Lovitură totală pentru Tudorel Toader. Șocul vine de la Iohannis

0
81

Preşedintele Klaus Iohannis poate respinge propunerea ministrului Justiţiei Tudorel Toader de revocare a procurorului general Augustin Lazăr doar pe motive de nelegalitate, nu şi de oportunitate, potrivit deciziei CCR în cazul Kovesi, au explicat juriştii consultaţi de G4media. Cu alte cuvinte, şeful statului trebuie să verifice, precum un notar, dacă ministrul a respectat procedura, dar nu poate respinge pe fond propunerea.

1. procedura urmată de Toader Tudorel este în primul rând o ciudăţenie juridică: deşi invocă motive de anulare a numirii pentru vicii la dosarul de candidatură a lui Augustin Lazar, el totuşi cere revocare, cele două instituţii juridice fiind total diferite.

2. În al doilea rând, procedura urmată de Toader este inventată: nu există nicio normă care să arate paşii ce trebuie urmaţi, actele ce trebuie verificate, perioada de investigat.

3. CCR a decis acum mulţi ani că procedura de revocare e similară unei sancţiuni pentru magistrat, prin urmare trebuie să ofere dreptul la apărare; or, Augustin Lazar nu a fost invitat de Tudorel Toader să îşi prezinte punctul de vedere pe fiecare capăt de învinuire, mai înainte de a se cere revocarea”, a explicat şi judecătorul Cristi Danileţ.

În plus, Comisia de la Veneţia, Comisia Europeană şi GRECO au recomandat României să ţină cont de avizul CSM în procedura de numire sau revocare a procurorilor şefi. Prin urmare, este esenţial avizul pe care secţia pentru procurori a CSM îl va da propunerii ministrului de revocare a procurorului general.

SURSA: g4media.ro

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here