Stiri economice
Ar fi un DEZASTRU economic pentru națiune!
Situaţia cu acordul Brexit e foarte fluidă în acest moment, pentru că premierul britanic May trebuie să supravieţuiască riscului unei revolte – şi chiar dacă o face, s-ar putea confrunta cu imposibilitatea de a trece acordul prin Parlament, dacă un contingent semnificativ de ”rebeli” Tory vor vota împotrivă. Partidul nord-irlandez DUP a anunţat deja că se simte ”trădat” şi că nu va vota în favoarea acordului.
Acordul, în esenţă, oferă Marii Britanii ceea ce şi-a dorit: o înţelegere vamală cu Uniunea Europeană fără posibilitatea libertăţii de mişcare a imigranţilor, dar cei care se opun acordului văd în el o pierdere a suveranităţii Marii Britanii, deoarece au pierdut votul din cadrul UE şi nu au câştigat prea mult în schimb.
UE a mers cu paşi repezi în proces, stabilind deja o dată pentru summitul de oficializare a Brexitului, la 25 noiembrie a.c., ceea ce presupune că votul în Parlament trebuie să se întâmple cândva în decembrie, anul acesta. Întrebarea este dacă acordul nu va ”muri” chiar înainte de a ajunge în Parlamentul britanic.
Laburiştii speră că opozanţii nu vor renunţa, ceea ce îi va distruge şi ar permite stângii să preia puterea la alegeri şi chiar să organizeze un al alt referendum (deşi majoritatea votanţilor pro-Brexit sunt cei tradiţionali ai stângii). Corbyn nu a oferit o alternativă credibilă la Brexit şi pare doar un oportunist. Totul pare să fiarbă, aşa că vedem trei variante posibile:
”Miracolul May” – Theresa May supravieţuieşte votului de încredere şi înfăptuieşte un miracol – probabil să facă o ”inginerie” în forma finală a acordului, pe 25 noiembrie, astfel încât să fie suficient de vag ca să lase loc unor negocieri ulterioare. Asta pentru a-şi păstra partidul de partea ei. Totodată, în acest scenariu, e nevoie doar de câteva voturi laburiste pentru a trece acordul prin Parlament în forma actuală. Ceea ce va crea haos, pentru că UE a declarat repetat că nu e de acord cu acastă formă.
May supravieţuieşte, dar acordul nu. În acest scenariu, radicalii nu vor reuşi în a pune presiune pe leadershipul lui May, iar Brexitul îşi continuă procesul, deşi va eşua în Parlament. Scenariul acesta e foarte ”urât”, pentru că va necesita o extindere a termenului de ieşire propriu-zisă din UE, pentru a evita inspecţii vamale stânjenitoare şi crize la anumite alimente aduse de Marea Britanie din restul Uniunii.
May demisionează: haosul ar fi imediat, cu alegeri urmând imediat şi întreaga idee de Brexit pusă sub semnul îndoielii.
Dacă predicţia cu Corbyn se va dovedi adevărată, am putea avea o creştere a lirei sterline – odată cu posibilitatea evitării unui Brexit, pe fondul ideii că un guvern ”roşu” – cel mai roşu din istoria pre-Thatcher a Marii Britanii – s-ar dovedi a fi un dezastru economic pentru naţiune.
Evenimente
MINISTRUL ENERGIEI, SEBASTIAN BURDUJA: „ROMÂNII PLĂTESC AL CINCILEA CEL MAI MIC PREŢ LA ENERGIE ELECTRICĂ ŞI AL PATRULEA CEL MAI MIC PREŢ LA GAZ”
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, afirmă că afirmaţiile potrivit cărora România este „un mare producător de energie” reprezintă un mit. Burduja aminteşte că, în perioada 2009-2022, în România s-au închis capacităţi de producţie care însumau peste 7.000 de megawaţi, echivalentul producţiei a 10 reactoare ale centralei nucleare de la Cernavodă, conform News.ro.
Ministrul Energiei a explicat, joi seară, de ce România plăteşte mult pentru energia pe care o importă pe piaţa SPOT.
„Românii plătesc al cincilea cel mai mic preţ la energie electrică şi al patrulea cel mai mic preţ la gaz, pentru că avem o schemă de plafonare-compensare. Pe piaţa SPOT, pe piaţa zilei următoare, cum se spune, e adevărat că sunt zile în care România are preţuri ridicate în raport cu celelalte state europene, de multe ori sunt preţuri similare cu Bulgaria, Grecia, Polonia, Ungaria. Şi sunt două cauze principale aici.
