Stiri economice
Scandal MONSTRU între două instituții conduse de PSD: au ajuns LA CUȚITE!
Primăria Generală a Capitalei vehiculează public, din nou, informaţii neverificate, trunchiate şi confuze referitoare la Centura Capitalei, iar modul în care Primarul General al Capitalei, Gabriela Firea abordează acest subiect nu este de natură să sprijine proiectul în sine, precizează reprezentanţii Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere, într-un comunicat citat de Agerpres.
„Primarul General al Capitalei, Gabriela Firea continuă să lanseze acuzaţii la adresa CNAIR, fără a verifica informaţiile şi fără argumente reale. Deşi i s-a explicat atât formal cât şi informal care este parcursul unei cereri de finanţare europeană, aceasta revine cu acuze bazate pe informaţii prezentate trunchiat. De aceea ne vedem obligaţi ca pentru corecta informare a opiniei publice să reamintim procedura legală necesară obţinerii fondurilor europene destinate inclusiv obiectivelor Centurii Bucureşti (autostrada de Centură Bucureşti Sud, pasajele Mogoşoaia, Domneşti, Berceni şi Olteniţa, lărgirea la 4 benzi a secţiunilor cuprinse între A1 şi DN7, DN2 şi A2 şi A1 şi DN5, aflate pe actuala Centură a Capitalei)”, se menţionează în comunicat.
Astfel, reprezentanţii CNAIR explică faptul că odată cu transmiterea prin MYSMIS 2014+ a documentaţiei privind proiectul „Infrastructura Integrată pentru Zona orbitală a Municipiului Bucureşti”, se declanşează practic procesul de evaluare a proiectului de către organismul intermediar pentru transporturi (DGOIT), aflat în subordinea Ministerului Transporturilor. Această structură, în colaborare cu experţii Jaspers (organism tehnic al Comisiei Europene), evaluează şi validează documentaţia tehnico-economică, iar formularul final al cererii de finanţare, împreună cu documentaţia suport, verificată şi validată, sunt transmise Comisiei Europene pentru acordarea finanţării.
„În orice moment Comisia Europeană poate avea cunoştinţă de situaţia parcursului Cererilor de finanţare prin solicitarea unei informări din partea entităţilor implicate în procesul de evaluare. Subliniem că Ministerul Transporturilor este cel care poate accesa fondurile europene în domeniu şi de aceea procedura prevede ca evaluarea aplicaţiei de finanţare să se facă prin colaborarea directă între DGOIT şi Jaspers, pe baza documentaţiei transmise de CNAIR S.A”, se subliniază în comunicat.
În ceea ce priveşte întabularea suprafeţelor aferente lucrărilor de modernizare a Centurii Bucureşti, conform sursei citate aceasta procedură are loc legal în momentul în care sunt expropriate suprafeţele de teren în cauză şi trecute în patrimoniul statului român, în administrarea MT şi în concesiunea CNAIR S.A.
„La ora actuală, majoritatea terenurilor aferente Centurii Bucureşti sunt intabulate. A mai rămas de întabulat o mică parte din suprafeţe, acolo unde nu a fost clară situaţia juridica a persoanelor expropriate. Pentru acestea CNAIR face demersuri permanente la autorităţile locale, care au ca scop reglementarea situaţiei juridice. În plus, pentru sectorul A1-DN7, există deja un contract de prestări servicii destinate întocmirii cadastrelor iar pentru sectorul DN2-A2, se află în desfăşurare o procedură de achiziţie publică destinată prestării serviciilor de cadastru. Aceste proceduri sunt urmate pentru fiecare obiectiv care este construit pe Centura Bucureşti, pe măsura evoluţiei. Trebuie spus şi că pentru obiectivele de modernizare a Centurii Bucureşti, construcţia poate începe imediat după emiterea deciziei de expropriere, iar pe perioada execuţiei lucrărilor se desfăşoară procedurile de întabulare, fără să afecteze bunul mers al proiectelor”, se mai precizează în comunicat.
