Ce impozite și taxe a introdus Guvernul de la 1 ianuarie 2019

0
65

La 1 ianuarie 2019, în legislaţie vor apărea noi taxe, iar aplicarea anumitor impozite se va prelungi. Concret, impozitele suplimentare stabilite pentru domeniul gazelor, al energiei electrice şi al altor resurse naturale se vor aplica în continuare, deşi ar fi trebuit să dispară la 31 decembrie 2018, iar ca taxe noi vom avea unele pentru firmele din domeniul energiei electrice şi termice, pentru organizarea jocurilor de noroc şi, în fine, mult-discutata taxă pe lăcomie.

Măsurile sunt incluse în Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 114/2018 privind instituirea unor măsuri în domeniul investiţiilor publice şi a unor măsuri fiscal-bugetare, modificarea şi completarea unor acte normative şi prorogarea unor termene. Aceasta a fost publicată sâmbătă în Monitorul Oficial. O parte dintre măsuri se aplică deja de la 29 decembrie 2018, însă altele intră în vigoare la 1 ianuarie 2019.

1. Companiile care organizează jocuri de noroc online vor plăti, din prima zi a anului 2019, o taxă lunară de 2% din totalul taxelor de participare încasate lunar. Noua taxă se va calcula, declara şi plăti la bugetul de stat până la data de 25 a lunii următoare celei în care s-au încasat taxele de participare, conform regulilor ce urmează să fie stabilite prin ordin de către Fisc şi Oficiul Naţional pentru Jocurile de Noroc.

2. O taxă despre care s-a discutat intens în ultimele săptămâni este aşa-zisa taxă „pe lăcomie”. Mai precis, de la 1 ianuarie 2019, băncilor li se poate aplica o taxă progresivă pe activele financiare. Aceasta se va aplica, mai precis, în situaţia în care media trimestrială ROBOR va depăşi pragul de referinţă de 2%.

3. A apărut de sâmbătă în legislaţie o contribuţie bănească percepută de la companiile licenţiate din domeniul energiei electrice, domeniul energiei electrice şi termice în cogenerare şi domeniul gazelor naturale. Aceasta este de 2% din cifra de afaceri realizată de aceste firme din activităţile licenţiate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here