Stiri economice
Anunțul făcut de Gabriela Firea
Gabriela Firea a anunţat că 700 de utilaje şi 2.500 de operatori vor asigura deszăpezirea iarna aceasta în Capitală.
„Companiile de salubritate raportează un stoc de 45 de mii de tone material antiderapant. Am verificat seara trecută, pe teren, modul în care operatorii de deszăpezire s-au pregătit pentru sezonul rece”, a scris Firea, pe Facebook.
Primarul Capitalei a făcut o vizită la baza companiei SC Supercom SA, unde a verificat alături de edilul Sectorului 2, Mihai Toader, utilajele cu care operatorul este pregătit să intervină iarna aceasta.
„Este de datoria noastră ca şi în această iarnă să ne asigurăm că operatorii de deszăpezire vor respecta Programul de măsuri şi acţiuni pentru deszăpezire şi combaterea poleiului şi vor interveni rapid şi eficient, astfel încât operaţiunile de deszăpezire să fie făcute cu responsabilitate pentru bucureşteni, aşa cum s-a întâmplat în ultimii doi ani. Este necesar să fim pregătiţi atât cu utilajele şi stocurile de material antiderapant, cât şi cu forţa umană necesară intervenţiilor. Potrivit raportărilor operatorilor de salubrizare, în sezonul 2018 – 2019, la nivelul Capitalei, programele de deszăpezire şi combatere polei vor fi executate cu un număr total de aproximativ 700 de utilaje şi 2500 de operatori”, a precizat Firea.
Ea a prezentat rapoartele operatorilor de deszăpezire, situaţia pe sectoare fiind următoarea:
* în Sectorul 1, unde de deszăpezire se va ocupa compania Romprest Service SA, sunt disponibile 73 de utilaje, 300 de muncitori şi 9.700 de tone de material şi soluţie antiderapantă, dintre care 8.000 de tone clorură de sodiu şi 1.700 tone clorură de calciu;
* în Sectorul 2, unde deszăpezirea va fi derulată de SC Supercom SA şi Administraţia Domeniului Public Sector 2, sunt disponibile 175 de utilaje (plus alte 13 utilaje rezervă), 501 de operatori şi 6.725 de tone de material antiderapant. SC Supercom are la dispoziţie 120 de utilaje, 360 de operatori şi 6.200 de tone de material antiderapant iar Administraţia Domeniului Public Sector 2 – 55 de utilaje (plus 13 utilaje rezervă), 141 de operatori şi un stoc estimat de material antiderapant de 525 de tone;
* în Sectorul 3, în care va acţiona pentru deszăpezire Direcţia Generală de Salubritate Sector 3, sunt disponibile 43 de utilaje multifuncţionale, 400 de operatori şi un stoc de material antiderapant de 8.100 de tone;
Evenimente
Economist român de top anunță furtuna din economie: „Este ca în 2008. Se sparg toate bulele”
Economist Radu Georgescu, fost director financiar într-o bancă importantă, avertizează într-o postare recentă că actualul context mondial amintește de anul marii crize din 2008, când economiile bazate pe credite bancare s-au prăbușiri atunci când acestea au fost retrase.
„De 2 ani de zile explic copiilor mei, familiei, clienților și celor care mă urmaresc pe rețelele sociale că am un deja vu din 2008.
De aceea, explic de 2 ani că trebuie să ne pregătim financiar și mental pentru ce va veni din punct de vedere economic și social. Ca și în 2008, acum se sparg toate bulele.
1.Bula bugetarilor
În perioada 2006-2008 în sectorul bugetar a fost un El Dorado. Salariile au crescut foarte mult, până într-o zi când s-au redus toate salariile cu 25%. Acum este și mai complicat pentru bugetari deoarece încep disponibilizările. În 2009 nu s-au dat oameni afară. Acum se dau oameni afară. În 2025 și 2026 vom avea mișcări sociale: greve, demonstrații. etc.
