O mare corporaţie germană lasă sute de angajaţi din România să lucreze de acasă. Rezultatul este surprinzător

0
84

Deutsche Bank s-a extins în România de la un sediu de 216 mp, în urmă cu patru ani, la peste 13.000 mp în prezent. Încă de acum doi ani, celor 1.000 de angajaţi locali ai firmei li se permite să lucreze o zi pe săptămână de acasă. Compania a constatat că cerinţele sale de spaţiu au scăzut cu 15%, imediat, iar productivitatea celor care muncesc de acasă este cu cel puţin 10% mai mare şi asta pentru că dispar perturbările de la birou. Acum, tendinţa naturală este mărirea numărul de zile de lucru de acasă.

Companiile ca Detsche Bank închiriază de la proprietarii de clădiri de birouri spaţii cu contracte întinse până la zece ani. Pentru că nu pot prezice modul în care se vor dezvolta, aceste firme închiriază, de regulă, şi spaţii suplimentare.

„Rar sunt companii, indiferent cât de sofisticate, care să îşi umple spaţiile închiriate în proporţie mai mare de 60%. Non-stop 30-40% din spaţiu este neocupat şi reprezintă o cheltuială majoră. Credeţi-mă că oamenii vor face ceva în sensul schimbării acestei situaţii“, a declarat  Marian Popa, country manager Deutsche Bank Technology Bucharest, în cadrul unui eveniment organizat de Bucharest Real Estate Club.

El previzionează că dezvoltarea de clădiri noi de birouri va ajunge la un final peste 6-7 ani şi apreciază că în lipsa unei orientări spre servicii se va ajunge, prin 2030, ca imobilele construite să rămână cel puţin parţial goale. Totodată, Popa consideră că ar trebui să se dezvolte pe piaţă soluţii de reorganizare a spaţiilor de lucru de acasă.

Viitorul spaţiilor de lucru

„Noua generaţie este foarte diferită şi acesta este un lucru bun. Are două caracteristici: cere mult şi foloseşte foarte puţin. Din acest motiv există o cerere puternică pentru spaţii de muncă sofisticate. Tinerii angajaţi apreciază flexibilitatea şi le place să lucreze de acasă. Tehnologia a ajuns la un nivel la care nu mai este o problemă să lucrezi de oriunde. Dacă firmele îşi schimbă mentalitatea, munca de acasă va lua avânt“, explică managerul local al Deutsche Bank.

Potrivit acestuia, costurile companiilor care oferă servicii, adică majoritatea de pe piaţa locală, sunt împărţite astfel: 70% este costul cu personalul, 20% sunt utilităţile şi 10% sunt restul cheltuielilor. În căutare de tăiere de costuri, firmele se uită mereu la cifrele mari şi vor să reducă din costul cu angajaţii.

 

„Nu e nevoie de un birou de 180x60cm pentru un notebook, iar birourile ocupă cea mai mare parte din spaţiul de lucru. Apariţia pe piaţă a unor companii precum Mindspace este o veste bună pentru noi. Oferă şansa companiilor să închirieze spaţii în condiţii mai eficiente şi mai ieftine de la ei decât de la proprietarii clădirilor“, explică Marian Popa.

Companiile din Bucureşti cu sedii în clădiri de birouri moderne au un cost lunar de ocupare a spaţiilor cuprins între 175 şi 500 de euro per angajat, potrivit unei analize realizate de firma de consultanţă imobiliară Cushman & Wakefield Echinox. Costul unui post de lucru închiriat de Mindspace costă 400 de euro/lună şi are, în medie, 6-8 mp. Mindspace, alături de Spaces şi Regus, sunt principalii furnizori de spaţii de tip co-working din Bucureşti. Aceste companii închiriază spaţii de birouri pe care le amenajează şi le subînchiriază pe perioade flexibile de timp unor companii la început de drum sau firmelor care au nevoie de un sediu pentru un proiect cu durată determinată. Avantajul acestor spaţii este că se pot obţine contracte de închiriere de şase luni sau un an, faţă de standardul de cinci ani practicat la nivel de piaţă.

„Ca investitori, ne uităm la o clădire de birouri care poate avea mai puţine companii drept chiriaşi, dar va exista un client mare, ca Mindspace, care va subînchiria spaţiile. Nu este o descurajare pentru piaţă că firmele mari vor închiria mai puţin spaţiu, pentru că segmentul de co-working va închiria spaţiile rămase goale. Peste zece ani clădirile de birouri vor fi o combinaţie dintre hotel şi birou. Cuvântul cantină ne-a ieşit din vocabular deja. Acum avem furnizori de servicii, care pot acoperi jumătate dintr-o clădire“, a spus Lori Collin, directorul local al fondului de investiţii Lion`s Head.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here