S-a abătut urgia peste România! Cât ține vremea rea

0
64

De vineri seară, vremea se va înrăutăţi de la o oră la alta. Se face frig, vântul va sufla cu putere şi zăpada va acoperi şoselele. Autorităţile din judeţele vizate de codul galben şi portocaliu susţin că sunt pregătite de ce e mai rău.

Monica Dajbog purtător de cuvânt MAI: ”În judeţele vizate de codul portocaliu se va asigura permamenţa, inclusiv la nivelul primăriilor, pe toată durata manifestării fenomenelor meteo severe. Se va acorda o atenţie deosebită femeilor însărcinate şi persoanelor care au nevoie de dializă. Pacienţii ar putea fi internaţi preventiv, pentru a evita deplasarea prin viscol.”

De asemenea, circulaţia pe unele drumuri ar putea fi restricţionată, sau chiar închisă pentru a permite intervenţia utilajelor de deszăpezire. Şoferii sunt avertizaţi să plece la drum cu maşina echipată de iarnă.

Din păcate, vremea rea a făcut deja victime.

Până duminică, ora 18, aria precipitaţiilor se va extinde şi va cuprinde cea mai mare parte a ţării. În noaptea de vineri spre sâmbătă (14/15 decembrie) sunt mai ales ninsori, însă din a doua parte a zilei de sâmbătă în Dobrogea va ploua, iar în Oltenia, Muntenia, sudul Moldovei şi local în Transilvania vor fi precipitaţii mixte şi se va forma polei. Local, precipitaţiile vor fi importante cantitativ.

COD GALBEN Interval de valabilitate: 14 decembrie, ora 23 – 16 decembrie, ora 18

Fenomene vizate: ninsori moderate cantitativ, strat consistent de zăpadă, intensificări ale vântului

În intervalul menţionat, în Banat, cea mai mare parte a Crişanei, vestul  şi sudul Transilvaniei, vestul şi nordul Olteniei, jumătatea de nord a Munteniei, precum şi în zona Carpaţilor Meridionali. Occidentali şi de Curbură vor fi precipitaţii mai ales sub formă de ninsoare şi se va depune strat consistent de zăpadă. Local se vor cumula 25…30 l/mp şi izolat 40…50 l/mp.

Vântul va avea intensificări la munte, cu rafale de peste 60 km/h, dar şi în regiunile sudice şi sud-vestice, cu viteze, în general, de 45…50 km/h.

COD PORTOCALIU Interval de valabilitate: 15 decembrie, ora 06 – 16 decembrie, ora 12

Fenomene vizate: ninsori abundente, strat semnificativ de zăpadă, viscol

În intervalul menţionat, în judeţele Timiş şi Caraş-Severin, precum şi în zona de munte a judeţelor Hunedoara, Mehedinţi, Gorj, Vâlcea, Argeş, Dâmboviţa şi Prahova va ninge abundent, se vor cumula peste 60…70 l/mp, iar stratul de zăpadă nou depus va fi semnificativ. În zona montană înaltă va fi viscol, iar rafalele vor depăşi 70 km/h.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here