Dezastrul care stă să se întâmple. Absolut toți români vor fi afectați

0
106

Actualul sistem informatic al ANAF a împlinit 20 de ani. A fost implementat de Ministerul Finanţelor Publice în 1998, cu bani de la Banca Mondială, când au fost cumpărate primele servere şi sisteme de stocare a informaţiei de la IBM. Gigantul IT este cel care a pus în fucţiune sistemul şi l-a întreţinut până în 2016.

Curtea de Conturi  a atras atenţia Guvernului că sistemul e foarte vechi şi poate crăpa în orice moment, lucru care ar însemna un dezastru pentru România. 

Practic, sistemul prin care se colectează banii pentru pensii, salariile bugetarilor şi pentru toate cheltuielile publice poate colapsa în orice moment. Banca Mondială ne-a dat bani pentru un sistem nou, dar nu suntem în stare de 5 ani să-l implementăm. Motivul: noul sistem nu poate fi manevrat politic.

 ANAF asigură banii pentru cheltuielile publice ale statului. După colectarea taxelor şi impozitelor de la contribuabili, ANAF transferă banii pentru plata, printre altele, a pensiilor, salariilor bugetarilor sau cheltuielilor din Sănătate, Justiţie sau Protecţie Socială.

În ultimii 15 ani, ANAF a informatizat majoritatea operaţiunilor. A trecut de la declaraţiile pe hârtie, mai întâi la cele pe dischetă, pentru ca acum aproape totul să se facă on-line.Ca să facă faţă, serverelor FISC-ului le-ar trebui o capacitate de stocare mai mare decât au acum.

SURSA: digi24.ro

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here