Connect with us

Stiri economice

Lecţia de matematică a unui proaspăt milionar român

Publicat

pe

Parcursul antreprenorial al lui Dragoş Irimescu nu diferă de cel al românilor intraţi în afaceri încă din primele zile de capitalism. În studenţie, a început să facă bani din meditaţii la matematică şi, tot atunci, a prins gustul pentru comerţ, ca bişniţar. A schimbat şi valută, iar la finalul anilor `90 şi-a pus bazele primului său business, într-o baracă. Atunci s-a născut afacerea care avea să poarte numele Depaco, iniţial importator  de ţigle metalice şi din 2007 producător, care avea să ducă brandul Wetterbest pe locul doi în piaţa de profil.

Procesul de producţie din fabrica Depaco de la Băicoi se desfăşoară acum pe mai mult de 40 linii automate, printre care cele pentru tiglă metalică cu diverse profiluri, pentru tablă cutată şi pentru sistemul de jgheaburi şi burlane. Anul trecut, firma a avut o cifră de afaceri de circa 40 mil. euro, cu 45% peste rezultatele din 2016, iar pentru acest an este aşteptată o creştere similară a vânzărilor.

Performanţa lui Irimescu din timpul crizei economice nu a trecut neobservată. Anul trecut, grupul industrial Teraplast din Bistriţa a cumpărat de la Irimescu jumătate din părţile sociale ale Depaco, iar în prima parte a acestui an şi-a crescut deţinerea la 67%. Din această tranzacţie, fondatorul firmei s-a ales cu 12,35 mil. euro. Astăzi, Dragoş Irimescu se pregăteşte să iasă complet din afacerea cu acoperişuri. El a semnat deja contractul de vânzare a restului de acţiuni pe care le mai are la Depaco, iar acestea ar trebui să îi mai aducă încă aproximativ 6 mil. euro. Rămas fără acoperişul anticriză, antreprenorul se pregăteşte acum să facă bani din piatră seacă.

Împărţirea banilor

Pentru că nu putea sta departe de afaceri, imediat după vânzarea primului pachet de acţiuni din Depaco, Irimescu a cumpărat de la turci fabrica de piatră naturală Mesta din Băicoi, aflată pe aceeaşi stradă cu facilităţile de producţie ale Depaco. El a renovat fabrica aproape în totalitate şi a inclus-o sub firma Polnebo Construct, iar acum pregăteşte lansarea unui nou brand. Întregul demers a costat 1,8 mil. euro, în urma căruia capacitatea de tăiere a ajuns la 500 de metri pe schimb, iar cea de prelucrare a marginilor de 120 de metri pe schimb. Marmura, granitul şi travertinul produse la Băicoi provin din cariere de piatră din Turcia, India şi Grecia, iar stocurile fabricii, ajunse momentan la 12.000 mp, sunt înmagazinate în depozitul propriu.

 

„Prioritatea mea în acest moment este consolidarea forţei de vânzări. Suntem în căutare de oameni buni şi serioşi. Pe termen mediu şi lung, dorinţa este educarea pieţei în ce priveşte utilizarea pietrei naturale în construcţii, pentru că aceasta are o mulţime de calităţi şi avantaje”, a explicat Dragoş Irimescu.

Legătura cu acoperişurile o mai are prin firma Polnebo, unul dintre principalii distribuitori de accesorii pentru acoperişuri şi construcţii de tip cort din România.

Irimescu spune că, la alegerea unui afaceri noi în care să investească, o parte din decizie este motivată de oportunitate, alta de sentiment şi alta de calcul raţional, la care se adaugă „pasiunea pentru muncă şi dragostea pentru oameni“. Chiar dacă la intrarea într-un business nou nu are un plan concret de exit, spune despre Polnebo Construct că, teoretic, vede posibilitatea vânzării afacerii, dar nu mai devreme de 3-4 ani, deoarece are multe de construit până atunci.

În privinţa locului în care îşi păstrează banii încasaţi din vânzarea afacerii sale, lucrurile sunt extrem de clare. „O treime în producţie, o treime în imobiliare, iar o treime în diverse proiecte ce pot fi transformate rapid în cash“, spune Irimescu pentru revista Capital.