Referitor la transferul dreptului de administrare al drumurilor aflate în concesiunea CNAIR S.A., reprezentanţii companiei semnalează că acesta presupune declasarea de la nivel de Drum Naţional la nivel de Drum Judeţean sau local. Ca atare administrarea acestor căi rutiere, revine ulterior declasării, Unităţilor Administrativ Teritoriale pe raza cărora se află. În ceea ce priveşte Centura Bucureşti, o mare parte din obiectivele acesteia se află pe raza Judeţului Ilfov.
„În toate discuţiile cu Primăria Generală a Capitalei, Ministerul Transporturilor şi CNAIR S.A. nu s-au opus niciodată predării administrării Centurii Bucureşti la PMB, în condiţiile legii. Dovadă stau întâlnirile, atât la nivel de experţi cât şi la nivelul Primarului General cu Ministrul Transporturilor, dar şi Foaia de Parcurs stabilită împreună. Este important să atragem atenţia însă că modul în care Primarul General al Capitalei, Gabriela Firea abordează acest subiect nu este de natură să sprijine proiectul în sine. Trebuie să mai precizăm că în toate discuţiile cu Primăria Generală a Capitalei, CNAIR S.A a pus pe primul loc interesul public. Acesta este şi motivul pentru care Compania a acceptat, la solicitările PMB, să modifice Proiectul deja finalizat al Pasajului Domneşti, chiar dacă această situaţie a dus la reluarea proiectării, întârzierea lucrărilor şi creşterea preţului acestui obiectiv, în special ca urmare a apariţiei unor suprafeţe suplimentare de teren care trebuie expropriate pentru construcţia în noua configuraţie. Motivul invocat de Primăria Generală a Capitalei, la momentul la care s-a acceptat această modificare, a fost că locuitorii din zonă au nevoie de tramvai pe Prelungirea Ghencea, situaţie identificată însă de PMB după doi ani de evaluare a ofertelor, după stabilirea configuraţiei acestui pasaj şi după semnarea contractului de proiectare şi execuţie a lucrărilor pentru pasajul Domneşti. La acea dată, PMB a promis că va susţine CNAIR S.A pentru a obţine rapid aprobarea exproprierii suprafeţelor suplimentare necesare şi a noilor autorizaţii de construcţie. CNAIR S.A. a dovedit că pune pe primul loc interesul public, inclusiv în ceea ce priveşte intrarea în Bucureşti a Autostrăzii 3 ( autostrada urbană), pentru care a acceptat să plătească sistemul de semaforizare. Aceasta în condiţiile în care intersecţia cu şoseaua Petricani se află pe teritoriul Capitalei, iar configurarea intersecţiei s-a făcut de comun acord cu PMB. Pentru că după deschiderea circulaţiei pe acest sector de autostradă, pe şoseaua Petricani din Bucureşti urmează să intre 20.000 de autovehicule zilnic, CNAIR S.A. a decis să suporte cheltuielile semaforizării acestei intersecţii, pentru care PMB nu a prezentat nicio soluţie viabilă până la ora actuală”, susţin reprezentanţii CNAIR.
Primarul general al capitalei, Gabriela Firea, a afirmat sâmbătă, într-un comunicat de presă, că se impune o „schimbare majoră” la nivelul conducerii CNAIR, precizând că va supune acest subiect spre dezbatere în forurile statutare ale PSD.
Evenimente
ȘEFUL ”CENZURII”, VALENTIN JUCAN, A STAT GRATIS ÎNTR-O LOCUINȚĂ DE PROTOCOL: A OCUPAT ILEGAL O CASĂ RA-APPS
Valeriu Jucan a ocupat fără drept o casă și nu a plătit chiria. „Stăpânul” delictului de opinie are datorii la stat pentru chiria din casa de protocol. A primit locuință de serviciu când era funcționar la Ministerul Culturii, în București. Nu a plătit chiria, întreținerea și utilitățile. Pentru a scăpa de datorii s-a judecat ani de zile cu Regia Autonomă „Administrarea Patrimoniului Protocolului de Stat”. Cât a ocupat locuința legal, statul i-a plătit chiria. Cât a stat ilegal, deontologul Valentin Jucan nu a mai plătit nimic și a ajuns la datorii uriașe către stat.
