Atenție! Schimbări radicale la Codul rutier: Prevederi drastice pentru pietoni

0
89

 Spre exemplu pietonii trebuie să ştie că au obligaţia, atunci când sunt în trafic, să circule pe trotuare sau, dacă acestea nu sunt disponibile în respectiva zonă, să circule pe acostament, adică pe marginea, de cele mai multe ori nepavată, a drumului. Aceştia nu au voie să circule pe pistele de biciclete şi pe autostradă, scrie avocat.net.

Pietonii pot să traverseze un drum doar în momentul în care semaforul arată culoare verde pentru ei. Când culoarea verde a semaforului devine intermitentă înseamnă că semaforul urmează să afişeze semnalul roşu, iar pietonii trebuie să grăbească trecerea. De asemenea,  dacă drumul are un refugiu central sau un spaţiu pe unde nu circulă maşinile, pietonii  sunt oblicaţi să aştepte  schimbarea culorii semnalului semaforului.

Pietonii nu au voie să traverseze atunci când semnalul de culoare verde al semaforului este intermitent sau atunci când semaforul afişează culoare roşie.

Pietonii mai trebuie să fie conştienţi şi de faptul că este interzis să traverseze atunci când se apropie un vehicul al serviciilor de urgenţă (poliţie, pompieri etc) cu girofarurile şi sirena pornite.

Totodată, pietonii nu trebuie să traverseze prin spatele sau faţa vehiculelor oprite în staţiile mijloacelor de transport, decât dacă acolo există o trecere de pietoni.

Asemenea conucătorilor auto,  pietonii sunt  obligaţi să respecte semnalizările poliţiştilor aflaţi în intersecţii. Ei trebuie să respecte indicaţiile poliţistului care dirijează traficul şi trebuie să traverseze drumul, să grăbească traversarea acestuia sau să se oprească la semnalele poliţistului.

Nerespectarea  acestori  reguli vor atrage după sine,  amenzi din clasa I de sancţiuni, adică vor primi două sau trei puncte-amendă, cuprinsă între 290 şi 435 de lei. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here