Citeşte continuarea acestui articol în primul număr al Revistei Capital, în format glossy, de 100 de pagini. O găsiţi la toate punctele de difuzare a presei. Top Story este povestea neştiută a patronului RCS & RDS, Zoltant Teszari, cel supranumit miliardarul fără chip. Dezvăluiri în exclusivitate despre cel care a ajuns dintr-un băiat modest din Oradea în unul dintre cei mai puternici oameni din România.

Citeste in continuare
Comenteaza si tu

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Evenimente

PREŢUL AURULUI ATINGE UN NOU MAXIM ISTORIC, ÎN TIMP CE LEUL SE DEPRECIAZĂ ÎN RAPORT CU EURO

Publicat

pe

Gramul de aur s-a scumpit miercuri și a ajuns la 422,4014 lei, de la 420,3419 lei, cât anunţase marţi Banca Naţională a României (BNR), înregistrând din nou o valoare record.

Și leul s-a depreciat, miercuri, în raport cu euro, ajungând la 4,9768 lei, potrivit calculelor Băncii Naționale a României, în creștere cu 0,04 bani (+0,01%) faţă de cotaţia precedentă, de 4,9764 lei.

În schimb, leul a câştigat teren în faţa dolarului american, care a fost cotat la 4,7609 lei, în scădere cu 4,65 bani (-0,97%), comparativ cu marţi, când s-a situat la 4,8074 lei.

De asemenea, moneda naţională s-a apreciat şi în raport cu francul elveţian, calculat de BNR la 5,2692 lei, în scădere cu 0,86 bani (-0,16%), faţă de 5,2778 lei, cotaţia anterioară.

Sursa: Newsinn

Citeste in continuare

Evenimente

Economist român de top anunță furtuna din economie: „Este ca în 2008. Se sparg toate bulele”

Publicat

pe

Economist Radu Georgescu, fost director financiar într-o bancă importantă, avertizează într-o postare recentă că actualul context mondial amintește de anul marii crize din 2008, când economiile bazate pe credite bancare s-au prăbușiri atunci când acestea au fost retrase.

„De 2 ani de zile explic copiilor mei, familiei, clienților și celor care mă urmaresc pe rețelele sociale că am un deja vu din 2008.

De aceea, explic de 2 ani că trebuie să ne pregătim financiar și mental pentru ce va veni din punct de vedere economic și social. Ca și în 2008, acum se sparg toate bulele. 

1.Bula bugetarilor

În perioada 2006-2008 în sectorul bugetar a fost un El Dorado. Salariile au crescut foarte mult, până într-o zi când s-au redus toate salariile cu 25%. Acum este și mai complicat pentru bugetari deoarece încep disponibilizările. În 2009 nu s-au dat oameni afară. Acum se dau oameni afară. În 2025 și 2026 vom avea mișcări sociale: greve, demonstrații. etc.

2. Bula imobiliară

Periodic am explicat că suntem într-o bulă imobiliară. Mai mare decât în 2008. În 2009 banca executa apartamente care erau cumpărate cu 100.000 euro. Dar nu dorea să dea nimeni la licitație nici măcar 30.000 euro. Deoarece aceste apartamente nu au valorat niciodată 100.000 euro. Valoarea lor a crescut din cauza creditelor acordate de bănci. Acum, probabil vom vedea apartamente cumpărate cu 150.000 euro pe care nu va da nimeni nici măcar 50.000 euro. Deoarece aceste apartamente nu au valorat niciodată 150.000 euro.

3. Bula mașinilor

În 2009 nu mai existau parcări libere în București deoarece erau mii de mașini luate în leasing și date înapoi de către clienți. Multe bănci și firme de leasing au dus mașinile pe câmp la Balotești. Dacă în 2009 ar fi existat rețelele sociale, ar fi devenit virale poze cu mașini Ferrari lângă care pășteau oile.

4. Bula din IT

În 2008 se spunea că sunt prea putini IT-iști. În 2009 se spunea că sunt prea multi IT-iști. În 2009 nicio companie nu mai făcea dezvoltări soft. Acum, IT-iștii vor fi printre primii afectați.

