Veste ȘOC pentru cei care au CENTRALE TERMICE de APARTAMENT!

0
103

În ceea ce priveşte preţul gazelor, acesta a explodat în ultimele zile, de la un preţ de 94 lei/MWh pe 12 octombrie la 135 lei/MWh pe 25 octombrie, ceea ce înseamnă o creştere de peste 43% în aproximativ două săptămâni.

În afară de faptul că gazele s-au scumpit într-un ritm ameţitor, au crescut şi volumele tranzacţionate. Ieri, s-a înregistrat al doilea cel mai mare nivel de gaze tranzacţionate pe PZUGN, de 5,66 GWh, recordul pe această lună fiind înregistrat pe data de 23 octombrie, de 6,06 GWh.

O explicaţie pentru volumele uriaşe tranzacţionate ar putea fi obligaţia de înmagazinare pe care ANRE le-a impus-o furnizorilor pentru iarna 2018 – 2019, despre care Capital a scris în premieră, aici.

Autorităţile au vrut să se asigure că nu vor mai întâmpina problemele din iarna trecută, când un val de frig s-a abătut asupra României la sfârşitul lui martie şi până la jumătatea lui aprilie, făcând ca extracţia din depozite să fie mult prelungită spre sfârşitul primăverii, neobişnuit pentru România.

ANRE a crescut nivelul minim al stocurilor cu 200 de milioane de metri cubi, de la 1,8 la 2 miliarde de metri cubi, fapt care, luând în considerare şi cele 250 de milioane de metri cubi lipsă, faţă de normalul ultimilor ani, din depozite, a creat o cerere suplimentară în piaţă de 450 de milioane de metri cubi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here