Noul „cenzor” al libertății de exprimare a avut un parcurs profesional sinuos. Valeriu Jucan este violoncelist licențiat, iar în timpul facultății a fost DJ la un radio din Cluj. Cu un an înainte de absolvire, s-a sucit radical și a devenit consilier al Prefectului din orașul care a dat țării escrocheria „Caritas”, scrie Mihai Belu, într-un articol publicat pe site-ul lumeapolitica.ro.
Concomitent, Jucan a schimbat radical meseria și s-a înscris, în 2004 la un master în drept la Universtitatea Babeș-Bolyai din Cluj. După un an de studii masterale a devenit colaborator al Senatului la Biroul Permanent, iar apoi (februarie 2007 – septembrie 2009) consultant parlamentar la Direcția de Afaceri Europene a Senatului.
Practic, conform CV-ului oficial, din iulie 2005 până în iulie 2006, Jucan a avut viață grea: era student la Cluj și bugetar la București. Nu știm care era forma de învățământ urmată de Jucan și nici programul de la Senat, dar cu siguranță există suspiciuni rezonabile că una dintre activități era grav afectată de cealaltă.
Casă de la stat pentru Valentin Jucan
Pentru câteva luni în 2008, actualul vice-președinte al CNA a fost consilier al ministrului Culturii, iar pentru alte două luni în 2009 a fost director de cabinet la Ministerul Mediului. Ambele calități se desfășurau în paralele cu funcția de la Senat. Nu discutăm acum competența violoncelistului specializat în drept și diferențele dinte Cultură și Mediu.
În această perioadă, RA-APPS a decis să-i acorde tânărului pluri-specializat o locuință de protocol din fondul destinat ambasadelor și demnitarilor. Nu știm exact momentul la care Valentin Jucan a intrat în locuința acordată cu o chirie modică de stat. Cu certitudine știm că în noiembrie 2008 el nu a mai plătit chirie.
Povestea felului în care Jucan a ajuns să beneficieze de locuință de la stat a este fabulos.
„Locuința unde stăteam cu chirie a fost spartă. Am rămas pur și simplu în stradă” a rememorat pentru noi Valentin Jucan. „Am primit ajutorul celor de la Ministerul Culturii. Mi-au spus că eu puteam să cer încă de la început, dar neștiind am stat în chirie. Era dreptul legal de care eu habar nu aveam(…) Secretarul general mi-a spus că poate să mă ajute în felul ăsta” povestește oficialul de la Consiliul Național al Audiovizualului cum a ajuns să primească o casă de la stat pe Bulevardul Dacia, într-o zonă ultra-centrală din București.
Statul plătea chiria pentru Valentin Jucan
În decembrie 2009, RA-APPS solicita daune de la Jucan. În iunie 2011 judecătorii stabileau că acesta avea de plată o sumă uriașă pentru acele vremuri. „Obliga pârâtul sa plateasca reclamantei suma totala de 179.979,89 lei, reprezentând contravaloare chirie, amortizari dotari, cote de întretinere, penalitati conventionale de întârziere si dobânda legala aferenta.” se arată în încheierea pronunțată de judecătorii de la Sectorul 2.
Oficialul CNA susține că el a plătit în jur de 11.000 de euro în urma proceselor cu RA-APPS. Suma este diferită de datele existente la instanță. La cursul din acel an, datoria lui Jucan ar fi fost de peste 40.000 de euro. El nu-și mai amintește cât era chiria pe care o plătea la stat pentru că tot statul achita cazarea consilierului ministerial.
„Chiria atunci… nu îmi mai amintesc, pentru că procedura era că factura eu o aduceam la instituție. Instituția era cea care plătea. Nu eram eu cel care plătea și … ulterior decontam. Instituția plătea!” spune Valentin Jucan cu seninătate ca și când este normal ca statul să achite cazarea tuturor funcționarilor.
