Institutul Național de Fizică Nucleară din Italia a dat în judecată institutul din România

0
86

Acţiunea în instanţă vine după ce partea română a reziliat contractul cu Consorţiul EuroGammaS condus de italieni, pentru că aceştia au întârziat instalarea sistemului fascicul gamma, care este unul dintre principalele echipamente de cercetare.

Contractul reziliat este în valoare de 66 de milioane de euro.

Asocierea EuroGammaS, condusă de Institutul Naţional de Fizică Nucleară din Italia, a dat în judecată Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică şi Inginerie Nucleară Horia Hulubei, care conduce proiectul Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics (ELI-NP).

Cauza se judecă la Tribunalul Ilfov, iar acţiunea a fost înregistrată pe 22.11.2018, potrivit informaţiilor de pe portalul instanţelor de judecată, scrie edupedu.

Acţiunea în instanţă vine după ce Institutul din România a reziliat, pe 16 noiembrie 2018, contractul în valoare de 66 de milioane de euro semnat în 2014 de Consorţiul EuroGammaS pentru instalarea Sistemului Fascicul Gamma.

Directorul proiectului Laserul de la Măgurele, Nicolae Zamfir, care este şi directorul Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică şi Inginerie Nucleară Horia Hulubei (IFIN-HH), a declarat în repetate rânduri că EuroGammaS întârzie instalarea Sistemului Fascicul Gamma.

Nicolae Zamfir este singurul român menţionat de laureatul premiului Nobel pentru fizică, Gérard Mourou.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here