Decizie istorică, în Parlament. Milioane de români, datornici la bănci. Sunt vizați

0
6

Pentru sistemul bancar, aşa cum au arătat inclusiv unele analize făcute de Banca Naţională a României (BNR) ar putea fi o lovitură fără precedent.  Băncile ar putea avea nevoie de sume importante pentru a se recapitaliza dacă legile lui Zamfir vor fi, până la urmă, adoptate de plenul Parlamentului.

Pe partea cealaltă, debitorii, mai ales cei restanţieri primes mai multe avantaje.

Pe scurt, cel mai importante prevederi:

-contractele de credit nu vor mai fi titluri executorii,  ceea ce înseamnă că restanţierii nu vor mai putea fi excutaţi silit fără ca banca sau IFN-ul creditor să obţină învestirea cu titlu executoriu a contractului, de la o instanţă. Astfel de procese pot dura ani de zile

– Restanţierii “ vânduţi” către firmele de recuperare nu vor plăti mai mult decât dublul sumei pe care firma a plătit-o pentru respectivul credit, ceea ce înseamnă reduceri uriaşe pentru restanţieri. În preznt, creanţele sunt cumpărate de la bănci cu 15-20% din valoarea lor, dar au fost perioade în care erau vândute şi la 3-5% din valoare. Dacă noua lege intră în vigoare, restanţierul va plăti, prin urmare, maximum 6-10% din valoarea creditului, până la 40% în cazul împrumuturilor mai recent externalizate.

– Dobânzile pentru creditele acordate persoanelor fizice nu vor mai putea depăşi un anumit plafon.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here