Veste uriașă pentru români. Ce se întâmplă cu taxa care le dă cele mari mari bătăi de cap

0
74

Deputaţii USR Cristian Ghinea şi Silviu Dehelean iniţiază un proiect de lege pentru acoperirea tarifelor de cadastru şi publicitate imobiliară. Aceştia arată că, în prezent, statul român se confruntă cu o gravă problemă: doar 29,98% din numărul estimat de imobile din România sunt înregistrate cadastral, conform datelor Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară.

Astfel, aceştia vor ca cetăţenii să fie scutiţi de plata tarifelor pentru operaţiunile de înscriere în cartea funciară a dreptului de proprietate în baza certificatului de moştenitor asupra imobilelor ce în natură reprezintă teren situat în extravilan, cu valoare de până la 50.000 lei şi pentru operaţiunile de alipire a terenurilor cu orice fel de destinaţie, situate în extravilan. Scutirea ar urma să fie stabilită pentru o perioadă de 10 ani, potrivit proiectului depus în Parlament.

„Din păcate, primarii din România nu au accesat fonduri europene pentru a finanţa cadastrarea terenurilor şi multe localităţi au întârziat nepermis de mult procesul de cadastrare, care blochează proiectele noi de investiţii. Oamenii sunt obligaţi să plătească din propriile buzunare taxele pentru înscrierea imobilelor în cartea funciară şi pentru efectuarea succesiunii, ceea ce în special pentru oamenii din mediul rural, înseamnă un blocaj pentru tranzacţiile cu terenuri agricole. Acest proiect poate fi soluţia pentru succesiunile nerezolvate pe mai multe generaţii şi terenurile necadastrate care nu pot fi nici vândute, nici comasate, nici exploatate’, a declarat deputatul USR Cristian Ghinea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here