Sistemul RO-ALERT nu va anunța niciodată românii atunci când este un cutremur. Explicația lui Raed Arafat

0
138

„În cazul seismelor, Sistemul RO-ALERT nu va difuza notificări, anterior declanşării acestora. Ulterior producerii cutremurului, în cazul în care acesta generează consecinţe grave, vor putea fi difuzate mesaje de avertizare a populaţiei, cu măsuri de protecţie adecvate (de exemplu: puncte de distribuţie a ajutoarele de urgenţă)”, a precizat IGSU. 

Portalul www.ro-alert.ro dedicat informării populaţiei privind sistemul de avertizare-alarmare în situaţii de urgenţă a fost lansat, de Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă (DSU) din Ministerul Afacerilor Interne, în data de 15 septembrie. 

Acesta are scopul de avertizare a populaţiei cu privire la fenomene meteo extreme, inundaţii sau chiar un atac terorist, prin telefonul mobil. Secretarul de stat în MAI, Raed Arafat explica, atunci, de ce sistemul nu va transmite alerte în caz de cutremur. Arafat arăta că, în acest caz, s-ar putea instala panica, iar persoanele care ar primi acest mesaj în avans ar putea, instinctual, să părăsească locuinţa şi să fie surprinse de cutremur pe scări.

„Dacă vorbim de cutremur, nu vom da alerte înainte de cutremur. (….) Pentru a nu induce panica, pentru că ştim că nu avem pregătirea necesară la nivelul populaţiei ca să reacţioneze cu calm, plus că nu ştim cât câştigă. Riscul să dai un mesaj cu 20 de secunde înainte cuiva care se află la etajul zece este mare ca să-l prindă pe scara blocului’, a spus Raed Arafat, atunci, scrie libertatea.ro.

Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INFP) a revizuit la 5,8 pe scara Richter magnitudinea cutremurului produs duminică dimineaţa, la ora locală 3:38, în zona seismică Vrancea. 

Seismul a avut loc în judeţul Buzău, nu în Covasna cum a anunţat anterior INFP, iar adâncimea la care s-a produs a fost şi ea revizuită la 150 de kilometri. 

Cutremurul a avut loc produs în apropierea următoarelor oraşe: Nehoiu (17 km), Covasna (33 km), Întorsura Buzăului (37 km), Târgu Secuiesc (48 km) şi Vălenii de Munte (53 km).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here