2. Bula imobiliară
Periodic am explicat că suntem într-o bulă imobiliară. Mai mare decât în 2008. În 2009 banca executa apartamente care erau cumpărate cu 100.000 euro. Dar nu dorea să dea nimeni la licitație nici măcar 30.000 euro. Deoarece aceste apartamente nu au valorat niciodată 100.000 euro. Valoarea lor a crescut din cauza creditelor acordate de bănci. Acum, probabil vom vedea apartamente cumpărate cu 150.000 euro pe care nu va da nimeni nici măcar 50.000 euro. Deoarece aceste apartamente nu au valorat niciodată 150.000 euro.
3. Bula mașinilor
În 2009 nu mai existau parcări libere în București deoarece erau mii de mașini luate în leasing și date înapoi de către clienți. Multe bănci și firme de leasing au dus mașinile pe câmp la Balotești. Dacă în 2009 ar fi existat rețelele sociale, ar fi devenit virale poze cu mașini Ferrari lângă care pășteau oile.
4. Bula din IT
În 2008 se spunea că sunt prea putini IT-iști. În 2009 se spunea că sunt prea multi IT-iști. În 2009 nicio companie nu mai făcea dezvoltări soft. Acum, IT-iștii vor fi printre primii afectați.
5. Bula de pe Bursă
Indicele BET de pe Bursa de la Bucuresti a scăzut 80% în perioada 2008-2009. Bursa de la București are o lichiditate scăzut.
Orice vânzare de acțiuni duce la prăbușirea acțiunilor. Vezi ce s-a întâmplat în 2024 cu vânzările acțiunilor firmele imobiliare de pe bursă, deținute de către Fondurile Private de Pensii. Efectul. Toate acțiunile firmelor din imobilare au scăzut cu mai mult de 50%
6. Bula lucrurilor inutile din firme: team building, masa de tenis, PlayStation etc
In perioada 2006-2008 am făcut 2 team buildinguri în Egipt și unul în Elveția. La birou aveam masa de tenis și PlayStation. In 2009 banca nu mai avea bani să plătească chiria și utilitățile. Făceam economii și la rechizite.
7. Partea frumoasă la o criză econonomică
Criza economică este un eveniment economic logic și benefic pentru economie și oameni. Criza economică reglează toate anomaliile și se sparg toate bulele. Începi să înțelegi ce este cu adevărat important și ce este cu adevărat frumos. Deoarece nu mai aveam bani de team building, am mers cu corturile în Apuseni. Am fost surprins că răsăritul se vede mult mai frumos din vârf de munte decât dintr-o cameră de la un hotel de 5 stele din Elveția”, a scris Radu Georgescu pe pagina de Facebook.
Evenimente
Șefa BCE spune că Europa a ajuns la mâna unei Americi care și-a schimbat comportamentul
Christine Lagarde, președintele Băncii Centrale Europene (BCE), a criticat inițiativa președintelui american, Donald Trump, de a introduce taxe vamale, solicitând Uniunii Europene să se pregătească pentru a implementa măsuri de răspuns.
Șefa Băncii Centrale Europene avertizează că Uniunea traversează un moment existențial critic. Christine Lagarde lasă de înțeles că Europa a ajuns acum la mâna unei Americi care și-a schimbat comportamentul.
„Predecesorul meu de la Banca Centrală Europeană, Mario Draghi a făcut un diagnostic foarte solid despre situația în care ne aflăm și despre slăbiciunile noastre. De asemenea, a identificat câteva puncte forte. Iar acum primim acest mare impuls, deoarece un alt jucător important din economia globală organizează lucrurile într-un mod diferit și amenință unii dintre partenerii și actorii cu care acea țară obișnuia să colaboreze”, a declarat, pentru CNBC, într-un interviu acordat la Davos.
Donald Trump a amenințat partenerii comerciali ai SUA, inclusiv UE, cu impunerea de taxe vamale, o politică protecționistă contrară globalizării susținute de Bruxelles și care riscă să conducă la războaie comerciale.
