Acuzații grave la una din cele mai importante companii din România. De ce este suspectată

0
78

“Fondul Proprietatea doreşte să-şi exprime dezaprobare puternică faţă de lipsa de transparenţă a Ministerului Transporturilor, în calitate de acţionar majoritar, care a propus revocarea şi numirea unor membri în Consiliul de Administraţie al APM, fără a furniza acţionarului minoritar niciun fel de informaţii sau documente justificative. Ministerul Transporturilor nu a dezvăluit lista de candidaţi propusă şi nu a oferit niciun fel de detalii privind experienţa şi calificările acestora pentru funcţia respectiva şi nici despre procesul de selecţie care a condus la nominalizarea acestora, conform legislaţiei în vigoare”, spune Johan Meyer, CEO al Franklin Templeton Investments Limited şi Manager de Portofoliu al Fondului Proprietatea, în urma ”recentei şi surprinzătoarei completări” a convocatorului pentru Adunarea Generală a Acţionarilor de la Administraţia Porturilor Maritime Constanţa, din 17 decembrie 2018, cu puncte privind revocarea şi numirea unor membri în Consiliul de Administraţie.

Fondul Proprietatea arată că a susţinut în mod constant selectarea şi numirea unor membri neexecutivi independenţi in consiliul de administraţie, cu o experienţă solidă, care să poată acţiona în interesul societăţii, fără potentiale conflicte de interese.

„În acest sens, Fondul Proprietatea subliniază responsabilitatea acţionarilor de a analiza cu atenţie şi de a evita numirea unor candidaţi care ar putea fi consideraţi  în conflict de interese, având în vedere o serie de factori cum ar fi locul de munca actual sau anterior, afilierea sau alte aspecte semnificative ale activităţii lor profesionale sau alte circumstanţe personale. Îndemnăm Ministerul Transporturilor să renunţe la intenţia de a numi în mod netransparent noi membri in Consiliul de Administraţie al APM, în contradictie cu principiile de guvernanţă corporativă. Vom urmări îndeaproape activitatea Consiliului şi ne rezervăm dreptul de a proteja interesele companiei prin toate mijloacele legale pe care le avem la dispoziţie”, adaugă acesta.

Lansat în decembrie 2005, Fondul Proprietatea a fost creat pentru despăgubirea cetăţenilor români ale căror proprietăţi au fost confiscate de fostul regim comunist. În urma licitaţiei internaţionale anunţate în decembrie 2008, Franklin Templeton Investments a preluat oficial rolul de manager de investiţii şi administrator unic al Fondului pe 29 septembrie 2010. Fondul este o companie de investiţii de tip închis, iar obiectivul său investiţional este maximizarea randamentelor şi aprecierea per acţiune a capitalului prin investiţii în principal în acţiuni româneşti şi titluri de valoare asociate acţiunilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here