Anunț devastator! Cum va arăta economia Marii Britanii după Brexit

0
93

Acordul dintre Marea Britanie şi Uniunea Europeană pe tema Brexit va reduce PIB-ul pe cap de locuitor cu 1,9%-5,5% comparativ cu ramanerea in UE, au unii cercetatori coordonaţi de economistul Jonathan Portes, citaţi de Bloomberg. Lipsa unui acord pentru Brexit ar reduce PIB-ul pe cap de locuitor cu pana la 8,7%, susţine sursa citată. 

Potrivit economiştilor, acordul va reduce producţia economică a Marii Britanii pe parcursul următorului deceniu, comparativ cu apartenenţa la Uniunea Europeană. În opinia lor, economiile obţinute din contribuţiile la bugetul UE vor compensa doar o mică parte din daunele provocate economiei, se spune într-o analiză efectuată de Centre for Economic Performance şi institutul de cercetări The UK in a Changing Europe. 

Potrivit economistului Jonathan Portes,  acordul pentru Brexit va reduce şi fondurile disponibile pentru serviciile publice iar barierele comerciale şi reducerea numărului de muncitori imigranţi „vor face ca Marea Britanie să fie semnificativ mai mică decât ar fi fost fără Brexit, pe termen mediu si lung”. 

”Asta va însemna taxe sau cheltuieli publice mai mari”, a adăugat acesta. Economiştii au explicat că au menţinut marja mare a estimării referitoare la PIB din cauza incertitudinillor foarte mari. PIB-ul va fi mai mic cu 0,4%-1,8% cu acordul lui May şi cu 1%-3,1% în lipsa unui acord, potrivit studiului.

Parlamentarii britanici vor analiza mai multe astfel de date, înainte de votul decisiv din Parlament. Banca Angliei, Trezoreria şi institutele de cercetări fac eforturi de ultim moment pentru a oferi dovezi măsurabile prin care să demonstreze impactul Brexitului. Deputaţii conservatori i-au cerut premierului Theresa May să stabilească un termen pentru a demisiona în schimbul oferirii susţinerii în Parlament pentru Acordul pe tema Brexit, au afirmat surse politice de la Londra citate de cotidianul The Times.Votul va avea oc pe 11 decembrie.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here