„Nu mă apuc eu ca ministru să caut (…) să completez dosarele unuia dintre candidaţi”

0
83

Accesul la justiţie este garantat în România, oricine are dreptul să se adreseze unui judecător dacă este nemulţumit, a declarat ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, luni, după ce procurorul general Augustin Lazăr a depus o acţiune în contencios administrativ prin care cere suspendarea procedurii de revocare a sa din funcţie. 

„În România, accesul la justiţie este garantat pentru orice persoană, deci fiecare, dacă e nemulţumit – şi sigur că dânsul este nemulţumit -, are dreptul să se adreseze unui judecător. Sigur că problema este să nu abuzăm de dreptul acesta, deşi, din păcate, mulţi abuzează. Eu am plângerea aceea, am citit-o. Astăzi, când programul îmi va permite, voi face o declaraţie mai cuprinzătoare privind legalitatea procedurii de numire în funcţia de procuror general, dar acum, dacă vreţi, vă fac numai o referire, o afirmaţie – uitaţi-vă pe anunţul de declanşare a procedurii de selecţie a candidatului pentru procuror general. Acolo se prevăd condiţiile legale – una, două, trei, patru, cinci, le vedeţi, le ştiţi. Pe data de 16 martie 2016, când s-a închis procedura, termenul de înscriere, dosarul candidatului Lazăr avea două piese – declaraţia de intenţie, prin care declara că vrea să fie procuror general, şi un CV”, a afirmat Toader. 

El a subliniat că nu exista nimic în plus la dosarul lui Augustin Lazăr. „Comparaţi cele două – cererea şi CV-ul cu cerinţa din anunţul de declanşare a procedurii. (…) Eu vă spuneam şi vă repet – dacă eu eram ministru al Justiţiei la momentul ăla spuneam «câte dosare avem? Patru. Sunt complete? Nu sunt, unul nu e complet. La revedere!». Nu mă apuc eu ca ministru să caut (…) să completez dosarele unuia dintre candidaţi”, a afirmat Tudorel Toader, după ce a participat la o conferinţă despre profesiile liberale din România. 

Conform Agerpres, vineri, procurorul general Augustin Lazăr a depus la Curtea de Apel Alba Iulia o acţiune în contencios administrativ prin care cere suspendarea procedurii de revocare a sa din funcţie, demarată de ministrul Tudorel Toader. 

Potrivit unor oficiali din Parchetul General, Augustin Lazăr a depus, tot vineri, la Ministerul Justiţiei, o plângere prealabilă împotriva raportului de evaluare întocmit de Tudorel Toader.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here