Prima este lipsa capacităţilor de producţie; acest mit că România este un mare producător de energie a fost valabil acum 30 de ani, poate şi 20 de ani, dar cert este că, din 2009 până în 2022, în România s-au închis capacităţi de peste 7.000 de megawaţi, deci cât 10 reactoare de la Cernavodă şi toate erau producţie în bandă, cărbune sau gaz. E adevărat, grupuri mai vechi, costuri mai mari, dar le aveam.
Şi acum, sigur că neinvestind atâţia ani de zile, a venit şi nota de plată, pentru că noi nu ne mai acoperim consumul. Şi atunci, ce facem? Importăm la intervale orare la care toate celelalte state din jur, în general, importă. Şi atunci, pe o cerere mare, pe un consum mare şi o ofertă mică, sigur că preţul este sus”, a afirmat ministrul Energiei.
El a adăugat că autorităţile au început să ”trateze cauza” acestei situaţii, iar România a atras 14 miliarde de euro pentru sistemul energetic şi, datorită investiţiilor, producţia de energie electrică se va dubla.
”La gaz, nu mai vorbesc, se va întâmpla asta, şi chiar mai repede, din 2027, dar la energie electrică, peste 5-6 ani, România va fi într-o cu totul altă situaţie, în care nu noi vom depinde de alţii şi alţii vor depinde de noi”, a adăugat Sebastian Burduja.
Sursa: Realitatea Din PNL
Evenimente
REALITATEA PLUS DESCHIDE LINIA SPECIALĂ DE COMUNICARE CU ROMÂNII – TELEFONUL POPORULUI
Evenimente
SE SCUMPESC DIN NOU TIGĂRILE. CÂT VA COSTA UN PACHET
Ţigările se scumpesc din nou, de lunea viitoare, când cel mai mare jucător de pe piaţă va adăuga un leu în plus la pachetul de țigări. Astfel, românii vor plăti pentru un pachet de țigări și 30 de lei.
De pe 27 ianuarie, al doilea producător de pe piaţă va majora preţurile cu 50 de bani și chiar 1 leu, în funcție de prețul actual.
Vorbim astfel despre a şaptea scumpire a țigărilor din ultimii doi ani. Cel mai câştigat în urma acestei decizii este statul, care adună mai mulţi bani din accize.
România este una dintre țările din Uniunea Europeană cu cei mai mulți fumători, în jur de 4,2 milioane, potrivit statisticilor europene.
România: aceștia adoptă fumatul din ce în ce mai devreme, transformând țara noastră într-un lider european la consumul de tutun în rândul adolescenților. Aproximativ 34% din populația adultă fumează, iar procentul tinerilor fumători crește într-un ritm îngrijorător, atingând un nivel record de 48,3% la grupa de vârstă 15-24 de ani.
Mai mult, un studiu recent arată că un licean din șapte fumează în mod regulat, debutul acestui obicei nociv având loc, în medie, la vârsta de 15 ani. Spre deosebire de alte țări europene, unde legislația și programele de prevenire au dus la o scădere masivă a numărului de fumători, România continuă să se confrunte cu o tendință ascendentă.
Comparativ cu alte țări din Uniunea Europeană, România se confruntă cu cea mai mare rată de creștere a numărului de tineri fumători. În state precum Finlanda, Norvegia sau Suedia, politicile restrictive și educația intensivă au redus semnificativ numărul de fumători tineri.
Sursa: Tabu.RO
-
Evenimenteacum 2 zile
PREMIERUL CIOLACU: PLAFONAREA CĂTRE CONSUMATORI ȘI ECONOMIE VA FI MENȚINUTĂ
-
Companiiacum 2 zile
Reconversia spațiilor industriale în cafenele: O tendință urbană inovatoare
-
Evenimenteacum 2 zile
SECTORUL IT RESIMTE EFECTELE DECIZIILOR FISCALE ŞI ANTICIPEAZĂ UN 2025 DIFICIL
-
Evenimenteacum 2 zile
PREMIERUL MARCEL CIOLACU: BUGETUL, APROBAT ÎN GUVERN PÂNĂ LA FINALUL LUNII IANUARIE
-
Evenimenteacum 2 zile
PREVIZIUNI PESIMISTE PENTRU ECONOMIA ROMÂNIEI ÎN URMĂTORII ANI
-
Evenimenteacum o zi
RECURSUL LUI CĂLIN GEORGESCU A FOST RESPINS DE JUDECĂTORI
-
Evenimenteacum o zi
Justiția americană a dat undă verde legii care permite închiderea rețelei TikTok. Poate bloca Donald Trump punerea în aplicare?
-
Evenimenteacum o zi
CĂLIN GEORGESCU, MESAJ ÎN EXCLUSIVITATE LA REALITATEA PLUS LA ORA 20 DUPĂ LOVITURA DE LA INSTANȚA SUPREMĂ