene de către România.

Poate va întrebaţi care este legătură. Niciuna! Este un motiv inventat de Tudorel Toader pentru a amână oprirea detasarilor magistraţilor, detaşări despre care, chiar el ne spunea că nu sunt normale. Să nu uităm că CCR s-a pronunţat asupra detasarilor magistraţilor şi a considerat modificarea constituţională.

Cu alte cuvinte, Tudorel doreşte să modifice prin ordonanţă o prevedere susţinut chiar de el, verificată de CCR şi promulgată de preşedinte.

Gurile rele vorbesc despre un motiv personal, menţinerea doamnei Marieta Safta pe postul de Secretar de Stat.

Fără această ordonanţă, doamna Safta nu ar mai putea fi Secretar de Stat în MJ, post pe care este detaşată.

O altă modificare din ordonanţă vizează amânarea pensionarii magistraţilor la împlinirea a 20 de ani vechime.

După ce mai bine de un an s-a discutat această măsură, apare Tudorel cu ordonanţă şi amână tot.

 

Propunerea lui Tudorel a născut multă revoltă în rândul magistritatilor. În primul rând pentru că necesitatea amânării nu are în spate o estimare a numărului de magistraţi ce urmează să fie eliberaţi din funcţie prin pensionare. S-a invocat un blocaj în sistem prin eliberarea din funcţie a unor magistraţi ce urmau să se pensioneze dar nu s-a prezentat o estimare realistă.

În realitate, raportat la numărul eliberarilor din funcţie prin decret că urmare a pensionarii, din anii precedenţi, se constată că, din totalul judecătorilor care îndeplinesc condiţiile de pensionare, doar o treime dintre aceştia formulează cerere de eliberare din funcţie. Că exemplu, în 2017 aproape 500 de judecători îndeplineau condiţiile de pensionare, dar doar 137 au fost eliberaţi din funcţie pe acest motiv.

Deci nici în 2018 nu ar fi existat un procent mai mare de 10% cazuri de eliberare din funcţie prin pensionare, asta însemnând aproximativ 500 de pensionari, număr care nu este apt de a crea un blocaj în sistem.

Gurile rele vorbesc chiar despre o revoltă a judecătorilor din completul care îl judecă pe Dragnea în apel, judecători care ar fi dorit să se pensioneze cât mai curând. Este doar o speculaţie, dar ne putem gândi, cât rău i-a făcut Tudorel lui Dragnea cu această ordonanţă.

Ce se mai întâmplă dacă această ordonanţă va fi adoptată? Aşa cum spuneam, se aruncă la gunoi toată muncă Parlamentului şi a CCR din ultimul an pentru că procurorii vor putea fi din nou delegaţi în cadrul PICCJ fără număr, răspunderea patrimonială a judecătorilor şi procurorilor va fi imposibilă de exercitat, politicul va fi în continuare implicat în acţiunea disciplinară, revocarea membrilor CSM va fi imposibilă de către cei care i-au ales, se renunta iar la complete de 3 judecători în apel.

La final se impun câteva întrebări pentru Tudorel, întrebări la care ar trebui să răspundă cât mai urgent:

1. Cu cine s-a sfătuit când a redactat ordonanţă?

2. Are acordul coaliţiei PSD-ALDE pentru aceste modificări?

3. Ce părere are despre faptul că prin modificarea privind detasarile se încalcă decizia CCR?

4. Modificarea privind detasarile a fost introdusă la propunerea doamnei Safta Marieta?”, a scris Cosmina Cerva.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here