Citește continuarea pe lumeapolitica.ro.
Evenimente
Bursa începe să se pună pe picioare. BVB a deschis pe verde şedinţa de luni
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a deschis în creştere şedinţa de luni, iar rulajul se cifra la 13,18 milioane de lei (2,6 milioane euro) după 30 de minute de la debutul tranzacţiilor.
Indicele principal BET, care arată evoluţia celor mai lichide 20 de companii, înregistra o apreciere de 2,41%, iar indicele BET-Plus, care arată evoluţia celor mai lichide 43 de acţiuni de la BVB, era în creştere cu 2,33%.
Totodată, indicele blue-chip extins BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a urcat cu 2,17%, în timp ce reperul de randament al fondurilor de investiţii, BET-BK, era pe plus cu 2,36%.
Indicele BET-FI al SIF-urilor consemna o creştere de 0,12%, iar BET-NG, indicele celor 10 companii din sectorul energetic şi al utilităţilor, a câştigat 2,02%.
Conform datelor BVB, cele mai mari creşteri ale valorii acţiunilor le înregistrau Prefab (+13,07%), Arobs Transilvania Software (+6,12%) şi Teraplast (+5,84%).
Pe de altă parte, în scădere erau acţiunile Condmag (-10,00%), Promateris (-9,59%) şi Aerostar (-5,24%).
Evenimente
9,4 milioane de euro pentru modernizarea microhidrocentralei de la Turceni
A fost semnat luni contractul pentru finanțarea reabilitării și modernizării microhidrocentralei de 9,9 MW de la S.E. Turceni, o investiție de 9,4 milioane de euro, a anunțat ministrul Energiei Sebastian Burduja.
„Am semnat astăzi contractul pentru finanțarea reabilitării și modernizării microhidrocentralei de 9,9 MW de la S.E. Turceni, de Societatea Complexul Energetic Oltenia SA. Investiția, cu o valoare totală de 46,9 milioane lei (aproximativ 9,4 milioane euro), beneficiază de o finanțare de peste 25,4 milioane lei din Fondul pentru Modernizare, echivalentul a 64,47% din costuri, restul fiind asigurat de către beneficiar”, a anunțat Sebastian Burduja.
El susține că, deși traversăm o perioadă dificilă, cu multe incertitudini, proiectele de modernizare a sistemului energetic național trebuie accelerate.
„În fața agresiunii cu care România se confruntă, răspundem cu cele mai bune arme: investiții pentru întărirea siguranței și securității sistemului energetic. (…) Am văzut în această perioadă tot felul de semnale iresponsabile din partea celor care își spun , dar vor să pună capăt tocmai acelor investiții care ne întăresc suveranitatea. Ce suveranitate ar fi accea în care România ar depinde de energia produsă de alții și folosită ca armă de șantaj, la prețuri pe care le-ar decide doar alții și oferită în schimbul unor compromisuri pe care România nu are voie să le facă?”, a mai scris ministrul Energiei pe Facebook.
-
Evenimenteacum 2 zile
Statul are nevoie de bani. Scoate la vânzare titluri Fidelis și Tezaur
-
Evenimenteacum 2 zile
Industria europeană se pregăteşte pentru o nouă criză a preţurilor gazelor naturale
-
Evenimenteacum 2 zile
Cotație EURO a sărit în aer la casele de schimb, pe fondul crizei politice. Cu cât se vinde moneda unică europeană?
-
Evenimenteacum o zi
Ce avantaje aduce finanțarea prin scontare
-
Entrepreneursacum o zi
Înființarea unui SRL în București: Cum să rezolvi problema sediului social
-
Evenimenteacum 22 de ore
Fondul Român de Contragarantare a acordat în 15 ani aproximativ 25.600 de contragaranţii şi 15.000 de garanţii de stat
-
Evenimenteacum o zi
Ministerul Energiei, după atacul cibernetic la Grupul Electrica: Ce MĂSURI s-au luat?
-
Evenimenteacum 16 ore
9,4 milioane de euro pentru modernizarea microhidrocentralei de la Turceni