Obiectivul președintelui Donald Trump de a aduce în SUA producția prin sporirea barierelor comerciale este o abordare discutabilă, ținând cont de faptul că economia funcționează deja aproape de capacitatea maximă, a spus Christine Lagarde.
ADVERTISING
„Această teorie a substituției, cu alte cuvinte vrea să reducă importurile din Europa pentru a susține industria acasă, este discutabilă, deoarece economia SUA … este aproape supraîncălzită în acest moment”, a declarat Lagarde.
Rata șomajului este scăzută și capacitatea este limitată, deci instalarea de capacități suplimentare de producție va necesita timp, a argumentat Lagarde.
”Mă așteptam la evocarea impunerii taxelor. Iar, în materie de comerț, faptul că nu le-a impus imediat cred că este o abordare inteligentă, tarifele generalizate nu își oferă neapărat rezultatele așteptate. Nici măcar nu știu la ce rezultate se așteaptă, dacă este un instrument pentru tranzacții, dacă va fi un instrument pur comercial, dar nu sunt surprinsă”, a mai afirmat Christine Lagarde, în cadrul interviului.
”Nu înseamnă că nu se va întâmpla. Cred că vor fi evoluții mai selective, punctuale pe care le vom vedea în următoarele zile sau săptămâni. Aici, în Europa, noi trebuie să fim pregătiți”, a mai spus președintele BCE.
Evenimente
INDICELE ROBOR LA TREI LUNI A URCAT LA 5,96% PE AN
Indicele ROBOR la trei luni a ucrat joi la 5,96% pe an, de la 5,94% în ședința precedentă, potrivit datelor publicate de Banca Națională a României (BNR).
Indicele la şase luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a urcat la 6,02% pe an, de la 6,01% pe an în şedinţa anterioară, iar ROBOR la 12 luni a ajuns joi la nivelul de 6,12%, de la 6,11% pe an miercuri.
În ceea ce priveşte indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), reglementat de OUG 19/2019, acesta este de 5,66% pe an, fiind calculat ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare din trimestrul III 2024, în scădere faţă de cel din trimestrul anterior, de 5,99%.
În luna mai 2019 a intrat în vigoare OUG 19/2019 care modifică modul în care este calculată rata pentru creditele în lei cu dobânda variabilă. Astfel, actul normativ a stabilit indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), calculat trimestrial exclusiv pe baza tranzacţiilor interbancare.
Sursa: Newsinn
-
Evenimenteacum 2 zile
Dezvăluiri halucinante din trecutul tiktokeriței „Raisa”. Marcela Simona Fica a vrut să candideze la șefia PDL, pe vremea lui Băsescu, deși nu era nici membră de partid
-
Evenimenteacum 2 zile
Românii dau năvală în Bulgaria ca să facă plinul, după desființarea controalelor la graniță (presa străină)
-
Evenimenteacum o zi
DOAR 8% DINTRE ANGAJAȚII DIN ROMÂNIA CU VENITURI RIDICATE CONSIDERĂ ECONOMISIREA O PRIORITATE
-
Evenimenteacum o zi
Denunțuri pe bandă rulantă în dosarul primului din Sinaia, Vlad Oprea. Unul dintre cei care l-ar fi demascat este patronului Nordis – SURSE
-
Evenimenteacum 21 de ore
Cotație record pentru gramul de aur. Cum a ajuns prețul aurului la nivelul fără precedent din ultima vreme
-
Evenimenteacum 15 ore
Adio, salariul minim european. Încalcă legea, susține Curtea de Justiție Europeană
-
Evenimenteacum 18 ore
Politicile economice ale lui Trump generează îngrijorare printre economiștii europeni: „Suntem în criză”
-
Evenimenteacum 12 ore
RATA ŞOMAJULUI S-A MENȚINUT LA 3,28%, ÎN LUNA DECEMBRIE