Dăncilă, întrevedere cu președintele Croației. Relaţiile economice interstatale și Preşedinţia Consiliului UE, printre discuții

0
86

Cei doi demnitari şi-au exprimat satisfacţia pentru evoluţia deosebit de dinamică a relaţiilor bilaterale, bazate pe poziţionări similare asupra unor aspecte ale sferei de problematici regionale, europene şi internaţionale, se arată într-un comunicat al Guvernului.

„Am constatat împreună că, în urma vizitei premierului croat în România, relaţiile bilaterale dintre cele două state au avut un trend ascendent. Am avut o bună cooperare sectorială. Mai mulţi miniştri din România au venit aici, la Zagreb, mai mulţi miniştri din Zagreb au vizitat România, astfel încât să găsim puncte comune de cooperare între cele două state”, a precizat premierul român.

Agenda europeană a reprezentat, de asemenea, o temă importantă pe ordinea de zi a discuţiilor. Prim-ministrul român şi preşedintele croat au discutat despre coordonarea în cadrul TRIO-lui de Preşedinţii rotative ale Consiliului UE, din care cele două ţări fac parte alături de Finlanda. Premierul Viorica Dăncilă a salutat cooperarea excelentă şi în acest domeniu, anunţând că programul de lucru comun al acestui TRIO este deja finalizat, prin efortul comun de coordonare între cele trei state. Prim-ministrul Viorica Dăncilă a afirmat că România, în calitatea sa viitoare de deţinătoare a Preşedinţiei Consiliului UE, contează pe sprijinul tuturor statelor membre, precum Croaţia, pentru ca acest exerciţiu să aducă rezultate concrete în avansarea agendei europene.

„Un alt aspect avut în vedere în cadrul discuţiilor noastre s-a referit la trio-ul România – Finlanda – Croaţia, ceea ce presupune un program comun, discuţii, un consens în ceea ce priveşte programul celor trei Preşedinţii în decursul următoarelor 18 luni. Am vorbit despre preluarea Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene de către România începând cu 1 ianuarie 2019, despre provocările la nivel european cărora trebuie să le dăm un răspuns împreună. Mă refer aici la provocări legate de Brexit, de viitorul Uniunii Europene post-Brexit şi aici un rol important îl va juca summit-ul de la Sibiu din 9 mai 2019. Am vorbit despre punctele comune, abordarea comună pe care trebuie să o avem pe politicile tradiţionale la nivel european – şi mă refer la politica de coeziune şi politica agricolă comună, dar şi provocări legate de migraţie, de terorism, de politica de apărare şi, bineînţeles, un lucru care interesează ambele ţări: Schengen-ul”, a explicat Dăncilă.

 

În acest context, prim-ministrul român a reiterat faptul că extinderea UE cu statele din Balcanii de Vest reprezintă o prioritate a mandatului ţării noastre la Preşedinţia Consiliului UE. Șeful Executivului a adăugat că România rămâne angajată în planul susţinerii politice şi oferirii asistenţei tehnice în avansarea reformelor din statele din regiune, în procesul de apropiere de structurile euro-atlantice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here