5. Bula de pe Bursă

Indicele BET de pe Bursa de la Bucuresti a scăzut 80% în perioada 2008-2009. Bursa de la București are o lichiditate scăzut.
Orice vânzare de acțiuni duce la prăbușirea acțiunilor. Vezi ce s-a întâmplat în 2024 cu vânzările acțiunilor firmele imobiliare de pe bursă, deținute de către Fondurile Private de Pensii. Efectul. Toate acțiunile firmelor din imobilare au scăzut cu mai mult de 50%

6. Bula lucrurilor inutile din firme: team building, masa de tenis, PlayStation etc

In perioada 2006-2008 am făcut 2 team buildinguri în Egipt și unul în Elveția. La birou aveam masa de tenis și PlayStation. In 2009 banca nu mai avea bani să plătească chiria și utilitățile. Făceam economii și la rechizite.

7. Partea frumoasă la o criză econonomică

Criza economică este un eveniment economic logic și benefic pentru economie și oameni. Criza economică reglează toate anomaliile și se sparg toate bulele. Începi să înțelegi ce este cu adevărat important și ce este cu adevărat frumos. Deoarece nu mai aveam bani de team building, am mers cu corturile în Apuseni. Am fost surprins că răsăritul se vede mult mai frumos din vârf de munte decât dintr-o cameră de la un hotel de 5 stele din Elveția”, a scris Radu Georgescu pe pagina de Facebook.

Citeste in continuare

Evenimente

Șefa BCE spune că Europa a ajuns la mâna unei Americi care și-a schimbat comportamentul

Publicat

pe

Christine Lagarde, președintele Băncii Centrale Europene (BCE), a criticat inițiativa președintelui american, Donald Trump, de a introduce taxe vamale, solicitând Uniunii Europene să se pregătească pentru a implementa măsuri de răspuns.

Șefa Băncii Centrale Europene avertizează că Uniunea traversează un moment existențial critic. Christine Lagarde lasă de înțeles că Europa a ajuns acum la mâna unei Americi care și-a schimbat comportamentul. 

„Predecesorul meu de la Banca Centrală Europeană, Mario Draghi a făcut un diagnostic foarte solid despre situația în care ne aflăm și despre slăbiciunile noastre. De asemenea, a identificat câteva puncte forte. Iar acum primim acest mare impuls, deoarece un alt jucător important din economia globală organizează lucrurile într-un mod diferit și amenință unii dintre partenerii și actorii cu care acea țară obișnuia să colaboreze”, a declarat, pentru CNBC, într-un interviu acordat la Davos.

Donald Trump a amenințat partenerii comerciali ai SUA, inclusiv UE, cu impunerea de taxe vamale, o politică protecționistă contrară globalizării susținute de Bruxelles și care riscă să conducă la războaie comerciale.

Obiectivul președintelui Donald Trump de a aduce în SUA producția prin sporirea barierelor comerciale este o abordare discutabilă, ținând cont de faptul că economia funcționează deja aproape de capacitatea maximă, a spus Christine Lagarde.

ADVERTISING

„Această teorie a substituției, cu alte cuvinte vrea să reducă importurile din Europa pentru a susține industria acasă, este discutabilă, deoarece economia SUA … este aproape supraîncălzită în acest moment”, a declarat Lagarde.

Rata șomajului este scăzută și capacitatea este limitată, deci instalarea de capacități suplimentare de producție va necesita timp, a argumentat Lagarde.

”Mă așteptam la evocarea impunerii taxelor. Iar, în materie de comerț, faptul că nu le-a impus imediat cred că este o abordare inteligentă, tarifele generalizate nu își oferă neapărat rezultatele așteptate. Nici măcar nu știu la ce rezultate se așteaptă, dacă este un instrument pentru tranzacții, dacă va fi un instrument pur comercial, dar nu sunt surprinsă”, a mai afirmat Christine Lagarde, în cadrul interviului.

”Nu înseamnă că nu se va întâmpla. Cred că vor fi evoluții mai selective, punctuale pe care le vom vedea în următoarele zile sau săptămâni. Aici, în Europa, noi trebuie să fim pregătiți”, a mai spus președintele BCE.

Planul lui Trump pentru detronarea lui Putin. Ce îi pregătește țarului de la Kremlin – dezvăluirile experților de la Yale

Citeste in continuare

TOP ARTICOLE